POLITIK Tre timmar. Så lång tid tog det sista mötet i Bjuvs Kommunfullmäktige före sommaruppehållet. Debatten gick i vågor och handlade mest om 2024 års budget. Där majoritet och opposition i grunden sakligt låg nära varandra. Men ändå inte kunde komma överens.

Ett medborgarförslag från skolungdomar i kommunen om vad Folkets Hus-tomten skulle kunna användas till inledde kvällens debatt. Förslaget avslogs dock av majoriteten och följdes istället av tung kritik mot hur Socialnämnden fungerar. Eller inte fungerar. Utifrån perspektivet "Möjlig välfärdsbrottslighet".

Kritiken framfördes av lekmannarevisor Rune Ahlberg och innehöll en rad frågor som kräver svar från kommunen senast den 9 oktober 2023. (Särskilt artikel om detta senare).

Kvällens ”tunga” debatt blev därefter den om de två budgetförslag som låg på bordet. Den styrande majoritetens och den alternativa som oppositionen – under namnet Samling Bjuv - lämnat in.

Nöjda styrande
Den styrande majoriteten SD/M sade sig vara mycket nöjd och stolt över hur man sedan man fick makten i Bjuvs kommun för två val sedan, lyckats med kommunens ekonomi. Och den för 2024 lagda budgeten kallade man balanserad och ansvarsfull. En budget där man ”tänker nytt och satsar på framtiden samtidigt som man håller en bra nivå på redan befintlig verksamhet.”

Oppositionsrådet Ulrika Thulins kritiska uttalande inledningsvis i budgetdebatten om att hon ”fått en känsla av att det förberedande budgetarbetet i kommunhuset kringgärdats av någon form av censur” väckte ont blod i det styrande gänget i bänkarna på andra sidan gången i Varagårdsskolans aula.

Och inte blev det bättre stämning av att oppositionen också hävdade att det inom det nuvarande politiska styret bla råder demokratibrist.

Ebberöds bank
Oppositionens föreslagna budget för 2024 gav de styrande inte mycket för. Den fick Matthias Åkesson att tänka på Ebberöds bank som bildades för 100 år sedan.

- Och varför tänker jag på Ebberöds bank, sa han. Jo för att vi har lagt fram en finansierad budget. Medan oppositionens budget är lika full av hål som ett fiskenät! Oppositionens budget är fortfarande ofullständig, ofinansierad.

- Och era allvarliga anklagelser! Vad är det som vi censurerat? I vilka frågor är det som ni inte fått insyn? Vilket demokratiarbete har inte fungerat?

"En känsla - inte ett påstående"
- Jag sa att det var en känsla jag fick, sa Ulrika Thulin. Jag sa inte att det var så. Lyssna på inspelningen så får du se.

Det märktes att oppositionen kände sig idiotförklarad av majoriteten då en hel del hårda ord flög genom luften denna kväll. Majoriteten svarade att så var det ju inte alls  men man vidhöll samtidigt att räkna – det kan man på motståndarsidan tydligen inte.

Ulrika Thulin redogjorde för sin och övriga oppositionens ”känsla” och hon slog också ett slag för att hon själv hoppas att hon inte ska förlora just sin känsla för det politiska arbetet.

- Jag har suttit en stund nu och lyssnat. Och ärligt talat vet jag inte var jag ska börja. Det är ju samtidigt såhär politiken i Bjuv är. Det är lite upp och lite ner.

- Men nej, sa Thulin. Vi är inte alltid emot. Jag har tittat i protokollen och kan konstatera att vi ofta fattat enhälliga beslut. Sedan har vi naturligtvis olika idéer om hur vi vill utveckla vår kommun. Men det ligger ju i sakens natur.

Sedan va gäller känslor……

- ….. Ja, det kommer jag fortsätta att ha, sa Thulin. Jag hoppas verkligen  i mitt politiska liv att jag aldrig kommer att koppla bort dem.  Politik är ju full av känslor.  Engagemang för våra medborgares bästa. Politik är  inte bara rutor oh plus och minus.

- Och skulle vi komma i majoritetsställning – vilket jag hoppas blir snart - så har vi liksom ni de tjänstemän som kan driva ärendena åt oss rent praktiskt.

- I väntan på detta kan jag bara säga att vi gör så gott vi kan. För Bjuvs bästa.

Debattglade Matthias Åkesson (M) triggades av Ulrika Thulins tal och begärde replik. Det han sa lät närmast som ett bevingat ord.

- En väl fungerande opposition är en förutsättning för att få en vass majoritet! Är också ett sätt man kan resonera på.

- Jag hyllar engagemang för det vi jobbar för. Och vii i majoriteten jobbar också för invånarnas bästa. Och ja, jag är OCKSÅ en känslomänniska. Men man kan ändå gilla Excelprogrammet!

Majoritetens förslag vann
Den av kommunstyrelsen föreslagna budgeten för 2024 antogs till slut. Med rösterna 18-13 till den styrande majoritetens fördel.

Beslut om ändring i föreningsreglerna togs också.

I övrigt rekommenderar vi på Bjuvsweek att du tittar och lyssnar på måndagens politiska debatt i Bjuvs kommunfullmäktige. För att på så sätt bilda dig en egen uppfattning både om vilka frågor som prioriteras av Bjuvspolitiker och vilka frågor och åtgärder de nu beslutat att vidta och  åtgärda.

Länken till vår sändning hittar du här.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.