Billesholms kyrka sedd från innergården intill församlingshemmet.
 
KYRKAN Sedan oktober finns det ett förslag på att bygga om Billesholms kyrka så att den bl.a. kan rymma den verksamhet som hittills funnits i Församlingshemmet. Möte med församlingen utlovas till ”efter helgerna”.
Sedan en tid pågår diskussioner i de olika instanserna inom Bjuvs församling om att bygga till och ut kyrkan i Billesholm. Enligt ritningarna, som för närvarande är stämplade som arbetsmaterial, består utbyggnaden av att man slår hål i den gamla väggen och gör ett par extra utrymmen åt det håll där bilinfarten till församlingshemmet är idag.

Syftet med förändringen lär bl.a. vara att flytta in den verksamhet som hittills varit i församlingshemmet till kyrkan. Vad som händer med församlingshemmet om byggplanerna blir verklighet vet ingen säkert idag.

Vi frågar Kyrkorådets ordförande Kersti Jonasson vad som händer och varifrån idén med ombyggnad kommer.

- Det är i samband med att vi diskuterat 100-årsjubiléet för Billesholms kyrka som den kommit upp, säger hon. Inför det ska kyrkan renoveras i alla fall. Få handkapptoaletter mm. Och då har vi tagit fram ett förslag som även innebär en utbyggnad.

- Om det har betydelse för församlingshemmet har vi inte diskuterat ännu. Vi har över huvud taget inte fattat några beslut i frågan utan diskuterar den bara. Så egentligen får du vänta på besked tills vi bestämt oss.

OM det behövs en större kyrka i Billesholm kan man förstås som vanlig dödlig undra. Den nuvarande har ju använts ganska sällan sedan prästen Andrea Olming valde att sluta. Och att församlingsmedlemmarna i Billesholm därefter bojkottat kyrkan med hänvisning till att personal behandlas illa och att man vill komma i dialog med ledningen, har inte gjort saken bättre.

Senast för ett år sedan ganska noga räknat så har socialdemokratiska kyrkopolitiker i Bjuvs församling i en särskild inbjudan till bjuvsnytt.se  lovat att möta medlemmarna och skapa den efterfrågade dialogen. Något sådant möte har dock hittills inte blivit av.

- Men det ska bli nu efter helgerna, säger Kersti Jonasson till bjuvsnytt.se, när vi påpekar att också vi blivit serverade lögner vad mötet beträffar. Från framför allt socialdemokrater i kyrkosammanhang.

- Kenneth Bolinder, sammankallande i Framtidsgruppen, har fått i uppgift att kalla samman till en träff med Billesholmarna och vem som vill får komma dit, säger Jonasson.

Tänker ordförande Jonasson då själv delta i mötet? Tidigare har hon bl.a. sagt till bjuvsnytt.se att hon inte tänker göra det och hon har vid samma tillfälle kallat medlemmarnas önskemål om ett möte med kyrkans ledning ”trams”.

- Ja, om jag inte blir sjuk igen så måste jag ju gå på mötet, säger Kersti Jonasson. I egenskap av ordförande i Kyrkorådet.

Beslut om huruvida Billesholms kyrka ska byggas ut och om väntas komma i början av 2016.

Om Billesholms kyrka

Billesholms kyrka byggdes på beställning av Höganäs-Billesholms AB mellan åren 1918-19 -  efter arkitekt Martin Cronsiös ritningar. Kyrkan invigdes av Gottfrid Billing den 6 juli 1919. Den 1 januari 1928 skänktes kyrkan till församlingen. Midsommardagen samma år invigdes den fristående klockstapeln.

Det är Sveriges första kyrka med församlingslokal i samma byggnad. Vissa uppgifter menar att detta är Sveriges första småkyrka.

Bland inventarierna i kyrkan, som är uppförd i nationalromantisk stil med imponerande takmålningar mm, är altaruppsatsen från 1919 med ett stort kors av trä, värd att uppmärksamma. Liksom dopfunten av sandsten, ritad av arkitekten själv, Martin Cronsiö.

Orgeln byggdes 1973 av den kände orgelbyggaren Anders Persson, som på den tiden hade sin verkstad i Brunnby.

Fotnot: Martin Cronsiö är också arkitekten bakom bl.a. Freden i Bjuv. De tidstypiska gruvhusen som uppfördes vid Lindallén i Selleberga och stod klara lagom till att Första världskriget tog slut 1918.

 

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.