BJUVSWEEK – Politik/Näringsliv På tisdagen var energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar på blixtbesök i Bjuv för att fortsätta dialogen med männen bakom projektet Söderåsens BioParks om hur regeringen ska kunna stötta projektet.

Innan dagens besök har Khashayar Farmanbar träffat upphovsmännen Rudolf Tornerhjelm på Wrams Gunnarstorps samt projektledaren Håkan Sandin då de tillsammans med Bjuvs oppositionsråd Ulrika Thulin (S) och hennes partikollega, fd kommunal-/oppositionsrådet Anders Månsson den 11 maj besökte departementet i Stockholm för att presentera Söderåsens BioParks.

Ett ministerbesök i Bjuv utlovades – och idag var alltså dagen det hände.

Söderåsens BioParks är ett närmast gigantiskt projekt sett ur Bjuvsperspektiv. Även om det i kommunen förr funnits både stora industrier som Findus, Höganäsbolaget, Gullfiber osv. Det är en långsiktig satsning på att bygga upp en cirkulär livsmedelsproduktion inomhus i Bjuvs kommun. Som samtidigt är relevant för hela Sverige och inriktad på export.

Projektet består av många olika delar på 14 olika geografiska platser i och kring Bjuv – bl.a. Wrams Gunnarstorps befintliga biogasanläggning, en solcellspark tänkt att byggas på Söderåsen ovanför Åvarp, en fisk- och fiskfoderfabrik intill biogasanläggningen, växthus och annan jordbruksverksamhet samt ett vattenmagasin. Det beräknas fullt utbyggt ge kommunen ett betydande antal nya arbetstillfällen. Socialdemokraterna ser det också som en modell som senare kan kopieras över hela landet och det är en av anledningarna bakom dagens ministerbesök.

Halverad handläggningstid
På tisdagen besökte sällskapet bla den plats där den tänkta solcellsparken ska ligga. Men den som trodde att ministern efter hemkomsten skulle dra i trådar så att den snabbt kan börja byggas blir besviken.

Det krävs nämligen ett antal olika tillstånd för att över huvud taget kunna börja bygga något som BioParks, solcellsparken inkluderad. Och den sk tillståndsprocessen för en verksamhet är lång. Och inte alls synkroniserad när det som här handlar om att söka en rad olika tillstånd samtidigt.

- Det jag nu främst ska göra är att jobba för att vi ska nå regeringens utsatta mål att till 2025 halvera tiden för tillståndsprocesser, sa Khashayar Farmanbar.

- Det gäller att samordna så att besluten tas snabbare och samtidigt.

Väggar eller människor?
Regeringskansli, departement… är ingen miljö känd för snabb handläggning av ärenden. Snarare tvärtom. Vilket ministern givetvis är högst medveten om:

- Det sägs att det sitter i väggarna, säger han. Jag tror det sitter i människorna.

- Myndighetssverige behöver helt enkelt byta mindset. Inte utgå ifrån tänket ”Vad är problemet med det här?” när något nytt dyker upp. Utan istället tänka ”Hur gör vi för att hitta ett sätt att säga ja till detta?” Det är detta jag och regeringen ska försöka få till. Så att satsningar som BioParks kan bli verklighet.

 

Bjuvs oppositionsråd Ulrika Thulin (S) jobbar hårt för att kollegorna i regeringen ska göra projektet BioParks till en förebild för cirkulär livsmedelsproduktion i hela Sverige. Och hon har definitivt fått energi- och digitaliseringsministern på kroken.

 

Khashayar Farmanbar bjuder in Ulrika Thulin i samtalet.

- Vad tycker du om det här Ulrika, frågar han henne.

- För mig är det viktigt att det ger arbetstillfällen och ännu mer livsmedelsproduktion här på orten, svarar hon.

Inga löften idag
Hittills har samtalet rullat på om än i ganska generella termer. Tillståndsprocesserna ska kortas. Man inser att det kan dröja ett bra tag från tanke till handling. Ministerns engagemang till trots.

- Ja, vi är inte på löftesnivån ännu, säger han. Jag kan helt enkelt idag börja med att ta med mig att den här typen av projekt kräver bättre samordning mellan – för att bara nämna några – Svenska kraftnät, Länsstyrelsen, Livsmedelsverket. Vi måste sy ihop en ny modell för hur processen ska gå fortare.

Förutsättningarna finns
- Här i Bjuv finns ju de bästa förutsättningar för att det här ska kunna bli något unikt bra. Infrastrukturen finns här med både E4:an och E6:an nära. Här finns en pipeline från biogasanläggningen som kan användas till vissa ändamål Här finns ett befintligt ställverk som kan kopplas samman med solcellsparken. Här finns vatten.

- För att säkra Sveriges livsmedelsförsörjning behövs sådana ”Foodparks”, avslutar Khashayar Farmanbar.

Intervjun är över och han och alla närvarande socialdemokrater förbereder sig för dagens nästa inplanerade event: Knacka dörr i Selleberga. Mer om det i nästa artikel.

Fotnot: Det vatten som nämns finns bla i de borror som utgör Borgavadstäkten i Billesholm och som BioParks vill köpa ifrån Bjuvs kommun.

Här kan du läsa
om vad som försiggick besöket i Stockholm.

Marianne Rönnberg Galmor

 

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.