Bensinstationen mitt i centrala Ekeby har funnits mycket länge men lever idag inte upp till gällande säkerhetskrav när det gäller avstånd till bostadsbebyggelse.
 
EKEBY Om två år får inte DinX-macken i centrala Ekeby sälja bensin. Statoil-macken på samma gata kommer om fyra år att gå samma öde till mötes. Anledningen är att båda ligger för nära bostadsbebyggelse.

Stig-Arne Nilsson har haft sin bensinförsäljning och bilservice på Storgatan i Ekeby i drygt 40 år. År 1967 hyrde han anläggningen och 1970 köpte han den.

För en tid sedan fick han besök av Christer Nilsson, räddningschef i Bjuvs kommun, och sedan dess är inget sig riktigt likt.

- Jag la ut rörelsen till försäljning och i den vevan dök Christer Nilsson upp här på besök, berättar Stig-Arne Nilsson.

Christer Nilsson besöker planenligt upp olika verksamheter i kommunen och om annonsen spelade någon roll i detta sammanhang är okänt. Hur som helst så ledde hans besök till att frågan om huruvida det i framtiden får säljas bensin på den centralt belägna macken eller inte, behandlades. Av såväl Christer Nilsson som MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – myndigheten som har den yttersta bestämmanderätten i frågor som denna.

MSB svarade att när Stig-Arne Nilsson försäljningstillstånd för bensin går ut om två år blir det inget nytt. Macken ligger helt enkelt alldeles för nära både bostadsbebyggelse och verkstad. Att den alltid gjort så, saknar betydelse. Lagen är tydlig. Oavsett vad som gällt tidigare. Möjligen kan tillstånd till dieselförsäljning ges, enlig MSB.

Har överklagat
- Jag har överklagat beslutet, säger Stig-Arne Nilsson, trots detta. Genom min kontaktperson på DinX på huvudkontoret i Helsingborg.

Christer Nilsson bekräftar att han fått brev från en advokat som handlägger ärendet.

- Visst går beslutet att överklaga rent formellt. Men det förändrar inget i slutändan. Jag har ju så att säga kollat hela vägen – inklusive med MSB – just för att kunna lämna ett korrekt besked i god tid. Och de har sagt att det efter att nuvarande tillstånd går ut inte blir något nytt. Möjligen kan man på stationen få sälja diesel.

- Jag kollar hela vägen just för att folk i god tid ska få veta vad som gäller. Så att de får en chans att kanske bygga nytt eller planera för något annat.

Nästa bensinmack
En bit längre bort på Storgatan i Ekeby ligger ännu en bensinstation – Statoil. Även den ligger enligt dagens lagar och förordningar alltför nära bostadsbebyggelse. Så när tillståndet för den att sälja bensin om fyra år går ut, får den ägaren enligt räddningschefen samma besked som Stig-Arne Nilsson fått nu.

Kerstin Wahlgren, som tillsammans med maken Thorild startade denna bensinstation och bilservice, bekräftar att det snart är slut med bensinförsäljningen för deras del.

- Om fem år har vi inte bensinförsäljning längre. Men bilverkstaden kommer att finnas kvar, säger hon.

Hårt slag
Christer Nilssons genomgång av diverse verksamheter i Bjuvs kommun får naturligtvis konsekvenser för tätorter mm, även om lagen följs till punkt och pricka.

- I fallet med bensinstationerna handlar det om att väga risken att en för folk viktig service försvinner mot en annan risk, i det här fallet olycksrisken för dem som bor nära anläggningen, förklarar Christer Nilsson.

- Och här hamnar självklart individens säkerhet i första rummet, tillägger han.

Även i Bjuv finns en bensinstation i närheten av bostadsbebyggelse och det är Bilisten på Norra Storgatan.

- Den stationen är dock byggd senare än de i Ekeby och enligt ett regelverk som stämmer överens med dagens krav, säger Christer Nilsson. Så den håller måttet, avslöjar Christer Nilsson.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.