Några av de mest namnkunniga politikerna i Bjuv förklarade hur upprörda de var över att höra att revisorn inte fått ut handlingarna från Kommunhuset. Men de flesta förtroendevalda ledamöterna satt tysta och sa ingenting.
GRANSKNING Revision av den sk investeringsprocessen i kommunen visar på allvarliga brister. Den slutsatsen drar Linus Aldefors på Ernst & Young, som arbetat på uppdrag av Bjuvs kommuns internrevision. Ett tydligt exempel på bristen är att Aldefors inte fått ut de handlingar han begärt för att kunna göra stickprov bland investeringarna.

En investeringsprocess består kortfattat av faserna ansvarsfördelning, behovsutredning, genomförande, uppföljning och slutredovisning. Det vill säga att för varje sak man investerar i ska det finnas en ansvarig. Behovet av investeringen ska vara utrett och också ha fått sin inbördes plats i den övergripande prioritetsordningen. När sedan investeringen är genomförd ska den både följas upp och slutredovisas. Har budgeten hållit? Eller spruckit?

Revisorernas granskning visar på att i Bjuvs kommun och Tekniska nämnden är denna process ”övergripande mycket bristfällig och ineffektiv”. I klartext betyder det att det Linus Aldefors har kommit fram till - vilket på tisdagen också bekräftades av ordförande för Bjuvsrevisionen Rune Ahlberg – att i Bjuvs kommun finns inte någon prioritetsordning för investeringar. I en tid då kommunen dessutom står inför en rad betydande investeringar tex på Sellebergaområdet. Vad, av allt som behöver göras, ska prioriteras?  Vad är mindre brådskande? När investeringsutrymmet – alltså hur mycket pengar det finns i kassa - är begränsat. Styrdokument för investeringarna saknas också och i många fall saknas även slutredovisningarna.

Förutom att inför Bjuvs kommunfullmäktiges politiker säga att resultatet man kommit fram till är undermåligt så konstaterar utredaren att handläggningen i flera avseenden går stick i stäv med gällande reglemente samt ibland också i kommunallagen.

Några konkreta exempel
- Tittar vi på genomförandet av investeringarna så fullföljdes 47 procent av dem år 2019 och 68 procent 2020, sa Linus Aldefors i den presentation av sin utredning som han gjorde på mötet i Bjuvs kommunfullmäktige den 29 november.

- De budgetar som tilldelas projekten är oftast låga vilket innebär att pengarna inte räcker till, tillade han. Och på Tekniska nämnden omfördelades dessutom pengar mellan olika projekt och det är tveksamt om det öht finns mandat för att göra sådana omfördelningar.

Fick inte ut handlingarna
För att få svart på vitt skulle Linus Aldefors utöver den övergripande granskningen också göra två sk stickprovskontroller. Valet föll på två av de senaste investeringarna - Lärcentrum samt en förskola – i skrivandets stund okänt exakt vilken. Inget av dessa två är i dagsläget slutredovisat, dvs hur gick det att hålla budget etc?

Linus Aldefors påbörjade sitt arbete i april och fram till i augusti gjorde han hela 6 framställningar i vilka han begärde ut handlingarna gällande de två projekten. Han har vänt sig till såväl fastighetschef som förvaltningschef samt till slut också till kommundirektören. Ingen av dessa har återkommit till honom. Varken med handlingar eller andra svar. Ett brott mot Kommunallagen som säger att handlingar ska lämnas ut, understryker Rune Ahlberg.

- Till sist gav jag upp och överlämnade min rapport till min uppdragsgivare. Utan stickprov.

Kommunalrådet svarar
Aldefors redovisning på Kommunfullmäktigemötet följdes av upprörda reaktioner bland några av de närvarande politikerna. Stefan Svalö (S), Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), Maria Berglund (KD) och Kenneth Bolinder (pol.vilde) uttryckte chock och bestörtning över uppgiften att revisorn inte fått ut de begärda handlingarna.

Kommunalrådet Mikael Henrysson (SD) sa från ledningens talarstol att svar på revisorns kritik om bristerna i investeringsprocessen skulle komma den 18 december.

Inför mötet denna kväll fanns inte revisorns utredning med som bilaga utan den fanns istället redan den 27 september med i handlingarna under rubriken Anmälningar. Stefan Svalö igen:

- Hur många såg den under Anmälningar? Det är lättare om handlingarna ligger i respektive ärende, sa han.

Medan Stefan Svalö hoppade fram och tillbaka mellan sin sittplats och talarstolen satt de allra flesta av de övriga KF-ledamöterna helt tysta.

"Detta är inte godkänt"
- Nu var det inte ert svar som var huvudnumret, sa bla Stefan Svalö i en replik till Henrysson. Utan det faktum att någon tjänsteman underlåtit att ge Aldefors de handlingar han begärt.

- Varför fick han inte handlingarna? Detta är Kommunfullmäktige! Vårt högsta politiska beslutande organ!! Det här är alldeles för allvarligt för att man bara ska sitta tyst och titta ner i golvet. Detta är inte godkänt. Jag förväntar mig ett svar.

Mikael Henrysson försökte då förtydliga sitt tidigare svar:

-Den här frågan skulle ha väntat till nästa KF-möte. Så att vårt svar kunde varit med. Frågan behandlas i Kommunstyrelsen den 15 december.

Hur går man då vidare? Frågan går till ordförande i revisionen Rune Ahlberg:

- Det är en fråga för Kommunfullmäktige att avgöra, säger han. Jag kan konstatera att förvaltningen nonchalerar oss. Följer ej kommunallagen. Jag skulle ha tagit upp detta redan i oktober men fick besked från kommunsekreteraren att punkten flyttats till november. Och på mötet den 29 november fanns ingen bilaga bifogad till punk 4.

Rune Ahlberg säger att den 14 december har man möte med Tekniska nämndens presidium.

- Då kommer förstås frågan upp, säger Ahlberg. Detta har aldrig hänt under tidigare år utan bara nu under det nya styret. Och detta är ett underbetyg för kommunen.

FOTNOT: Fortsättningen på denna historia följer alltså efter den 15 december. Då de styrande officiellt svarat på revisionens kritik.

 

Se livesändningen på bjuvsnytt.se här. Aldefors redovisning följer efter uppropet.

Marianne Rönnberg Galmor     


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.