Varje tänkt förändring inom Svenska kyrkan ska numera prövas i en s.k. barnkonsekvensanalys.

BJUVS FÖRSAMLING Imorgon tisdag 5 november förväntas Kyrkofullmäktige godkänna en ny budget för 2014 och en omorganisation av Bjuvs församling. En omorganisation som redan påbörjats men som officiellt alltså ännu inte finns. Mötet är öppet för alla.

I början av sommaren 2013 presenterade kyrkoherde Patrik Neuhaus en plan för att organisera om Bjuvs församling. Personalen både i Billesholm och Bjuv informerades om vad som var på gång men belades samtidigt med yttrandeförbud. Inte minst inför media.

Oro uppstod i organisationen, bland annat bland föräldrar i Billesholm vars barn och ungdomar deltar i verksamheterna där. Anita Herder-Blixt, förtroendeval kyrkopolitiker, reserverade sig mot planerna och menade att kyrkan istället för att banta verksamheten i Billesholm skulle satsa mindre i Bjuv. Ombyggnaden av Bjuvs församlingshem hade då redan påbörjats och en ny präst anställts, och Herder-Blixt ifrågasatte resursfördelningen.

Många frågor – få svar
På medias frågor svarade kyrkoherde Patrik Neuhaus fåordigt och avvisande. Förhandlingarna med berörda fackföreningar pågår, var hans återkommande svar.

Att hitta ett beslut som gav kyrkoherden handlingsfrihet att inleda sitt arbete, lät sig inte göras. Det nu liggande omorganisationsförslaget visar att det berodde på att det inte fanns något sådant beslut. Det startskott för processen som företagsledningar vanligtvis fattar som grund för omgörningar, har helt enkelt aldrig funnits när det gäller Bjuvs församling. Utan tillkommer först nu i efterhand. När halva arbetet redan är gjort, tjänster är krympta, folk är avskedade, löner blivit sänkta osv.

20 tjänster återstår
Enligt förslaget ska den framtida organisationen bantas till 20 befattningar och ser ut som följer.

I Billesholm försvinner Klädkammaren, en populär social och humanitär verksamhet som gått ut på att förse behövande med gratis kläder mm.

Kvar blir 1 kyrkoherde, 3 komministrar, 1 kantor på heltid och en på halvtid, 1 församlingspedagog samt två ledare i församlingsverksamheten, vardera på 60 procent.

Vidare ska det finnas en kyrkokamrer, en assistent på församlingsexpeditionen (i Bjuv), 1 församlingshemsvärdinna/värd – tillika arbetsledare på 75 procent - samt en församlingshemsvärdinna utan arbetsledarbefogenhet på 75 procent.

1 lokalvårdare på halvtid finns också med i organisationen samt 1 kyrkogårds- och fastighetschef, 2 kyrkvaktmästare – en med arbetsledande uppgift som förman i arbetslag samt 3 kyrkogårdsarbetare.

Bjuv i alla lägen
Alla befattningshavare ska i framtiden ha sina tjänsterum på församlingsexpeditionen i Bjuv eller i den nya personalbyggnaden som ska byggas på Bjuvs kyrkogård. Ombyggnad av församlingshemmet inleddes redan i somras och enligt vad bjuvsnytt erfar kommer de anställda att flytta över från Billesholm till Bjuv i takt med att nya lokaler färdigställs.

Hur det i praktiken kommer att fungera återstår att se. Ska personalen varje dag – efter att ha stämplat in i Bjuv - köra till Billesholm för att öppna församlingshus och kyrka och utföra sina sysslor där? Eller ska de sitta i Bjuv och vänta på att ringas in till uppdrag i Billesholm?

Ett är dock säkert när det gäller Billesholm och det är att något utrymme för spontanbesök i församlingshemmet är det inte längre fråga om. Att gå in och fika och prata med kyrkans folk, bara för att man gillar dem och trivs i miljön, är inte längre aktuellt. Hälften av gångerna kommer ju ändå inte den man önskar träffa, vara där.

Flytten kan rentav i förlängningen leda till att varken Billesholms kyrka eller församlingshem används i önskvärd utsträckning. Vilket i sin tur kan ge upphov till tankar på försäljning.

