VARGAR Det finns ännu inget vargrevir i Skåne.De vargar som med jämna mellanrum dyker upp här har än så länge bara varit s.k. vandringsvargar. Stöter du på en sådan är det bästa du kan göra att väsnas litet. Så springer den sin väg.

Ett gammalt riksdagsbeslut säger att för att Sverige ska få en livskraftig vargstam ska djuren spridas söderut i landet. Och var än djuren dyker upp blir det uppståndelse. Inte minst i media. Vargar väcker känslor. Ofta starkt hat. I Skåne och i hela Sverige.

Det är dock skillnad på varg och varg. För att ett revir ska bildas krävs det en tik. Och i Skåne har det ännu inte inträffat att vandringsvargarna norrifrån stött på en sådan och bildat revir och familj.

”Botten i säcken”
Vandringsvargarna kommer alltså norrifrån och springer söderut. Så långt som 2,5-3 mil om dagen.  Nils Carlsson, rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen i Skåne län, förklarar:

- Skåne är ”botten i säcken” för vargar på den södergående vandringen.  Jönköpings och Kronobergs län är bara transitlän och när de kommer hit ner till oss så tar landet plötsligt bara slut. Det går inte att vandra längre söderut för det är bara vatten på alla håll. Och då vänder vargen och går norröver igen.

Detta menar Nils Carlsson, är skälet till att människor ibland rapporterar in ganska tätt om att varg synts i deras trakter. Rapporter som sedan plötsligt upphör – eftersom vargen bara passerade. Ner och sedan upp igen.

Nils Carlsson fortsätter förklara:

- Det finns ett bra DNA-register över individerna i de olika vargrevir som redan finns i Sverige. Så när jag själv en dag hittade vargspillning i Stora Beddinge i Skurupstrakten skickade jag den till registret för analys. Och fick svaret att vargen som jag hittade spår efter kom från Skultunareviret i Västmanland.

”Allt annat än varg”
Att det skulle finnas eller ha funnits varg just i Bjuvs kommun är inget Nils Carlsson känner till. Han berättar istället att så fort det blir prat om varg så strömmar rapporter in från folk som säger sig ha sett ett djur.

- Vi är väldigt snabba med att åka ut och kolla vad saken gäller, säger Nils Carlsson. Och hittills har vi har sett allt möjligt. Men mycket sällan spår efter varg.

Idag finns det runt 400 vargar i hela Sverige. Och i takt med att antalet ökar blir det klart så att även Skåne en dag får ett eget vargrevir. Den dag någon av de könsmogna vandringshannarna hittar sin tik och bildar familj, är detta ett faktum.

- Men än är vi som sagt inte där, säger Nils Carlsson.

Om jag nu är ute och går och plötsligt står öga mot öga med en varg – vad gör jag då? Är vargen farligare än en stor hund?

- För människan är vargen inte farligare än något annat stort djur, säger Nils Carlsson. Om du väsnas litet så springer den iväg. Vargen vill inte ha kontakt med människan.

Carlsson flikar in att det kan vara betydligt farligare att möta en älg eller en björn.

- När det gäller varg kan det däremot bli farligt om man går in i ett revir och stör en vargfamilj med ungar, fortsätter han.

- De incidenter vi hör talas om med vargar som attackerat hundar tror vi egentligen handlar om att vargen, som skyddar sitt revir mycket noga, uppfattat hunden som en rival som gjort intrång. För övrigt har ännu ingen hund blivit attackerad i Skåne.

Farlig för fåren
De som däremot ska se upp med vargen är fårägarna. För en tid sedan rapporterades det från södra Skåne att en varg natt efter natt attackerat och rivit får. Trots att de varit inhägnade.

- När vi studerat detta ser vi att det handlar om en vandringsvarg, säger Nils Carlsson. När vargen kommer till ett stängsel går den ganska snabbt runt och kollar om det finns någon möjlighet att komma in och ta sig en munsbit.

- Ligger då inte nätet jämns med marken slinker den in. Men hittar den ingen lucka så går den vidare. Det finns ju gott om annat för vargen att äta i naturen.

Vargen tränger sig i princip alltid in under stängslet. Det är extremt sällsynt att den hoppar över.

- Det verkar helt enkelt inte vara deras jaktmetod, säger Nils Carlsson.

Men om en varg återkommer gång efter gång och river får, vad gör man då? Man får ju inte själv jaga den.

- När en varg, som i fallet på Österlen, uppenbarligen fått försmak för får och river nya så gott som var och varannan dag, kan det bli nödvändigt med skyddsjakt, avslutar Nils Carlsson.

Nils Carlsson finns idag torsdag 30 januari kl 19.00 på Billesholm bibliotek och då kan du själv ställa frågor till honom om vargen.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.