MILJÖ Den långdragna och infekterade debatten mellan de styrande och oppositionen i Bjuvs kommun om huruvida medlemskapet i Söderåsens Miljöförbund ska fortsätta eller avbrytas går nu in i slutfasen sedan Kommunstyrelsen nu föreslår Kommunfullmäktige att lämna per den 31 december i år.

Kort kan sägas att de styrande Sverigedemokraterna tillsammans med Moderaterna vill att Bjuv lämnar Söderåsens miljöförbund. Kort sagt för att medlemskapet kostar för mycket i jämförelse me vad ”man får ut av det”. Istället vill man att det inrättas en miljöenhet i kommunhuset i Bjuv. En chef för enheten sägs redan vara på plats och en inventering av kontorsutrymmena i jakten på fler platser, ska också vara gjord.

På mötet i Kommunstyrelsen (KS) den 16 mars fanns frågan om Miljöförbundet på dagordningen. Jörgen Johnsson (M) yrkade på att ”Bjuvs kommun lämnar Miljöförbundet per den 31/12 2022”.

Oppositionsrådet Ulrika Thulin (S) yrkade tvärt emot på ”att Kommunstyrelsens Arbetsutskott beslutar att föreslå Kommunstyrelsen föreslå Kommunfullmäktige att återta ärendet om utträde ut Söderåsens Miljöförbund och med det fortsätter Bjuvs kommun att vara en fullvärdig medlemskommun i Söderåsens miljöförbund.”

Efter en första ajournering av mötet yrkade Jörgen Johnsson (M) på att förtydliga sitt yrkande till att kommunstyrelsens tidigare beslut om utträde redan i juni 2020 bekräftas och att Bjuvs kommun nu istället lämnar miljöförbundet ”per den 31/12 2022”.

KS ordförande Mikael Henrysson (SD) tilläggsyrkande följande till Jörgen Johnssons (M) yrkande:

- ”samt att ge byggnadsnämnden i uppdrag att vidta åtgärder för att inrätta en miljöavdelning och återkomma till kommunfullmäktige med förslag på reglemente för nämnden”.

Efter två ajourneringar, ett antal voteringar och reservationer blev beslutet i Kommunstyrelsen (KS) att föreslå Kommunfullmäktige (KF) att de styrandes förslag om utträde ur Miljöförbundet antas.

Hur det blir med den saken avgörs på det kommande mötet i KF måndagen den 28 mars.

Om förbundet
Söderåsens miljöförbund är ett kommunalförbund som fungerar som en gemensam miljöförvaltning för Bjuv, Klippan, Perstorp, Svalöv och Örkelljunga kommun. Dess främsta uppgift är tillsyn inom områdena miljö, hälsoskydd och livsmedel.

Fotnot: Om vad utträdet innebär ekonomiskt för Bjuvs kommun kan du läsa HÄR.

Marianne Rönnberg Galmor

 

 

 

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.