Rekordresultat
Hur det blir med den saken är dock ännu för tidigt att sia om. Klart är däremot att kyrkoherdens arbete kommer att ge klirr i kassan. 2013 års underskott på 337 000 kronor ska enligt lagd budget för 2014 – efter det förväntade ja:et till omorganisationen – vändas till 1,2 miljoner i överskott! En ekonomisk förändring på i runda slängar 1,5 miljon kronor.

Kenneth Bolinder, socialdemokratisk ledamot i kommunfullmäktige, är fundersam över delar av innehållet i förslaget. Ärendena är enligt honom inte tillräckligt genomlysta utifrån en barnkonsekvensanalys och han menar att som fullmäktigeledamot måste han kunna känna att han gjorts sitt yttersta vad gäller att fatta kloka beslut. Något annat skulle enligt honom misskreditera Svenska Kyrkan.

Haltande resonemang
Detta gäller särskilt Billesholm, där församlingen i handlingar tillstår att man ännu inte gjort jobbet och att man ska återkomma till hur verksamheten ska utformas efter att budgeten är tagen.

- Resonemanget haltar, säger Kenneth Bolinder. Det känns som att man köper tid. Man vill ha igenom besparingarna och omorganisationsförslaget men skjuter arbetet med att ta fram förslag på en bra barn- och ungdomsverksamhet på framtiden.

- Takten i genomförandet är för hög, fortsätter han. Jag är helt med på sparbetinget. Men som förslaget ligger så ska vi fatta beslut om en budget som innebär att villkoren för det vi ska värna mest om – verksamheter för barn och ungdomar – får försämrade villkor. Det känns fel.

Klockaregården
En annan fråga på kyrkofullmäktiges agenda den 5 oktober är försäljningen av Klockargården intill kyrkan i Norra Vram. En förtroendevald och anställd i församlingen har ansökt om att få köpa byggnaden. Om huset i så fall ska användas för privat boende eller i affärsverksamhet är inte klart formulerat i handlingarna från kyrkorådet till fullmäktige och röster inom kyrkan menar att man kanske ska försäkra sig om vad Klockaregården ska användas till innan avtal sluts.

På Bjuvs kyrkogård planeras en ny Spolhall/Verkstad som ska ligga i riktning mot Söderåsens vårdcentral. Nuvarande servicebyggnad och kontor ska göras om till omklädningsrum, garage mm. Uppdraget föreslås gå till G. Elm Förvaltnings AB.

De investeringar i ombyggnad och inredning av församlingsexpeditionen, som till del redan är genomförda föreslås också tillfalla G. EIm Förvaltnings AB.

Fortsatt reservation
När Patrik Neuhaus planer på en ny organisation först blev kända i början av sommaren reserverade sig Anita Herder-Blixt eftersom hon ansåg att de slog oproportionerligt hårt mot Billesholm. I samband med mötet i kyrkorådet den 22 oktober inlämnades en ny reservation mot förslaget – denna gång undertecknad  Ann-Britt Lord och Anita Herder-Blixt.

I reservationen står bland annat:

- Vi protesterar mot den korta tid vi haft att ta del av det digra material vi fått oss tillsänt. Och dessutom tillsammans med nästa års budgetförslag.

- Vi protesterar också mot den process som föregått detta. Vi menar att den varit demokratiskt undermålig. Då endast utskott, presidiet och kyrkoherden suttit inne med all information. Detta har skapat frustration och spekulationer. Många medarbetare har mått dåligt, då de levt i okunskap om sin framtid.

Namninsamling
I samband med Patrik Neuhaus förslag till omorganisation gällande verksamheten i Billesholm har det tidigare i år gjorts en namninsamling bland berörda föräldrar. Insamlingen har överlämnats till den lokala kyrkoledningen. Med anledning av detta påtalade Bert Roos, S, på kyrkorådsmötet den 22 oktober, möjligheten att fråga de berörda om de har intresse av en förskoleverksamhet i församlingens regi i Billesholms församlingshem.

Frågan om en sådan satsning är möjlig remitterades till beredningsutskottet och blir således inte en fråga för fullmäktige den 5 november.

Kyrkofullmäktigemötet den 5 november är öppet för allmänheten och äger rum i Alegården möte på Alegården klockan 18.30.

 

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor och Svenska Kyrkan


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.