EXTREMISM Bjuv är en av de kommuner som saknar den sortens säkerhetspolicy som Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, efterlyst. – Vi har löst frågan på ett eget sätt, säger Christer Pålsson, kommunchef i Bjuv.
Kommuner har inte tillräckligt bra verktyg för att förebygga våldsbejakande islamism bland unga, har Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldbejakande extremism, redan konstaterat. Idag är det knappast mer än Stockholm som har denna policy, visar olika rundringningar inom media. Göteborg har nyligen också meddelat att man är på gång med en omfattande plan.

– Det finns en naivitet hos många kommuner, men har man inte problem med extremister kanske man får det, säger Mona Sahlin.

Naivt eller inte men Bjuv tillhör de kommuner som inte har någon särskild säkerhetspolicy för hur man ska agera för att förhindra att invånare radikaliseras och rekryteras för att resa till IS och strida.

- Vi har inget specifikt dokument att följa utan vi har gjort så här istället, säger Christer Pålsson, kommunchef i Bjuv, och fortsätter:

- Redan i våras bjöd vi in Mona Sahlin och hennes medarbetare till oss här i Bjuv. Jag hade lyssnat på Sahlin i Stockholm i ett annat sammanhang tidigare och tyckte det var bra om alla mina medarbetare kunde få höra vad hon hade att säga.

Nu kom inte Sahlin till Bjuv men väl några av hennes medarbetare. Som gav sin syn på hur man kan arbeta för att motverka rekrytering osv. Publik var medlemmarna i Kommunstyrelsen arbetsutskott samt representanter för såväl socialtjänsten som skolan.

Samverkar med polisen
Förutom att ha lyssnat på experterna från Stockholm har Bjuvs kommun ett sedan år tillbaka pågående samarbete med polisen, uppger Christer Pålsson.

- Det handlar om att i tid kunna identifiera och förebygga. Medvetenheten om vad som kan försiggå finns alltså här redan, säger han. Tjänstemännen inom skola och socialen vet redan vad de ska vara uppmärksam på. Vilka symboler som gäller i sammanhanget osv.

Varje år ser kommunen också över samarbetet med polisen och reviderar överenskommelsen så att den är aktuell. Nu är det snart dags för nästa översyn, enligt Pålsson.

- Vid årets slut är det dags för en ny diskussion oss emellan, säger han.

"Politiken" ska tillfrågas
Allt detta arbete ligger märk väl på tjänstemannanivå. Något politiskt uppdrag att se över eller författa ett policydokument av den sort som Mona Sahlin efterlyser, finns inte i Bjuv.

- Nej, bekräftar Christer Pålsson. Vi har inte ett sådant pappersdokument. Här och där har frågan berörts men vi får väl ta och diskutera den med ”Politiken”, avslutar han.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.