SJUKTAL Antalet sjukskrivningar minskar bland hemtjänstpersonalen i Bjuvs kommun, Bland annat har hemtjänsten i Billesholm/Ekeby minskat sin långtidsfrånvaro från 11,4 procent till 5,7 procent. Det skriver kommunen i ett pressmeddelande.

- Vi har organiserat om hemtjänsten, arbetsgrupperna är mindre och våra medarbetare har på så sätt närmare till sin chef, berättar Anneli Larsson, chef för äldreomsorgen i Bjuvs kommun. Därmed har även chefernas arbetsbelastning minskat. Det är en av orsakerna till att sjukfrånvaron minskar.

2013 låg korttidsfrånvaron bland hemtjänstpersonalen i Bjuvs kommun på 6,2 procent. Vård- och omsorgsnämnden beslutade därför att sätta in flera åtgärder för att få ner de höga siffrorna. Bland annat började man att arbeta mer långsiktigt och strategiskt. Om en medarbetare är sjukskriven flera gånger under ett år, tillsätts snabbare idag än tidigare så kallade rehabutredningar. Med det menas att verksamhetsansvariga ser över vilka orsaker som kan finnas bakom sjukskrivningarna tillsammans med företagshälsovården.

- Upptäcker vi de bakomliggande orsakerna i god tid, är chanserna större att vi kan förebygga långtidsfrånvaron, säger Anneli Larsson. Arbetet har gett resultat och nu är korttidsfrånvaron nere på 4,5 procent.  Förutom förbättringar i det förebyggande arbetet har vi även tätare uppföljningar på såväl grupp- som individnivå för att minska risken för återfall i ohälsa.

Även långtidsfrånvaron minskar. I hela kommunen låg den 2014 på 9,3 procent och nu har den sjunkit till 7, 6 procent. I Billesholm/Ekeby har minskningen varit ännu mer markant. 2014 låg den på 11,4 procent, nu ligger den på 5,7 procent. Orsakerna till minskningen är flera. Bland annat har kommunen börjat arbeta med att alltid individuellt undersöka om frånvaron är arbetsrelaterad och om så är fallet, vad kommunen som arbetsgivare kan göra annorlunda. Det kan handla om att ändra scheman eller arbetsuppgifter.

- Därför är det viktigt att vi fortsätter med ett aktivt systematiskt arbetsmiljöarbete och att vi för en återkommande diskussion med våra medarbetare om åtgärder som främjar kvaliteten och våra anställdas hälsa, säger Anneli Larsson. Vi vill ju att våra medarbetare ska vara friska och trivas i Bjuvs kommun och att vi ska ge våra invånare den allra bästa vården.

- Detta är resultaten av vård- och omsorgsnämndens beslut att utreda orsakerna bakom de höga sjuktalen, säger Arvo Hellman, ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Bjuvs kommun. Det är kul och mycket tillfredsställande att åtgärderna nu ger resultat.

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.