BJUVS KOMMUN Många är de instanser som idag arbetar för att fler unga ska få jobb. Företagarna i Bjuvs kommun har nyligen inlett ett samarbete med Arbetsförmedlingen. Parallellt arbetar även Swedbank med samma sak. Inte minst i Bjuv.

Företagarna i Bjuv inbjöd nyligen till ett möte där samarbetet mellan dem och Arbetsförmedlingen i Bjuv, för att hjälpa till att få fler unga i arbete, presenterades. Närvarande var även representanter för Företagarna i Bjuvs samarbetskommuner Åstorp, Klippan, Perstorp och Örkelljunga och deras respektive AF.

Arbetsförmedlingen jobbar hårt för att bryta de fördomar som finns i samhället kring huruvida man verkligen kan få hjälp på förmedlingen eller inte. Eller påståenden som att om man tagit emot en arbetslös från AF så ”blir man aldrig av med honom”.

I AF:s  nya giv ingår därför en rad nya grepp som exempelvis att företag kan boka skräddarsydda möten med dem, där förmedlingen handplockar ett antal kandidater att presentera för ”kunden”. Eller att arbetsgivaren kan få tillgång till AF:s register över arbetssökande. Det vill säga bara till namn och kontaktuppgifter – inte till skyddade personuppgifter. Och kontakta den arbetssökande själv.

Andra har lyckats
Swedbank har i fyra år också bedrivit ett medvetet arbete för att få ungdomar och unga vuxna i arbete. Deras satsning heter Unga jobb. Banken meddelar att insatserna inneburit att närare 4000 personer fått en praktikplats och att ledningen beslutat att fortsätta med samhällsengagemanget. Genom att nätverka med såväl företagskunder som politiker har praktikplatser skapats. Inte enbart i Stockholm utan över hela landet.

På Swedbank i Bjuv finns en av entusiasterna i detta arbete – kontorschefen Joakim Gunnarsson. För tillfället finns det en praktikant på kontoret.

- Jag har haft andra praktikanter här tidigare, säger Joakim Gunnarsson. Jag tycker det är ett mycket bra sätt för unga människor att komma ut i arbetslivet och se, hur i det här fallet, bankarbete fungerar i verkligheten.

- Några av dem som varit här hos oss har jag också kunnat hjälpa vidare inom banken, och det känns naturligtvis väldigt bra.

”Imponerande driv”
Den praktikant som just nu finns på banken bor inte i Bjuv utan pendlar från en annan del av Skåne. Hon hörde självmant av sig och frågade efter en plats och Joakim Gunnarsson imponerades av hennes driv och starka vilja att skaffa både praktik och så småningom ett riktigt arbete i bank.

De flesta som hört av sig till Gunnarsson har en utländsk bakgrund. Han vet inte om det är en slump men har reflekterat över saken:

- Det verkar som att de ungdomarna vill mer med sina liv än kanske de som vuxit upp i den svenska välfärden och inte behövt kämpa för sin existens, säger Joakim Gunnarsson.

- Jag vet inte varför det är så. Detta är bara en fråga som dykt upp utifrån hur verkligheten här sett ut. Inte politiskt korrekt kanske, men jag imponeras verkligen av hur målmedvetna dessa ungdomar är. Och har jag en plats, eller vet någon annan som kan ta emot en praktikant – oavsett ursprung då så klart - så säger jag ja, tack. Slussar gärna vidare.

Joakim Gunnarsson berättar att han vid ett flertal tillfällen haft kontakt med Bjuvs kommun och olika företag och presenterat Swedbanks program Unga jobb.  Tidigare har det gått ganska trögt.

Men nu har vi enats om att ta ett omtag. Det är Företagarna, Swedbank och Bjuvs kommun i samarbete med Arbetsförmedlingen som gör en satsning kring praktikplatser. Vi kommer att påbörja en informationskampanj nu i november som skall leda fram till aktiviteter där företag och ungdomar träffas, t.ex. speedating.

 

På Swedbank i Bjuv praktiserar just nu Gentiana Fejzullahu, 21 år. Läs hennes berättelse här.

 

 

 

 

Text: Marianne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.