POLITIK Årsmöte och nomineringsstämma är klara för Moderaterna i Bjuv. Såväl ny styrelse som lista till kommande kommunval är fastställd. Återstår bara för M ”att få Bjuv att lyfta”.

På söndagen höll Moderaterna i Bjuv ordinarie årsmöte och nomineringsstämma. Ann-Charlotte Hammar Johnsson är ny ordförande sedan Bertil Olsson beslutat sig för att ”kliva ner” det kommande året. Två nya ledamöter har valts in - Niels Madsen och Andreas Grimmenson.

Årsmötet har fastställt inriktning för det kommunpolitiska handlingsprogrammet. Innehållet i detta ska bearbetas och kommer att kommuniceras ut framöver.

Ett fritt samtal om politiken i samband med en presskonferens på måndagen gav dock följande vid handen:

Siktar på inflyttning
- Vi måste få fler att flytta hit. Vi har ju allt här i vår kommun, sa Ann-Charlotte Hammar Johnsson och Ninnie Lindell. Vi har nära till allt och alla och en fantastisk natur.

- Jag brukar peka på Ullared, fortsatte Ann-Charlotte Hammar Johnsson. Ett ställe mitt ute i ”ingenstans” som folk är beredda att ta sig till för att handla och roa sig. Kan man få folk att köra dig så varför kan man inte få dem att köra till Bjuv?

Det gäller också att få fler att flytta till Bjuv, fortsatte Hammar Johnsson och Lindell. Bryta ner den i omgivningen gängse uppfattningen att ”i Bjuv kan man ju inte bo”.

- Det borde gå att få folk att inse fördelarna med Bjuvs kommuns rimliga boendekostnader parat med närhet till den både rofyllda och storslagna naturen som omger hela kommunen.

Mönsterkommun
Moderaterna vill att Bjuv ska bli en mönsterkommun när det gäller företagande och de funderar på hur man kan förmå fler att starta eget. Tanken på det nytillskott alla kategorier som persontrafik till Billesholms station kommer att innebära för tätorten i form av inflyttning, affärsetableringar och goda skolresultat som blir bättre, är också stimulerande, menar M. Även om de ville se en annorlunda finansiering av perrongbygget. Med fonderade pengar istället för lånade.

Hammar Johnsson och Lindell konstaterar att ”tvillingorten” Höganäs har byggt en saluhall som går väldigt bra. Bjuv är en av de s.k. Söderåskommunerna och borde med produkter från Söderåsens smaker och andra, också kunna ha en sådan hall. Att locka folk till Bjuv med.

Tro på dig själv
Svårigheten i att få Bjuv att vakna ur sin törnrosasömn ligger i att få ortsborna att själva tro att ett lyft är möjligt, konstaterar M-representanterna. Det finns ingen starta-eget-tradition i trakten, eller åtminstone ingen stark sådan, och då kan det kännas som en vansklig satsning att dra igång ett företag. Det är för det mesta lättare att följa det gamla mönstret än att sticka ut. Inte bege sig för långt bortom ortsgränsen.

- Det är de gamla bruksortsränderna som inte går ur, sa Hammar Johnsson och Lindell. Förr kunde man gå direkt från skolbänken till en arbetsplats i byn.

Att det nu är länge sedan det fungerade på det viset verkar inte spela någon roll för många. Man stannar där man kommer ifrån. Pluggar sällan vidare. Har i förlängningen svårt att hitta ett jobb osv. Ser ingen möjlighet till förändring.

Inget att skämmas för
Ann-Charlotte Hammar Johnsson berättade om ett möte hon själv hade för en tid sedan på en ort där en deltagare kategoriskt uttalade sig om att ”i Bjuv kan man ju inte bo”. Utan att veta att en av deltagarna kom just härifrån.

- Det var inte första gången jag hörde det där, sa Ann-Charlotte Hammar Johnsson. Men sådant prat ska man inte låta stå oemotsagt. Vi har inget att skämmas för här i vår bygd. Tvärtom!

- Vi måste helt enkelt fortsätta prata med så många människor som möjligt om hur mycket bra saker det finns i Bjuvs kommun. Både människor som bor här och sådana som har fördomar om oss. Så att folk ändrar inställning och förstår att det är både bra och värdefullt att bo i Bjuvs kommun.

Så här ser den nya styrelsen för Bjuvsmoderaterna 2014 ut:

Ordförande: Ann-Charlotte Hammar Johnsson

Viceordförande: Lisbeth Madsen

Ledamöter:

Ninnie Lindell, Bea Lundh, Margit Johansson, Bertil Olsson, Andreas Grimmenson och Göran Palmkvist. Till ersättare valdes Zofia Svensson och Niels Madsen

 

Bjuvsmoderaternas kommunfullmäktigelista                       

  • Ninnie Lindell, Ekeby
  • Bertil Olsson, Bjuv
  • Ann-Charlotte Hammar Johnsson, Billesholm                 
  • Bea Lundh, Bjuv
  • Margit Johansson, Bjuv  
  • Andreas Grimmenson, Bjuv
  • Magdalena Rydstråle, Bjuv
  • Ivan Abrasevic, Bjuv
  • Jörgen Johnsson, Billesholm
  • Zofia Svensson, Bjuv
  • Gun Thörnkvist, Bjuv
  • Niklas Osslén, Ekeby
  • Christina Boeryd, Bjuv
  • Göran Palmkvist, Bjuv
  • Daniel Bryborn, Bjuv
  • Stefan Lindell, Ekeby

 

Text: Marianne Rönnberg Galmor   Foto: Kristina Olsson


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.