BJUV Hon går numera under namnet Bjuvsflickan men en uppgiftslämnare som dök upp idag säger sig ha belägg för att hon en gång i tiden hette Tvätterskan och kom från Tollarp. Hur som helst; På Nationaldagen den 6 juni flyttade flickan hem till Kronanparken igen.

Bjuvsflickans återinvigning hanterades den 6 juni av delar av Kultur och Fritidsnämnden. Ordförande Bo Hallqvist assisterades av ledamoten Kenneth Bolinder då bandet högtidligen klipptes av. 

 

 

Länge har historian om Bjuvsflickan varit den att statyn kommer från Tyskland eller kanske Polen. Upphovsmannen eller -kvinnan har aldrig varit känd men statyn skulle ha hamnat i Sverige genom att en antikhandlare i Malmö köpte den. Hans syster ska sedan ha haft statyn i sin trädgård i Tollarp utanför Kristianstad. 

Idag på Nationaldagen bekräftades denna historia av Annica Åkerlund som också visste att antikhandlaren hette Sten Röing och att hans syster hette Constance. Genom hennes trädgård i Tollarp flöt Vramsån och det är troligt att det är vid dess brädd flickan stått. Ur den sockel hon på den tiden var placerad på rann det vatten ner i en damm. Och på den tiden kallades statyn för Tvätterskan.

Annica Åkerlund berättar vidare att statyn hamnade i Bjuv 1976 och fick namnet Bjuvsflickan. Detta var i samband med att Lions Club hade en stor utställning som hette ”Bjuv idag”. 1986 skänkte Lions i sin tur Bjuvsflickan till Bjuvs kommun. Som ställde den i Kronanparken.

Istället för pengar
När byggandet av den planskilda korsningen påbörjades 2011 flyttades Bjuvsflickan dock in i ett nytt kommunalt förråd.

Men det finns också en annan version av hur flickan hamnat i Bjuv i schwung. Enligt den är statyn en gåva från byggherren Sune Hermansson, som fått den som ersättning istället för reda pengar, för ett lån som låntagaren inte kunde betala.

År 2003 motionerade Kristdemokraterna i Bjuv om att Bjuvsflickan – som vi denna tidpunkt stod på ett fundament en bit ifrån Södra Storgatans kant – att den skulle byta plats med en flaggstång som stod betydligt närmare gatan. För att statyn skulle komma mer till sin rätt.

 

 

I samband med att Bjuvflickan på Nationaldagen den 6 juni för tredje gången flyttade ”hem” till Kronanparken fanns KD-ledaren Urban Berglund med hustru på plats. Flickan står nu vid kanten av dammen en bit in i parken från gatan sett, och paret Berglund konstaterade att den nuvarande placeringen är helt okej.

Dubbelgångerska?
År 2003 skrevs det i media om att den Bjuvsflickan som vi nu talar om en gång i början av 1950-talet hade en dubbelgångerska. Ytterligare en staty som kallades Bjuvsflickan. Den stod i Folkets hus-parken men ingen vet var den är i dag.
Svea Larsen som hade butiken Blomsterboden i ett sedan länge rivet hus vid järnvägsbommarna på Storgatan, berättade för HD bl.a. att hon någon gång lånade den statyn till en julskyltning. Den föreställde en flicka med blomsterkorg i handen och var gjord i sten och stor som en sjuåring ungefär. Denna flicka sägs ha stått ute i en damm i Folkets hus-parken, enligt henne.

Ute i vattnet
Enligt andra uppgifter ska en sådan flicka faktiskt ha stått i en del av Kronanparkens vattendamm. Från 1952 och i drygt tio år framåt. Vattendammen gick längre upp än idag och bildade en bäck. Statyn stod ute i vattnet och det fanns även ett springvatten där.

Detta var under Folkets Husparkens och kanske också Bjuvs glansdagar. Och förutom att satsa på dammar och springvatten fanns här också en utedansbana, minigolf och upplysta rabatter. Men i början av 1960-talet var sötebrödsdagarna över. Rabatterna försvann liksom dansbanan. Minigolfen flyttades, vattendammen minskades och Bjuvsflickan plockades bort. Och vart hon tog vägen är det idag ingen som vet.

Kanske vet någon av er läsare?

 

 

 

 

Hur historian nu än är så stötte i alla fall jag personligen på Bjuvsflickan för en tid sedan. På lagret på Tekniska kontoret. Snyggt och prydligt placerad på en trätrall. Och för att vara från början av 1950-talet i minst sagt gott skick!

 

 

 

 

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.