UKRAINA Uppdaterad - Bjuvs kommun förbereder nu ett 50-tal boendeplatser för Ukrainaflyktingar på olika håll i kommunen sedan fd Futurums lokaler underkänts av brandmyndigheten. Också Rosentorp i Olstorp ställs i ordning med 30 platser. Privatpersoner samlar in och skickar iväg hjälp till Ukraina. Någon insamling i kommunal regi finns inte.
Enligt Bjuvs kommunalråd Mikael Henrysson hade på onsdagen ännu inga flyktingar från Ukraina anlänt. Men förberedelserna för att ha boende klara i kommunen om och när några kommer fortsätter.

Från start var det tänkt att fd Futurums lokaler i Bjuv skulle inhysa flyktingar som behöver tak över huvudet. Men vid en inspektion av brandskyddet visade sig lokalerna inte hålla måttet och då fick kommunen istället söka boenden runt om i kommunen. Även hos privata fastighetsägare. Totalt har man på så sätt fått ihop ett 50-tal platser, enligt kommundirektör Christer Pålsson.

Också Rosentorp i Olstorp utanför Bjuv, som tidigare byggdes om till boende för ensamkommande barn men nu står tomt, iordningställs nu åt Ukrainaflyktingar. Rosentorp har 30 platser.

Rosentorp i Olstorp mellan Bjuv och Billesholm. En gång ålderdomshem. Sedan hotell. I samband med flyktingkrisen 2015 boende för ensamkommande flyktingbarn men däremot tomt. Nu rustas huset än en gång upp - inför den förväntade flyktingvågen från Ukraina. På fredagen fanns Räddningstjänsten på plats i huset. Vars skick idag är okänt för redaktionen.

Ingen "hjälpcentral"
I dagsläget har kommunen ingen möjlighet att ta emot kläder, leksaker mm som enskilda personer vill skänka till de krigsdrabbade ukrainarna.

- Vi arbetar kontinuerligt med att se över vilka resurser som finns i kommunal regi och hur vi ska möta eventuella förfrågningar från myndigheter att ta emot flyktingar, säger kommunens kommunikationschef Maya Saksi.

- I dagsläget har vi inte en hjälpstation. Jag får återkomma i frågan. 

- I första hand är det bättre att vända sig till frivilligorganisationer för att skänka saker, det finns flera etablerade som Röda korset och även samfund som har sådana. Det finns även nya organisationer som har uppstått i samband med kriget i Ukraina, avslutar Saksi.

Redaktionen samlar information om privata insamlingsinitiativ i Bjuvs kommun. Är du en som ordnar en insamling så skriv till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. så publicerar vi uppgiften. Så att fler kan bidra.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.