UPPDATERAD VERSION BJUVS KOMMUN Ungdomar planerar en demonstration ikväll i samband med Barn- och Utbildningsnämndens  möte i Almliden. - Vi har hört att fritidsgårdarna ska läggas ner och vi har inte fått säga ett ord om detta, säger arrangörerna.

Igår tisdag fick ungdomarna i och runt Ungdomsfullmäktige höra att politikerna planerar att lägga ner kommunens tre ungdomsgårdar. Därför kallade de omdelbart till samling utanför Almliden där de ansvariga politikerna i Barn- och Utbildningsnämnden (BUN) ikväll onsdag samlas för att fatta beslut om en rad nedskärningar i verksamheten.

Bildtext: Nuvarande Ungdomsfullmäktige består av från vänster Isabella Ridvall, Johanna Persson, Ella Lynander ochTobias Dietrich. Frånvarande vid fototillfället var Alma Månsson.

- Jag fick veta om vad som är på gång först i eftermiddags, säger Ungdomsfullmäktiges ordförande Ella Lynander, som nu tillsammans med bland annat Sabina Morrison, fullmäktiges tidigare ordförande, är en av dem som via sociala medier försöker få så många unga som möjligt att sluta upp utanför Almliden ikväll.

Barn- och Utbildningsverksamheten går med en omfattande förlust och omfattande nedskärningar är därför nödvändiga. Det betyder bantning i såväl förskola som skola men även i fritidsverksamheten.

Falskt rykte
- Det stämmer inte att fritidsgårdarna ska läggas ner, säger Carina Leffler, chef för Barn- och Utbildningsförvaltningen och därmed den som ska leda arbetet med att omsätta politikernas beslut i praktiskt handling. 

- Vi får se ikväll hur mycket pengar politikerna är beredda att skjuta till verksamheten. Och sedan får vi göra det bästa av det. Det är en utmaning men mitt mål är att hitta och tillvarata alla resurser som finns för att i slutändan ändå få ihop en bättre verksamhet än den vi har idag.

- Detta innebär dock inte att någon fritidsgård ska läggas ner. Däremot finns det lokaler som står tomma på kvällarna och som skulle kunna användas som nya mötesplatser för ungdomar. Ett sådant exempel är biblioteken. Man kan också tänka sig att vi samarbetar med föreningar som kanske är beredda att ha öppet för våra ungdomar och på så sätt också få en ny kanal att rekrytera utifrån.

Ungdomsfullmäktige
De demonstrerande ungdomarna protesterar bland annat mot att de inte tillfrågats inför besluten.

- När de politiska besluten är tagna kommer Ungdomsfullmäktige och andra röster från de berörda grupperna in i diskussionen, säger Carina Leffler. När vi vet vilka pengar som kommer att finnas till vårt förfogande.

I beslutsunderlaget föreslås också att en fritidschef anställs för att se till att verksamheterna utvecklas som planerat. Röster har höjts mot detta. "Varför inte lägga de pengarna på verksamheten istället", har det undrats.

- Vi tycker en sådan tjänst behövs, säger Carina Leffler. Rekryteringen är en annan fråga. Den kan ske både exernt och internt. Hur vi gör får vi se efter kvällens politikermöte.

- Hur som helst så kommer tjänsten att vara högst operativ, fortsätter Carina Leffler. Ingen skrivbordstjänst utan ett jobb som kräver full närvaro på fältet för att se till att ungdomarnas behov tillgodoses.

Kvällens underlag
I Bjuvs kommun finns fritidsgårdsverksamhet i tre lokaler med varierande besöksfrekvens. Kostnaden för denna verksamhet uppgår till cirka 3,5 miljoner kronor varav lokalkostnaden utgör cirka 1 miljon, lokalvården cirka 250 000 kronor och personalkostnaden drygt 2,2 miljoner.

I underlaget inför kvällens möte i BUN har Förvaltningen lämnat följande konkreta förslag till politikerna att ta ställning till:

1 - Barn- och utbildningsnämnden uppdrar åt förvaltningen att utveckla verksamheten for barn och ungdomar till att omfatta en virtuell fritidsgård och ett utökat samarbete med föreningar och organisationer som riktar sig till barn och ungdomar, enligt ovan.

2 - Barn och utbildningsnämnden uppdrar åt förvaltningen att anställa en fritidschef for att leda utvecklingsarbetet.

3 - Barn- och utbildningsnämnden uppdrar samtidigt åt förvaltningen att effektivisera verksamheten med 1 miljon kronor.

Billesholm virtuellt?
Ett förslag från förvaltningen är att inrätta en virtuell ungdomsgård, kanske i form av en aktivt underhållen sida på Facebook där ungdomarna kan följa vad som händer i kommunen av intresse för just dem.

Var denna virtuella ungdomsgård i så fall geografiskt ska finnas är i skrivandet stund oklart. I Billesholm finns det de som har uppfattat att det är just här som den befintliga ungdomsgården kommer att ersättas av en FB-sida.

Hur det blir med den saken återstår dock att se - efter kvällens möte i BUN.

Mötet äger rum i Almliden och inget annat. Mellan kl 17 och 18 finns ungdomarna där och Bo Blixt, ordförande i BUN, samt Carina Leffler, förvaltningschef, träffar dem kl 17.30.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

 

 

 

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.