KYRKAN I Bjuvs församling pågår samtal om hur man ska hjälpa flyktingar från Ukraina – när de kommer till Bjuv. Under tiden går kollekten ett antal söndagar framöver till Svenska kyrkans humanitära organisation Act. Och den 29 mars blir det kvällsandakt på temat Ukraina.

Än har inga ukrainska flyktingar kommit till Bjuv via Migrationsverket. Det säger såväl Bjuvs kommun som Bjuvs församling. Men förberedelserna för när det inträffar pågår på båda håll för fullt.

- Vi pratar om hur vi ska kunna hjälpa på bästa sätt och vi kommer att göra det på olika sätt när flyktingar kommer till Bjuvs kommun, säger Mari Ekdahl, diakon i Bjuvs församling.

- Vi kommer då rikta hjälpen till de som behöver, med tex kläder, hygienartiklar, gosedjur o.dyl. Engagera församlingsbor så de som vill kan hjälpa till på olika sätt. Vi har kontakt med kommunen och kommer försöka planera för ett samarbete kring detta.

Under tiden man förbereder kommer församlingen ett antal söndagar framöver låta kollekten gå till Act Svenska kyrkan. Act Svenska kyrkan är en etablerad humanitär hjälporganisation som finns på plats i Ukraina. Act samverkar med kyrkor och församlingar som verkar i Ukraina och kan förmedla bistånd via människor som bor i Ukraina och känner till behoven på plats. Act Svenska kyrkan har genom sina partners kunnat se till att flera ton mat nått människor på flykt, mediciner, tillfälliga skydd och psykosocialt stöd.

- Vi i Bjuv kommer också att ha en kvällsandakt den 29 mars kl 19 - "Bön för Ukraina", tillägger Mari Ekdahl. Där ges möjlighet för alla att komma och dela en stunds gemenskap tillsammans i bön. Här kommer vi också ta kollekt som ska gå till Act Svenska kyrkan.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.