Ljungsgårds gamla skola delar kommunens arkitekturpris med Gamla Smedjan på Skrombergaverket i Ekeby.
PRISADE 2021 års arkitekturpris i Bjuvs kommun delas av två: Ljungsgårds gamla skola och den gamla smedjan på Skrombergaverket.

Skolan på Ljungsgård stod länge och förföll innan Elin och Casper Radermacher såg dess potential och gjorde ett jättejobb för att restaurera den i form av en privat bostad. Många har säkert följt deras arbete och slit via programmet Husdrömmar på TV.

Att smedjan i Ekeby också var föremål för ett ansiktslyft visades inte på TV men blev, tack vare insatser och pengar av byns egen välgörare ”/möbelhandlare Bengt Persson samt kollegan Johan Persson, verklighet. Fasaden är bevarad. Inuti skapas ”hälsa, välbefinnande och möten”.

Kommunens motiveringar till priset lyder:

Ljungsgårds gamla skola:
Under renoveringen av Ljungsgårds gamla skola fick vi följa Elin och Casper i SVT:s program Husdrömmar. Elin och Casper har genom driv, vilja och tydliga visioner visat att det är möjligt att ta sig an ett husprojekt på en begränsad budget. Genom innovativa lösningar, hållbarhetstänk och återbruk har Elin och Casper på ett varsamt sätt förädlat Ljungsgårds gamla skola i Billesholm och skapat ett hem. Under deras resa fick tv-tittarna på ett pedagogiskt sätt kunskap och tips om såväl metoder som tekniker i takt med husets framväxt. Elin och Casper är välförtjänta av Bjuvs kommuns arkitekturpris 2021.

 

 

Gamla smedjan/ X-hallen:
Ombyggnationen av gamla smedjan/ X-hallen har både utvecklat och förädlat en för Bjuvs kommun viktig kulturhistorisk byggnad i en värdefull miljö. Ombyggnationen har genom ett möte mellan det gamla och det nya, bevarande och utveckling skapat ett nytt besöksmål i kommunen med fokus på en god livsmiljö. Utåt har fasadens värden och kvaliteter bevarats och på insidan har nya funktioner fått ta plats där hälsa, välbefinnande och möten står i centrum. Med en företagsamhet och ett helhetsgrepp på äldre industri- och fabriksmiljöer har fastighetsägaren en vision att vidareutveckla och fortsätta att förvalta dessa miljöer för framtiden, och på så sätt bidra till en god livsmiljö där kulturmiljön får stort utrymme.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.