ENSAMKOMMANDE Den 10 december tar Byggnadsnämnden beslut om att ett asylboende för 12 ensamkommande barn ska öppnas i gamla Sjukhuset i Bjuv. Ett informationsbrev till de boende i området är på väg.
I Bjuv finns redan ett fungerande så kallat HVB-hem (hem för vård eller boende), för asylsökande barn. På Rosentorp i Olstorp utanför Bjuv. En gång ålderdomshem och senast pensionat. Samt filialen Kleinska villan i centrala Bjuv.
Just nu planeras också boenden vid Flamman, Ekebys Folkets Hus, samt på Tibbarp i norra Bjuv, på tomten där det tidigare låg en bensinmack. De bägge boendena kommer att vara enplanspaviljoner och utgöra tillfälliga bostäder.
Grannarna tillfrågade
Bygglovet för paviljongerna handläggs just nu och gäller för fem år. De närmaste berörda grannarna har fått information hemskickad och kan komma med synpunkter till och med den 23 november. Därefter kommer byggnadsnämnden att ta beslut i frågan. Det finns 15 rum i Tibbarp och i Ekeby. Boendena beräknas vara klara i början av 2016. Barnen och ungdomarna är upp till 21 år gamla.
Senaste tillskottet
Och så har vi då det allra senaste nytillskottet – Bofinken – alltså lokalerna i det gamla sjukhuset på Sjukhusvägen. En historisk byggnad uppförd av Höganäsbolagets under Bjuvs storhetstid i början av förra seklet. Här finns platser för 12 barn och ungdomar. Räddningstjänsten är involverad i arbetet och har sett till att där finns säkra brandskydd. Ansökan om tidsbegränsat bygglov på fem år är inlämnat till Byggnadsnämnden.
- När Bofinken öppnats kommer vi kunna plocka hem en del av de mycket dyra placeringar vi har runt om i Sverige, säger Carina Leffler, chef för Barn och utbildningsförvaltningen i Bjuvs kommun. I vissa fall förlorar kommunen 5 000 kr per dag och barn/ungdom på att köpa externa platser. Tio så dyra platser blir 1 500 000 kr i månaden i förlust för kommunen.
Bättre kvalitet
- När vi bedriver verksamhet i egen regi blir det billigare och vi kan också få bra kvalitet på verksamheten, fortsätter Carina Leffler. Det finns tyvärr en hel del oseriösa aktörer på marknaden just nu som inte bryr sig om sådant.
Tekniska arbetar med att färdigställa Bofinken så snart som möjligt, enligt Leffler. Barnen ska flytta in så snart det går efter att Byggnadsnämnden den 10 december fattat det formella beslutet. Barnen och ungdomarna som flyttar in är upp till 18 år gamla. Så fort det bara är möjligt början han – och också ibland hon – i skolan för att lära sig svenska och få en meningsfull vardag. Barnet erbjuds också möjlighet att testa olika föreningsaktiviteter och fotboll är populärt bland killarna. Liksom brottning och musik..
Personal finns
Precis som på Rosentorp kommer de nya HVB-hemmen att vara bemannade dygnet runt med utbildad personal, till exempel socionomer och behandlingspedagoger. Personalen hjälper ungdomarna med vardagliga saker som läxhjälp, kontakt med myndigheter, tandläkare, läkare och samtalskontakt.
Marianne Rönnberg Galmor