POLITIK Efter närmare 30 år i Bjuvspolitikens hetluft drar sig nu snart Anders Månsson 66 år tillbaka från politiska uppdrag. Inklusive den nuvarande rollen som oppositionsråd. – Men ni blir inte av med mig för det, ”hotar” han de församlade politikerna i sitt tacktal till kommunfullmäktige.

Nyheten spreds för några dagar sedan att Anders Månsson from den 1 januari 2022 ersätts av S-kollegan Ulrika Thulin. På sammanträdet i Bjuvs kommunfullmäktige på Luciadagen den 13 december blev det även officiellt noterat också där.

Kommunalrådet Mikael Henrysson (SD) överräckte blommor tillsammans med en kommentar om att de haft heta politiska duster sedan maktskiftet samt ett tack för Anders insatser för kommunen.

- Det räcker inte med blommor, skojade Månsson. Jag slutar med detta men kommer igen i andra sammanhang.

 

 

Bilden: Anders Månsson slutar som oppositionsråd vid årsskiftet.

Vilka kan det då vara? Anders Månssonlämnar förutom oppositionsrådsposten också sina uppdrag som ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, i kommunala Omsorg i Bjuv och som kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Siktet högt inställt
- Jag kommer att fortsätta att verka i partiet, men med nya vyer och nya uppgifter, säger han. Nu tar jag t.ex. över som gruppledare i vård och omsorgsnämnden. Åtminstone fram till valet, sen får vi se vad som händer efter det.

Får vi med andra ord se honom kämpa för en förbättrad äldreomsorg i Bjuvs kommun?

- Vi har väldigt bra resultat i våra årliga enkäter därifrån, säger Anders Månsson. Men vi får se. Men jag kandiderar också till regionen och riksdagen. Så man vet aldrig hur det kan bli.

Minnen som stannar för gott
Vad är det då Anders Månsson tar med sig från åren som kommunalråd och sedan oppositionsråd? Han sticker inte under stol med att det stundtals varit tungt. Även om han så småningom vuxit in i rollen som tex kommunalråd och kommit att gilla jobbet.

- Jag tar naturligtvis med mig Findus – både nedläggningen och allt det positiva som efterträdaren på anläggningen Foodhills AB fört med sig till Bjuv. 450 personer fick gå från Findus. De flesta hittade dock sin plats på andra håll ganska snabbt. Och idag har vi 1000 jobb på anläggningen. Inom ett 30-tal företag.

- Sedan minns jag översvämningen 2015. Det var en chockartad händelse. 350 hushåll som drabbades så hårt. Det glömmer jag aldrig.

Men det finns ett pris
Anders Månsson bär med sig ytterligare en omvälvande händelse som inträffade under tiden han var kommunalråd. En händelse av djup personlig karaktär. Och som fått honom att fundera på hur mycket den här sortens arbete egentligen är värt.

- Jag och en politisk delegation från Bjuv skulle resa till Holland för att besöka en sådan tomatodling som vi alla ville låta ett företag därifrån uppföra i Selleberga. Men min mor var då mycket sjuk och jag visste varken ut eller in. Kunde jag resa?

- Mor bodde på Varagården och jag rådfrågade hennes sjuksköterska. Kan jag vara borta ett dygn? Klarar hon sig?

Sköterskan sa att hon trodde det skulle gå och Anders reste iväg.

- Men när jag så står där långt borta, mitt i en odling i ett växthus i Holland, så ringer min fru Katarina och berättar att mor somnat in. Katarina hade varit där när det hände. Men jag kommer aldrig att komma ifrån frågan: Är den här sortens jobb verkligen värt det? Vilket pris är det vi betalar egentligen?

Anders och Ulrika som byter plats

 

 

 

En rejäl rockad
Ulrika Thulin (S) efterträder alltså Anders Månsson den 1 januari 2022. Det efter att hon lämnat sina uppdrag inom vård- och omsorgsnämnden, Omsorg i Bjuv och kommunförbundet Medelpunkten.

Ulrika Thulin tar också över som kommunstyrelsens andre vice ordförande. Hennes nuvarande roll som ersättare för Anders Månsson kommer att fyllas av Liselott Ljung (S). Tidigare bla lokal företrädare för fackförbundet Kommunal i Bjuv.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.