HEMTJÄNST En ensamboende gammal man i Bjuv nekades av vård- och omsorgsnämnden rätt till hemtjänst i form av städning. Han överklagade och nu ger Förvaltningsdomstolen kommunen bakläxa.
Mannen ansökte om bistånd med hemtjänst i form av städning av kök, hall och toalettutrymme en gång varannan vecka. Men vård- och omsorgsnämnden i Bjuvs kommun sa nej – också när mannen överklagade dess beslut - och menade att mannens behov kan tillgodoses på annat sätt då man bedömde att han är ”aktiv, relativt rörlig och har förmåga att planera och därmed en egen förmåga att utföra städningen. Städningen kan han dela upp i de olika rummen och ta lite då och då.”
 

Men mannens överklagande till Förvaltningsdomstolen i Malmö ändrade förutsättningarna. Där pekade handläggaren på att mannen bor ensam, att han bl.a. har genomgått en höftledsoperation vilket gör att han både har balansproblem och har svårt att förflytta sig.

- Att då förvänta sig att han samtidigt skulle kunna dammsuga och våttorka golven är helt orimligt, slår domstolen fast.

Man fastslår också att det inte är aktuellt att tro att mannens son ska komma och sköta om föräldrahemmet.

- Mannens barn, som bor i Helsingborg, har sitt eget boende att sköta. Med hänvisning till detta och på grund av mannens höga ålder har han inte möjlighet att kunna tillgodose sina egna behov beträffande städning.  Mannen är berättigad till hemtjänst i enlighet med ansökan, heter det i beslutet från Förvaltningsdomstolen.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.