Bjuvs kyrka kvällen den 5 november 2013.
 
UPPDATERAD VERSION

BJUVS FÖRSAMLING På tisdagskvällen antog kyrkofullmäktige i Bjuvs församling den föreslagna omorganisationen samt budgetförslaget för 2014.

När kyrkofullmäktige samlades anslöt sig för ovanlighetens skull även ett 20-tal åhörare. Merparten från Billesholm. S-gruppen var märkbart decimerad denna kväll och inom Kyrklig samverkan märktes tendenser till osämja.

Beslutet om den omgörning av Bjuvs församling som kyrkoherde Patrik Neuhaus sedan i början av sommaren 2013 hållit på med, och som bland kyrkobesökarna i Billesholm skapat turbulens, togs dock utan några större invändningar. Förutom att Anita Herder-Blixt och Ann-Britt Lord reserverade sig mot beslutet.

Kyrkoherden konstaterade på tal om att en del medarbetare anses ha farit illa under processen att detta är vanligt i samband med omorganisationer.

Besparingar intäkter lögner
Omorganisationen innebär i korthet att det i fortsättningen kommer att finnas 20 tjänster i Bjuvs församling.

Tjänsteutrymmet för Klädkammaren i Billesholm syns inte tydligt i handlingarna vilket gjort att vi på bjuvsnytt dragit slutsatsen att Klädkammaren ska läggas ner. Detta är enligt kyrkoherde Patrik Neuhaus helt fel.

- Det finns inga beslut tagna om Klädkammaren och du far med rena lögner, säger han. Och frågan om hur det istället kommer att bli säger sig kyrkoherden inte vilja besvara eftersom han " saknar intresse att uttala sig för bjuvsnytt och att den som i fortsättningen vill veta något om vad som sker i Bjuvs församling ska läsa församlingens hemsida."

Besparingar görs hur som helst i och med att en person sagt upp sig själv, en går i pension och en har köpts ut av kyrkan. En person, som när beslutet fattades var tjänstledig, har erbjudits fortsatt tjänstledighet.

Klockaregården
Kyrkofullmäktige beslutade på tisdagen vidare att sälja Klockaregården i Norra Vram till Renate Brovinius. Brovinius är anställd i församlingen samt förtroendevald för KS och köpesumman är 300 000 kronor. Hon hyr redan fastigheten och här finns information om en del av hennes verkamhet. Hon arrangerar även julmarknad, glöggafton etc, hyr ut till bröllop, fester mm.

Värmesystemet i huset är sammanbundet med själva kyrkan och för att avgöra kostnaden för enbart Klockargården kommer en mätare att installeras. Brovinius förbinder sig förutom till att själv stå för uppvärmningskostnaderna också att själv bekosta renoveringar.

- Det har diskuterats att vi säljer till en anställd, sa bla Lennart Nilsson (KS) och ordförande Kjell-Åke Johnsson (S). Men vi ser inga hinder med det.

- En del tycker priset är för högt andra att det är ett överpris. Själv tycker jag det är bra, sa Lennart Nilsson.

Opposition
Förutom Anita Herder-Blixt och Ann-Britt Lord (KS) så utmärkte sig denna kväll Kenneth Bolinder (S) genom att i stort sett vara den ende som ställde frågor kring såväl omorganisationen som budgeten. Övriga ledamöter ägnade sig istället åt att antingen gå i svaromål på Bolinders frågor eller inte delta i debatten alls.

Oklarheter kring en ovanligt avancerad och dyr gräsklippares vara eller icke vara skapade för en stund något som kan liknas vid en debatt och förklarades till slut ha sin upprinnelse i en strävan att undvika arbetsskador för personalen.

Kenneth Bolinder var den som tog upp frågan och det var också han som yrkade på någon form av kontrollinstans vad gäller de cirka 4 miljoner kronor som om- och nybyggnationen i Bjuv beräknas kosta. Med stöd av partikollegan Bert Roos bestämdes också i ett tilläggsyrkande att kyrkans fastighetsutskott när kostnaderna uppnår summan 3,5 miljoner kronor, gör en avstämning så att kostnaderna inte okontrollerat skenar vidare.

Nytt blod?
Kvällen inleddes med bön ledd av Patrik Neuhaus och avslutades med att alla tackade alla för tiden i fullmäktige. Nu stundar nya val för att avgöra vilka gamla och kanske också nya kandidater som under nästa mandatperiod ska leda och styra Bjuvs församling. Den 16 november inleds de första förhandingarna och resultatet väntas tillkännages i december.

Anita Herder-Blixts och Ann-Britt Lords reserveration kan du läsa här.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.