POLITIK På måndagskvällens möte i Bjuvs kommunfullmäktige hände något ovanligt då hela den samlade oppositionen-  med socialdemokraternas Anders Månsson i spetsen - röstade med den styrande majoriteten SD/M.

Frågan gällde om Kommunstyrelsens förslag att godkänna att detaljplanen för marken Vrams 1:15 ändras så att ägaren Catena AB där kan bygga en lager- och logistikanläggning. Vilket beräknas kunna ge runt 2000 nya arbetstillfällen.

Efter ett normallångt meningsutbyte mellan de två talarstolarna till höger och vänster i Varagårdsskolans aula, och en ajourneringsbegäran från oppositionsrådet Ulrika Thulin, intog efter en 10-minuter lång paus för interna partidiskussioner Ulrika Thulins partikollega och tidigare kommunalrådet Anders Månsson talarstolen till vänster. Och då blev det plötsligt ryyyyysligt spännande.

- Vad gäller frågan om Vrams 1:15 så........................., sa Månsson och stirrade allvarligt ut över publiken.

- Så lämnar jag härmed ett godkännande för hela S-gruppen!

Är tjafset härmed ett minne blott?
- Plötsligt händer det, kommenterade KF:s ordförande Pia Trollehjelm (SD) Månssons besked.

Och det kan man ju hålla med om. Efter allt bråk och tjafs som ända sedan maktskiftet i Bjuv för två riksdags- och kommunalval sedan (2018 och 2022) pågått mellan förlorarna och främst S och vinnarna SD, så var det närmast uppseendeväckande att höra Månssons positiva besked.

Även Moderaterna lämnade in en "gruppröst" för förslaget. Och KD, C och V stämde in.

Plötsligt händer det!

Mötet i övrigt
I övrigt gick dagordningen (se kommunens hemsida) igenom utan vare sig protester eller återremitteringar. Delårsrapporten godkändes av revisorerna – om än med vissa anmärkningar.

Och precis som vi på bjuvsweek.se förutspått före mötet så uppstod kvällens enda debatt kring oppositionens fråga till de styrande SD/M om varför man sagt nej till laxodlingen och varför man meddelat entreprenören detta via ett pressmeddelande.

Den diskussionen lär inte vara död än. Även om den fick ett slut på gårdagens KF-möte. I form bla av att kommunalrådet Mikael Henrysson (SD) lade upp sitt mejl till mannen bakom laxprojektet – norrmannen Tore Lyng – på sin datorskärm. Och visade det för Maria Berglund, KD-ledare i Bjuv - och den som efterfrågat mejlet.

Kvällens sista pusselbit
Mikael Henrysson och ledningen tvingades mot slutet av debatten också att snabbt få fram en kopia av ett avtal som skrivits mellan Åstorps kommun och Catena AB och som handlade om att den senare kan använda befintlig infart till Åstorps industriområde. Att avtalet inte var undertecknat inför mötet i Bjuvs KF redan i mars gjorde att ärendet lyftes ut från dagordningen då.

Men Bjuvsoppositionen misstänkte att avtalet kunde ha en avgörande betydelse i fråga om att godkänna eller inte godkänna förslaget i Bjuv om att ändra detaljplanen och ge grönt ljus till Catena att börja bygga. Och därför begärde Ulrika Thulin först att mötet ajournerades. Och efter överläggningar med den samlade oppositionen – som ju leds av Socialdemokraterna – så äntrade Anders Månsson alltså talarstolen. Och presenterade kvällens och socialdemokraternas allra första stora, positiva JA. Sedan valförlusten 2018.

Vad som sades på mötet och i vilket sammanhang, ser och hör du bäst via vår sändning. Som du både kan följa direkt när det händer. Sista måndagen varje månad utom i juli, då KF har sommaruppehåll.

Och i efterhand på www.bjuvsweek.se.

Välkommen!

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.