RÄKMILJÖ Idag torsdag har Vegafish, som odlar räkor på Findusområdet, kallat allmänheten till samråd. Skälet är att företaget vill expandera. Miljön i och kring odlingstankarna är dock inte helt i sin ordning, menar Söderåsens Miljöförbund, som kräver åtgärder.
I inspektioner av de odlingstankar som Vegafish driver på Findusområdet i Bjuv har Söderåsens Miljöförbund funnit vissa brister. Förbundet skriver:

- Ni saknar rutiner för hur ert systematiska arbetsmiljöarbete ska bedrivas på arbetsplatsen och vilka personer som ska delta. Vårt krav är att ni ska upprätta sådana rutiner. Åtgärden ska vara genomförd senast den 25 februari 2016.

- Ni ska vidare genomföra en övergripande undersökning och riskbedömning av de risker som kan medföra ohälsa och olycksfall i arbetet. I undersökningen och riskbedömningen ska ni beakta såväl fysiska, psykologiska och sociala arbetsförhållanden. Riskbedömningen ska dokumenteras skriftligt och det ska framgå vilka riskerna är och om de är allvarliga eller inte.

Utifrån resultatet av undersökningen och riskbedömningen ska de åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall också anges.

I handlingsplanen ska anges när åtgärderna ska vara genomförda och vem som ansvarar för att de blir genomförda. Ni ska också kontrollera de genomförda åtgärderna. Även denna åtgärd ska göras senast den 25 februari 2016.

Mikrobiologiska arbetsmiljörisker
Miljöförbundets inspektion visar att Vegafish inte har genomfört någon skriftlig undersökning och riskbedömning i syfte att förebygga ohälsa, av de mikrobiologiska arbetsmiljörisker som kan finnas i verksamheten som exempelvis i produktionslokaler och kontrollaboratorium.

- Ni ska genomföra en skriftlig riskbedömning av de mikrobiologiska arbetsmiljörisker som kan förekomma i er verksamhet och bedöma exponeringen för biologisk agens.

- Utifrån resultatet av riskbedömningen ska ni ange de åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall. I handlingsplanen ska anges när åtgärderna ska vara genomförda och vem som ansvarar för att de blir genomförda. Ni ska också kontrollera de genomförda åtgärderna. Senast den 25 februari 2016.

Om inte åtgärder vidtas kan Arbetsmiljöverket besluta om ett föreläggande eller förbud.

Vegafish svarar
När vi frågar Vegafish VD Matilda Olstorpe om saken säger hon att det för henne är en självklarhet att följa arbetsmiljöverkets riktlinjer men att det pga att denna verksamhet saknar föregångare på marknaden saknas baskunskap att förhålla sig till.

- Bristerna består av tre delar vilka vi försöker åtgärda så fort som möjligt, säger Olstorpe. Det är dock lite problematiskt eftersom det inte finns någon baskunskap om t.ex. ventilationsdimensionering för verksamheten. Vi saknar alltså något ”att luta oss mot” i förhållande till arbetsmiljölagen.      

- Att följa arbetsmiljöverkets riktlinjer är en självklarhet och vi jobbar hela tiden med att formulera vår verksamhet in i de riktlinjer som finns, tillägger hon.

”Arbetet påbörjat”
Vegafish har inte rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och Miljöförbundet har förstås anmärkt på detta.

- Vi är ett litet ungt bolag och jobbar tillsammans hela tiden, svarar Matilda Olstorpe. Vi kommunicerar därför problem och lösningar internt kontinuerligt. Brister och därmed påföljande lösningar sker därför löpande. Vi har dock inte hunnit utveckla SAM så alla rutiner och föreskrifter finns skriftligt. Arbetet är dock påbörjat och beräknas vara klart inom kort. 

Ventilationsproblem
Brist två grundar sig i ett ventilationsproblem, enligt VD. De beräkningar som utfördes av ingenjörskonsulter har visat sig inte fungera i praktiken. Vilket resulterat i hög luftfuktighet och temperatur samt saltpartiklar i luften.

- Vi jobbar nu med andra lösningar och arbetet pågår för fullt får att åtgärda problemet. Precis som i punkt ett så jobbar vi tillsammans hela tiden och kommunicerar därför problem och lösningar löpande internt, säger Matilda Olstorpe.

- Vårt kontinuerliga arbete med undersökning och riskbedömning har därmed praktiskt pågått hela tiden men det behöver utvecklas så att det framöver återfinns skriftligen enligt miljöverkets riktlinjer och krav.

Oanmält labb
- Den tredje punkten som Miljöförbundet anmärkt på grundar sig på ett missförstånd där jag tar fullt ansvar för. Vi har helt enkelt inte anmält att vi har ett laboratorium där vi utför olika tester på vattnet för att kontrollera att förhållanden är de bästa lämpliga för räkproduktion. Arbete med att anmäla förekomsten av labbet pågår just nu, avslutar Matilda Olstorpe.

Samrådsmötet med Vegafish äger rum ikväll, torsdag den 10 december. Klockan 18-20. På Findus på Billesholmsvägen 4 i Bjuv.

Här kan du läsa mer om utvidgningsplanerna för räkodling på Findus.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.