POLITIK Måndagens möte i Bjuvs kommunfullmäktige blev i stort en fortsättningen av mötet den 29 november. Då revisionen redovisade att man inte kunnat fullborda arbetet pga att begärda handlingar från kommunhuset inte lämnats ut.

Kommunfullmäktiges (KF) ordförande Pia Trollehjelm (SD) inledde decembermötet den 13:e med att ge sin och de styrandes förklaring till varför revisorn från revisionsbyrån Ernst & Young , som kommunrevisorerna anlitat för att granska investeringsprocessen i Tekniska förvaltningen, inte fått de handlingar de begärt. Och därför inte kunnat utföra sina planerade stickprovskontroller på Lärcenter och Kullerbyttans förskola.

 

Bilden: Kommunfullmäktiges ordförande Pia Trollehjelm (SD).

Pia Trollehjelm menade att det absolut inte stämde att någon varit ovillig att lämna ut dokument. Men att det i vissa fall inte funnits något att lämna ut.  Trollehjelm uttrycket stor irritation över att ordföranden i kommunens egen revisorsgrupp – Rune Ahlberg – i både Bjuvsnytt och HD riktat hård kritik mot att revisionen inte kunnat utföras som planerat. Hon avslutade med att säga att hon tror att revisionen ska ta sig en funderare på hur de kan uppfattas.

Även kommunalrådet Mikael Henrysson (SD) vädrade sin irritation över Rune Ahlbergs uttalanden i pressen och sa att förtroendet för revisionen nu var borta.

Oppositionen hängde på
Näste person på talarlistan var inte helt oväntat Stefan Svalö (S) som oroade sig väldigt över vad han precis hört.

- Att inte lämna ut handlingar är ett brott. Att skylla på olika omständigheter som du gör Pia, är inte acceptabelt. Jag måste säga att efter detta är det DU som inte har mitt förtroende. Jag har dock förtroende för våra lekmannarevisorer.

Svalö fick medhåll av S-kollegorna Anders Månsson och Ulrika Thulin. Och även KD-ledaren Urban Berglund.

Kommunchefen Christer Pålsson, en av dem som pekats ut av revisionens Rune Ahlberg som högst ansvarig för debaclet, menar att det inte förekommit någon medveten ovilja eller vägran att lämna ut de handlingar som revisorn från Ernst & Young efterlyst. Han menar istället att olyckliga omständigheter och en hel del semestrar kommit emellan.

Något så ovanligt som att kommunchefen sedan bjöds upp att delta i debatten fick publiken också uppleva:

Från talarstolen säger Christer Pålsson att han granskat ärendet noga och att det inte finns något som tyder på att någon skulle vägrat lämna ut begärda handlingar

- Däremot händer något framåt sommaren, fortsätter han. Där någonstans tappade jag och Linus (revisorn från E&Y red:s anm.) bort varandra och visst, det finns handlingar som skulle levererats under sommaren. Och vi konstaterade Linus och jag att ja, vi kunde ha kommunicerat bättre båda två.

- Men det viktiga för mig – och framförallt – är att nej, det finns inte tjänstemän som förvägrar att lämna ut information. Och så länge jag varit här har samarbetet med revisionen alltid varit bra och det hoppas jag det ska vara i fortsättningen också. Sedan finns det brister och vi kan bli bättre men det viktiga är att framhålla att ingen i organisationen vägrat lämna ut handlingarna.

 

 

Se detta och resten av måndagens möte i Bjuvs KF här.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.