På tisdagen fick Bjuv sitt första Barnens Träd. Nästa år blir det ytterligare ett. På bilden Anders Månsson och Jonas Paulman.
 
BARNENS TRÄD Det började med en liten övergiven kille i Stockholm och blev ett imponerande livsprojekt med namnet Barnens Träd. På tisdagen planterade Jonas Paulman sitt 73 träd – och denna gång hände det i Bjuv!

När Jonas Paulman var liten svek vuxenvärlden honom och han är numera en av de 688 personer som staten bad om ursäkt i samband med vanvårdsutredningen. På grund av att han utsatts för missförhållanden i barnavården.

- Jag hade en hård uppväxt, berättar han. Vuxenvärlden svek.

- Och i mina svåraste stunder flydde jag till skogen och kramade träd. De fanns alltid där. De försvann inte. Svek inte som vuxna.

För barns välmående
Jonas Paulmans kärlek till träden ledde honom så småningom vidare till att starta projektet Barnens träd. Numera cyklar, paddlar och springer han landet runt för att förmedla sina erfarenheter kring den egna uppväxten. Tanken med projektet är att träden ska planteras av barn och symbolisera alla barns rätt till en värdig barndom. I enlighet med FN:s barnkonvention, påpekar Jonas Paulman.

Förra tisdagen gav han sig från Nynäshamn, där han numera bor, iväg på ännu en ”trädplanteringsresa”. Och på så sätt kom han denna tisdag till Bjuv och Vitsippans förskola.

"Nytt för mig"
- Häromdagen ringde Jonas Paulman mig, berättar Anders Månsson, kommunstyrelsens i Bjuv ordförande. Han berättade om sitt liv och sitt projekt och jag tyckte det var en jättebra grej.

- Jag hade aldrig hört om Barnens träd förut men nu är det en självklar grej för mig att vara med och planterar ett träd här. Tillsammans med Jonas och alla barnen.

Anders Månsson håller upp en mässingsplakett som ska sitta på en stor sten som ska placeras intill fruktträdet. Han läser högt från inskriptionen. Om barnens rättigheter.

 

 

Kommer tillbaka
Anders Månsson berättar att tanken först var att plantera ett träd vid den nya förskolan i Ekeby. Men där är det fortfarande inte färdigbyggt så en liten trädplanta hade kanske inte mått så bra där just nu. Därför blev det denna gång Vitsippans förskola i Bjuv.

- Men vi har redan pratat om att Jonas Paulman ska komma tillbaka nästa år, säger Anders Månsson. Och då är planen att vi ska sätta ett träd också i Ekeby.

Under planteringsceremonin faller regnet allt häftigare. Vuxna gömmer sig då under de gamla träden på gården. Men barnen ger sig som alltid hän med liv och lust när det blir dags att lyfta ner trädplantan i det förgrävda hålet.

- Det är ett äppelträd med frukter med tunt skal, så att det ska passa barnen, förklarar Anders Månsson.

- Träd är bra, säger Jonas Paulson. Inte bara att krama utan de ger skydd både för sol och regn.

Målgång på Söder
På grund av det plötsligt påkomna busvädret fick Jonas Paulson skjuts till nästa anhalt efter Bjuv, som var Hässleholm. Så att han kunde fortsätta trampa till Karlskrona - nästa plats där ett träd ska planteras.

På söndag den 15 juni räknar han med att komma till Stockholm och Sofia församling, som ska ta emot honom med pompa och ståt. Där ska ett befintligt, gammalt träd bli Jonas Paulmans eget Barnens träd.

Säkert en härlig känsla för en liten kille som växt upp i Sofia församling på Söder i Stockholm, men som på den tiden inte förlänades så mycket som en vänlig tanke.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.