Intrycket på utsidan av Köpcentrum är lugnt denna morgon. Men inne på torget har det blivit en ohållbar situation enligt handlare och fastighetsägare.
 
NÄRINGSLIV Affärsidkare och fastighetsägare i Bjuvs köpcentrum har tröttnat på den senaste tidens vandalism och samlat ihop närmare 1 000 underskrifter från allmänheten mot buset. Med budskapet: Inför nattvandrare, bygg skejtparken och ha kvällsöppet på fritidsgårdarna!

Innertorget i Köpcentrum har sedan början av sommaren än en gång blivit ett populärt tillhåll för uppenbart sysslolösa ungdomar. Väggarna i hela centrum är nedklottrade, fönster slås sönder på mer eller mindre löpande band. Vissa spelar fotboll uppe på hustaken eller försöker komma in i trupphus och källare. Utomhus eldas det. 

På f.d. Posten har fönstren ersatts med plywoodskivor. Kopparplattor på taken har ”försvunnit”. Solklart vård får rutor sönderslagna om och om igen och vågar inte längre ha sin brevlåda på husets utsida. Risken för förfall är uppenbar om inget görs för att stoppa skadegörelsen.

- Vår städare jobbar mer än dubbel tid varje morgon för att göra i ordning efter härjningarna här, säger Kjell Gunnar Dahl, vicevärd för Hällestads Förvaltnings AB, som äger centrumfastigheten. Och nu känner vi att det för räcka.

I juni hade städaren mellan 70 och 96 timmar i veckan istället för 40, bekräftar administrativa avdelningen på Hällestads.

Ungdomarna själva kommenterar enligt Dahl frågan Varför? med svar som: Kommunen får skylla sig själv eftersom de inte bygger skejtparken.

Vägspärr
På andra sidan vägen hos Sibyllakiosken busas det också. De tunga, fastkedjade utemöblerna återfinns med jämna mellanrum på platser långt från kiosken. Innehavaren har pratat med ungdomarna som spärrade av Norra Storgatan framför kiosken med hans utemöbler och tycker att det sedan dess lugnat ner sig här. Men han har ändå haft en namninsamlingslista hos sig. Precis som majoriteten butiker i hela Bjuv.

Listorna har snabbt blivit fulla. På ett par ställen har Dahl varit tvungen att lägga dit en ny när den första varit full. Lars Gunnar Dahl har räknat namnteckningarna och kommit fram till att det rör sig om närmare 1 000 stycken.

Varje affärsidkare ansvarar själv för att betala det som går sönder men även för Hällestads börjar utgifterna nå taket. Kjell Gunnar Dahl berättar att han ständigt har kontakt med andra affärsidkare i området. Och att alla vill att det ska bli slut på buset.

Lars Gunnar Dahl överlämnade listor med närmare 1 000 underskrifter som liksom han tycker att det måste bli ett stopp på förstörelsen i Bjuv. T.f. kommunalrådet Ninnie Lindell tog emot.

Ger inte upp
- Jag vet inte hur många gånger vi fått sätta nya växter i våra krukor utanför entrén, säger Joakim Gunnarsson, kontorschef på Swedbank. Det är hopplöst hur det förstörs men jag ger inte upp. Vi planterar nytt för vi har bestämt att banken ska stanna här.

- Det pratades visserligen om att vi skulle flytta, men nu har vi bestämt att det är här vi ska vara.

Joakim Gunnarsson har själv tillsammans med affärsmän varit drivande i en förening som tidigare fanns i fastigheten med omnejd. Den finns dock inte kvar men en sådan tror Gunnarsson skulle vara bra för kommunen m.fl. att ha som motpart i frågor som den här.

Positivt för Bjuv
- Det är för att skydda både våra hyresgäster och vårt eget som vi har ordnat en namninsamling, säger Kjell Gunnar Dahl.

- Visst vill vi skydda vår investering. Jag är ju affärsman, säger ägaren till Hällestads Fastighets AB, Niklas Sjödin. Jag har en dröm att få igång affärer och handel i Köpcentrum i Bjuv och den idén vill jag inte överge. Men nu måste kommunen ingripa för att det ska bli möjligt. Det är ju faktiskt något som är positivt för alla som bor i både Bjuv och hela kommunen.

- Och jag kan konstatera att vi fått väldigt mycket stöd för vår sak, säger Kjell Gunnar Dahl. Så det är inte bara vi som är trötta och kräver insatser från kommun och polis.

Polisens kommentar
Dahl säger att han pratat åtskilliga gånger med Bo Blixt som är chef för polisstationen i Bjuv.

- Men trots att vi har uppenbara problem i Köpcentrum tycker han inte att det finns några trygghetsproblem i Bjuv. Detta förstår jag inte. Vad kallar man det vi nu upplever då?

- Precis i början av sommaren lämnade jag direktiv till poliserna här att hålla särskild uppsikt över torget vid Köpcentrum, säger Bo Blixt på tisdagen. Dygnet runt.

Bo Blixt berättar också att det inte finns någon ständig bevakning på platsen men att han pratat med alla i yttre tjänst, som det heter på polisspråk. Och att de alla vet att de ska hålla extra koll vid Friluftsbadet som haft ett antal ovälkomna påhälsningar, runt Köpcentrum osv.

- Senast den gångna helgen har en patrull i Bjuv på kvällstid sökt upp och pratat med ett gäng ungdomar i anslutning till att det varit en del åverkan i området, säger Bo Blixt.

Bo Blixt är nyligen tillbaka efter semestern och har säkert en del statistik att läsa in. Ett rån häromdagen på morgonen alldeles intill Köpcentrum är inget han just nu känner till men det ligger säkert hos en utredare vid det här laget.

Vad mer som ska göras åt den allmänna förstörelsen återstår i dagsläget att se. Namninsamlingen från Hällestads och affärsidkarna är i alla fall registrerad i kommunhuset och bollen därmed på den spelhalvan.

Skejtparken på gång
- Vi börjar etablera bygget för skejtpark och ny parkering den 4 augusti, säger Stefan Sjölin, chef för Park- och gatuenheten i Bjuvs kommun.

Den nuvarande parkeringen mitt emot Kommunhuset ska renoveras. Och så kommer skejtparken att ligga bakom – litet längre in på tomten, avslutar Stefan Sjölin.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.