POLITIK På måndagen sammanstrålade Bjuvspolitiker med företrädarna för laxodlings- och solelsprojektet med två riksdagsledamöter och Åstorps oppositionsråd. – Vi vill hålla frågan levande, sa dagens värd, Bjuvs oppositionsråd Ulrika Thulin.

För exakt ett år sedan var det den dåvarande energiminister Khashayar Farmanbar som kom till Bjuv och fick information av sina lokala partikollegor om en del av de storstilade planer som ryms inom det som kallas Söderåsen Bioparks och som bl.a. då innefattade den numera ganska omtalade Laxodlingen. Samt en etablering av en solelspark. Laxodlingen är dock sedan dess frikopplad och Bjuvs styrande SD och M har sagt ett tydligt Nej tack till densamma.

På måndagen kom två andra partikamrater - Monica Haider och Marianne Fundahn - från Stockholm till Bjuv och träffen i Food Hills lokaler på gamla Findus. Nu var det deras tur att höra om både solel och laxodling.

Under förmiddagen fick Rudolf Tornerhjelm, ägare till Wrams Gunnarstorps gods där en planerad solcellspark är tänkt att ligga högt uppe på Söderåsen, och Ola Angel, företrädare för Nesab, som vill bygga parken, tillfälle att ingående informera gästerna – som båda sitter i Riksdagens Näringsutskott – om planerna. Även projektledaren för Laxodlingen – Peter Wiklund – var med.

Besök i "verkligheten"
Efter lunch var medierna inbjudna att lyssna och också rent fysiskt besöka tänkta byggplatser på Åsen. Där uppe hade inte mycket förändrats sedan förra året då Bjuvsnytt var med på en visning. Först stannade vi till där markägaren Tornerhjelm avser att låta Nesab bygga en transformatorstation med koppling till Eons och Svenska Kraftnäts dito i Åvarp. Från den nya stationen ska också en ledning anslutas till solelsparken högre upp på Åsen.

Rudolf Tornerhjelm vill samtidigt på denna plats skapa en ny betesmark för alla de dovhjortar som ofta betar på åkermarken i Norra Vram - vid foten av Söderåsen.

- Jag vill med mina projekt först gärna ha en dialog med olika berörda parter, säger han. Och så långt det är möjligt bygga något som även andra – inte bara jag själv – kan ha nytta av.

"Alldeles för lång process"
Under samtalet som utspann sig mellan deltagarna när vi stigit ur bilarna högst upp där solelsparken planeras, konstaterade samtliga att handläggningstiderna hos ansvariga myndigheter som t.ex.  Länsstyrelsen, som ska ge etableringstillstånd innan bygglov etc kan sökas, är alldeles för långa. Just nu hoppas Ola Angel och övriga på att få svar ”under det här året”.

Tornerhjelm, Angel och Wiklund uttryckte också besvikelse över att inga tjänstemän från berörda myndigheter visat något intresse av att komma till platsen och med egna ögon se förutsättningarna bakom ansökningen. För att därmed göra handläggningen smidigare och snabbare.

- Då blir det istället så att vi får frågor från dem som ska besvaras, sa Ola Angel. Vilket försenar processen ytterligare. Och som hade kunnat undvikas om de först varit på plats och fått svar direkt.

Riksdagsledamot Monica Haider sa sig vara väl medveten om detta problem.

- Idag presenterade regeringen ett beslut om att tillsätta en ny utredning om förkortade och förenklade tillståndsprocesser enligt miljöbalken, sa hon. Men jag vet inte om det förändrar läget just här. Vi får se.

På frågan till Monica Haider och partikollegan Marianne Fundahn om dagens förevisning gett dem nya kunskaper och insikter var svaret nej.

- Detta är inga nya frågor för oss, sa de. Redan under förra perioden 2014-2018 besökte vi en laxodling i Tollarp.

- Det som förvånade oss idag är att vi trodde många fler odlingar hade kommit igång sedan dess.

Haider och Fundahn lägger i övrigt informationen från måndagen på minnet. I utskotten förs inga politiska diskussioner men om frågan kommer upp i andra sammanhang så är de redo att delta i diskussionen.

Bjuvs lednings "Nej tack"
Den diskussion som följde på ”besöket i verkligheten uppe på Åsen” bestod av en rad frågor och spekulationer kring det faktum att de styrande politikerna i Bjuv – Sverigedemokraterna och Moderaterna – tidigare i år sagt tydligt ”Nej tack” till etableringen av en Laxodling. Detta Nej tack kom i form av ett pressmeddelande till media. Något som väckt förvåning i företagskretsar och hos oppositionen.

För tydlighetens skull ska tilläggas att detta Nej tack gällde etablering av laxodlingen. Delen om en solelspark på Söderåsen och Tornerhjelms mark var inte inkluderad i det svaret.

Varför fortsätta?
Varför fortsätter ni den här diskussionen när både SD och M sagt nej? frågade jag Ulrika Thulin.

- Man kan aldrig få nog information och kunskap. Det finns dessutom inget formellt beslut i frågan i Bjuv, svarade hon. Bara ett pressmeddelande från koalitionen.

- Och vi ställer oss lokalt positiva till saken och tycker inte man bara ska ge ett tvärt Nej. Finns det alternativ? Kan man genom att fortsätta kunskapsinhämtningen hitta andra vägar och lösningar?

Hoppet lever
Så avslutades mötet. Politikerna körde ifrån Bjuv till Åstorp, Småland och Trelleborg. Några beslut i fråga om vare sig solelspark eller laxodling kunde självklart inte fattas i detta sällskap.

Vi kan bara konstatera att trots ett nej så diskuteras etableringen mycket intensivt på andra håll. Hoppet är som bekant det sista som överger människan.

Fotnot 1: I Riksdagens näringsutskott sitter även Bjuvspolitikern Ann-Charlott Hammar-Johnsson (M).

Fotnot 2: Här kan du läsa om regeringens nya beslut om att korta tiden för ansökningsprocessen.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.