Storleken på bilden av Håkan Sandin, Ola Angel och Rudolf Tornerhjelm i förhållande till området där man vill bygga en solelspark säger något om hur stort 60 hektar är.
NÄRINGSLIV - BJUVSWEEK Det omfattande projektet Söderåsens BioParks fortsätter att växa. Nu har en ansökan om att bygga en solelspark på Wrams Gunnarstorps ägor lämnats in till Länsstyrelsen. Solelen blir en viktig komponent i den planerade livsmedelsproduktionen.

Bakom ansökan står det ganska nybildade bolaget Nesab - New Energy Solutions. Nesab är fristående samtidigt som man ingår i BioParks-konceptet. Ola Angel, affärsutvecklare och representant för Nesab berättar:

- Vi bygger inte för andra utan bara för att själva äga anläggningar. Och vi börjar med solel eftersom det går förhållandevis snabbt. Vindkraft och lågtempererade värmesystem, som vi också har arbetat med, tar det mycket längre tid att få igång.

Solcellsparken Nesab vill bygga uppe på Söderåsen omfattar en yta på 60 hektar och marken tillhör Wrams Gunnarstorps gods. Solelen blir ett viktigt komplement till projektets inriktning på cirkulär livsmedelsproduktion.

Inga grannar
För att få en uppfattning om var solpanelerna är tänkta att sättas upp tar jag mig upp på Åsen tillsammans med Ola Anger, markägaren Rudolf Tornerhjelm och projektledaren för BioParks, Håkan Sandin. Här uppe finns hela 6 mil vägar som ingen utan tillstånd får köra på. Däremot är det fritt fram för cyklister och vandrare att röra sig i markerna.

Kan en park av solpaneler bli något om eventuella grannar störs av, undrar jag.

Svar: Knappast. De 60 hektaren utgör en ganska flack yta och man ser vida omkring. Marken är mest bevuxen med gräs och buskar. Skogen finns bara på avstånd och några hus eller boende finns här över huvud taget inte alls.

Syns inte från byn
På vägen upp till den högt belägna platsen kör vi via Tunby vid Söderåsens fot men den tänkta byggplatsen ligger kilometer därifrån. Och jag konstaterar att den som ser en solelspark här uppe som ett problem hänger upp sig på andra saker än det visuella. Solcellspanelerna kommer inte att synas i bygden nedanför Åsen. Och de lär inte heller låta eller ha skadlig inverkan på fågellivet – som exempelvis vindkraftverk har.

Förutom själva solelsparken vill Nesab och BioParks Rudolf Tornerhjelm också låta bygga en transformatorstation som ska kopplas till Svenska Kraftnäts och Eons anläggning i Åvarp.

Relevant för hela Sverige
Solcellsparken är som sagt den senaste ”pusselbiten” i Söderåsens BioParks plan för att skapa en långsiktig cirkulär livsmedelsproduktion i Bjuvs kommun. Som samtidigt är relevant för hela Sverige och inriktad på export.

Andra komponenter i projektet är Wrams Gunnarstorps befintliga biogasanläggning, en fisk- och fiskfoderfabrik intill biogasanläggningen, växthus och annan jordbruksverksamhet samt ett vattenmagasin. Fullt utbyggt beräknas det ge kommunen ett betydande antal nya arbetstillfällen. Socialdemokraterna ser det också som en modell som senare kan kopieras över hela landet. Vilket var grunden till att energi- och infrastrukturministern var på besök hos Söderåsens BioParks nyligen.

Här kan du läsa vår tidigare artikel  om Söderåsens BioParks.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.