Bjuvsnytt är tidigt på plats och riggar för livesändning från Bjuvs kommunfullmäktige. Foto: Lasse Nielsen.
POLITIK Måndagens möte i Bjuvs kommunfullmäktige blev lyckat om man ser till tonen. Det blev dock aningen rumphugget när frågan om höjda VA-taxor i ett slag övergick till att bli en minoritetsåterremiss.

Frågan det stupade på var Ändring av vatten och avloppstaxa 2022 för Bjuvs kommun. Maria Berglund (KD) ställde en detaljfråga om varför dricksvattentaxan höjts och den förklaring som kommunalrådet Mikael Henrysson (SD) – som själv sitter i leverantören Sydvattens styrelse - gav efter samtal med NSVA, lät sig inte oppositionen nöjas med.

Diskussionen landade efter några turer i att Mikael Henrysson lovade att han den 1 december i Kommunstyrelsen skulle kunna redogöra för prissättningen. Och Anders Månsson (S) och oppositionsråd yrkade efter en kort paus på att frågan om taxorna skulle återremitteras. Påföljande votering om huruvida frågan skulle avgöras denna kväll gav 13 ja och 15 nej. En ledamot avstod från att rösta. Och resultatet blev därmed en sk minoritetsåterremiss.

Maratonmöte
Mer dramatisk blev kvällen i KF inte även om sammanträdet tog hela fyra timmar. En nöjd Mikael Henrysson sa att det fortsätter att gå bra för Bjuv. Oppositionen tyckte tvärtom att resultatet var alldeles för skralt med tanke på att förtjänsten från försäljningen av en del av Bjuvsbostäder ”snyggade” till siffrorna. Liksom de statsbidrag Bjuv fått under året.

Oppositionen påpekade dessutom flera gånger att det var alldeles på tok för sent att i slutet av november ta detta beslut. Eftersom det nu inte återstår tillräckligt med tid för att försöka få de underskott som finns i en rad nämnder, i balans. Efter omröstning antogs till sist i alla fall Delårsrapporten för Bjuvs kommun 2021.

Inga stora skillnader
Nästa stora fråga på dagordningen - Budget 2022 och ekonomisk plan 2023-2024 för Bjuvs kommun – gick också igenom enligt Kommunstyrelsens förslag. Den politiska ledningens SD och M budgetförslag skiljer sig inte nämnvärt i det stora hela och under diskussionens gång blev det ibland nästan lite mysigt och personligt. Stefan Svalö tog flera gånger upp att Kenneth Bolinder – politisk vilde som sitter på SD:s mandat som ordförande i Barn – och omsorgsnämnden – och han själv, på den tiden när Bolinder var Socialdemokrat, arbetade fram gemensamma förslag.

Bolinder å andra sidan påminde sin tidigare partikollega om att BUN gått dåligt både under S-styret och nu och att det är väldigt viktigt att man går till botten med vad som fungerar eller inte fungerar i verksamheten. För att därifrån kunna bygga upp ett hållbart innehåll och en budget i balans.

Den ledande majoriteten ville fortsätta satsa på företagandet i kommunen liksom på nya bostäder i Billesholm och på Selleberga. Samt på en ny förskola i Billesholm och i Ekeby.

Höll god ton
Det pratades under budgetdelen av mötet öht mycket om samverkan och fastän diskussionerna var många och långa spårade de aldrig ur, som de ofta tidigare gjort.

I oppositionens budget föreslogs tex en ny förskola i Billesholm. Granne med äldreboendet Ekhaga. Det kunde Moderaten Jörgen Johnsson mycket väl tänka sig. Någon kursändring på sittande möte blev det inte men det är intressant att notera att det kan finnas gemensamma intressen mellan några så vitt skilda rent politiskt som socialdemokrater och moderater.

Oppositionen vill ha ett kulturhus för många miljoner kronor men så blir det inte eftersom det inte fanns en motsvarande post i de styrandes budget – som alltså till slut antogs av mötet. Stefan Svalö (S) la ut texten rejält om hur unga och ”seniorer” skulle kunna vistas i det tänkta kulturhuset och utöva diverse intressen inom musik mm. Och avslutade sitt anförande med en glad blinkning och en uppmaning i de styrandes riktning. Moderaternas Jörgen Johnsson nobbade honom direkt.

- Ett dyrt kulturhus? Det är inget för oss, sa Johnsson. För pengarna ni vill satsa på det får man många nya förskolor. Till och med en idrottshall.

Ingen ungdomsbiljett
Ulrika Thulin (S) föreslog i en motion Kommunfullmäktige att säga ja till en särskild ungdomsbiljett inom lokaltrafiken i hela Region Skåne. Alla dagar i veckan. Året om. För att ungdomarna skulle få möjlighet att ta till sig och delta i alla de evenemang som anordnas. Kommunfullmäktige sa nej till förslaget.

Novembermötet avslutades i vanlig ordning med en rad avsägelser samt val av nya ledamöter. Exakt vilka framgår så småningom i det protokoll som kommunen publicerar på sin hemsida om några dagar.

SE HELA DEBATTEN här.

Läs också protokollet om några dagar på kommunens hemsida.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.