POLISANMÄLAN Polisen utreder just nu en anmälan mot en medarbetare i Bjuvs kommun som fått lön utbetald till sitt privata bankkonto. Pengar som Kronofogden av allt att döma kanske istället skulle haft som avbetalning på medarbetarens gamla skulder.
Polisutredningen bekräftas av kommundirektör Kristina Magnusson på onsdagen och betalningen som granskas är – enligt dokument bjuvsweek.se tagit del av - 50.000 kr gjord från kommunen direkt till en anställds personkonto.
Dokumenten visar att det var förre kommundirektören Christian Alexandersson som i skrift beviljade förfarandet. Det heter dessutom enligt källor i huset att han informerat nuvarande kommundirektören Kristina Magnusson om saken. Innan hon tillträdde hösten 2024.
Medarbetaren började för en dryg vecka sedan att arbeta hemifrån och på kontoret i Bjuv inträdde en vikarie. Men enligt ett internt informationsmeddelande daterat 1.4 meddelades det istället att medarbetaren arbetar hemifrån mellan 1-30 april. Av ”personliga skäl”. Och att Mats Gottschalk under tiden går in som ”Funktionsstöd HR”.
För att bringa reda talar vi med Kristina Magnusson:
Det råder skilda uppfattningar om vem som beviljat medarbetaren att få pengar direktinsatta på ett privat bankkonto. Enligt dokument som bjuvsweek.se tagit del av har tidigare kommunchefen Christian Alexandersson givit tillstånd till detta. Alexandersson som sedan årsskiftet är bosatt i Australien.
Men källor knutna till kommunhuset säger också att du Kristina Magnusson, av Alexandersson, informerats om den nämnda medarbetarens ekonomiska ”specialavtal” med sin arbetsgivare. Innan du tillträdde ditt jobb.
Magnusson förnekar inte att hon fått kännedom om saken men hennes berättelse skiljer sig från andra källors:
- Jag får inte säga något om den pågående undersökningen för det kan föregripa polisens utredning. Men jag kan säga att det där hände före min tid. Och jag sa att jag ville inte ha med den saken att göra. Att det måste vara uppklarat innan jag skulle börja.
- Jag fick också en propå från HR-servicecenter om att ärendet skulle vara utagerat innan jag tillträdde. Signerat Christian Alexandersson.
Att saken inte var ur världen blev Kristina Magnusson dock varse när polisen ringde om den anonyma polisanmälan om personliga insättningar till medarbetaren. Bakom Kronofogdens rygg?
”Får saker att hända”
Kristina Magnusson var tidigare kommundirektör i Bjuv 2010-2012 och sägs bla ha välkomnats tillbaka eftersom hon under den tiden visat prov på att vara effektiv och ”få saker att hända”.
Ändå går det ända tills polisen i mitten av mars ringer Mikael Henrysson om att det finns en polisanmälan och kommundirektör Magnusson får besöka polisen den 18 mars – innan hon blir varse att löftet hon säger att Christian Alexandersson givit om att saken ska vara utagerad, inte stämmer.
Denna medarbetare har ju efter att det här med ifrågasatta utbetalningar blivit känt för dig till och med blivit befordrad? Fått utökat ansvarsområde. Höjd lön. Borde du inte bromsat lite där?
- Hens personliga ekonomi har jag ingen koll på. Och jag har ingen anledning att misstro hens person. Hen har gjort ett gott jobb.
Någon egen polisanmälan i ärendet har kommunen ännu inte gjort. Varför?
- Polisen har inte krävt det av oss. De gör nu en bedömning och återkommer i så fall, säger Kristina Magnusson.
Du bad mig vänta med att skriva om saken en tid. Varför?
- Jag ville få allting kollat igen och gjorde en egen koll igår, svarar Magnusson. Jag hade mer att gå igenom och måste också kolla med polisen vad jag kan säga.
För mig ser det mer ut som att flera i kommunhuset jobbat hårt med att dölja oegentligheterna istället för att utreda.
Kristina Magnusson:
- Det är din tolkning i så fall. Vi har verkligen inte grävt ner och gräver inte ner något. Så mycket som vi städar nu. Men man kan inte döma någon för något förrän fakta är på bordet.
Utreder ni även andra ärenden av ekonomiska skäl eller är detta det enda?
- Vi har ingenting annat att utreda än det här ärendet, avslutar kommundirektör Kristina Magnusson.
Se Christian Alexanderssons svar här (separat artikel).
Marianne Rönnberg Galmor