KOMMUNFULLMÄKTIGE På torsdagskvällen sa ett enigt kommunfullmäktige ja till att fortsätta dialogen med Trafikverket och Skånetrafiken om att bygga nya perronger vid Billesholms järnvägsstation.

Viss oenighet rådde dock i fullmäktige, men det gällde med vilka pengar bygget ska finansieras.

Bildtext: Några i skaran av billesholmare som på torsdagskvällen tagit sig till kommunfullmäktigemötet i Bjuv för att följa diskussionen om perrongbygge och persontrafik i Billesholm.

- Om planen för persontrafik på Söderåsbanan blir antagen i april 2014 för investeringar under planperioden 2015-2025, så saknas det finansiering för projektet i vår kommun, underströk moderaterna redan på det Kommunstyrelsemöte som föregick fullmäktigemötet på torsdagen. M menade att man inte kunde ta ett så stort beslut utan att veta hur det ska finansieras och la därför till ett s.k. tilläggsyrkande:

"Att kommunen från och med år 2015 avsätter pengar från resultatet fram till 2020 när projektet ska starta och på så sätt har finansieringen klar med 34 miljoner kronor till att betala perrongerna med."

M fick inte övriga i fullmäktige med sig och lämnade efter omröstningen på torsdagen in en formell reservation.

"Korta perronger"
Allan Jönsson, SD, biföll majoritetens förslag att gå vidare med bygget. Hans parti avstod dock från att uttrycka någon åsikt i finansieringsfrågan.

Jönsson hade tidigare framfört ett förslag om att bygga korta perronger. Ett förslag som enligt SD skulle spara in pengar. Stefan Svalö (S) sa att man redan diskuterat detta förslag med Trafikverket och Skånetrafiken men då fått till svar att "det stannar tillräckligt med långa tåg får att fullängdsperronger behövs".

Pengar och bussar
Bjuvs politiker är alla störda över att staten kräver att kommunen själv ska finansiera perrongbygget. Man anser med en röst att det är staten som ska betala. Men känner samtidigt att det för Billesholms och hela kommunens bästa krävs att man säger ja till att själva betala. Eller som Stefan Svalö (S) uttryckte det:

- Vi i Bjuv har länge sagt att vi vill ha persontåg som stannar i Billesholm. Det främjar samhället och hela kommunen på många olika sätt. Folk kan pendla till jobb och utbildningsanstalter på andra håll, inte minst.

"Bita i det sura äppet"
- Men vi tycker staten fullt ut ska finansiera projektet. Just för att bygget dock är så viktigt för oss alla säger vi ja och tvingas därmed så att säga "bita i det sura äppet".

En annan fråga som är viktig att strida för enligt politikerna är att busstrafiken, som idag bl.a. innefattar skolskjutsen, inte minskas eller upphör, när tågen börjar stanna i Billesholm.

Tapper skara
En liten skara billesholmare infann sig på fullmäktigemötet för att lyssna på debatten om perrongbygget. De kunde nöjda vända hem igen efter mötet.

Läs mer om de olika partiernas uppfattning i byggfrågan här.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.