MUSIKHjÄLP Genom att bjuda på gemenskap med gófika och musik plus musikunderhållning och allsång så vill Bjuvs församling och det lokala bandet RetroBand den 11 februari samla in tillräckligt för att kunna bistå de alltfler Bjuvsbor som numera söker sig till kyrkan för att få hjälp med att klara vardagen.

Jag träffar diakon Mari Ekdahl som tillsammans med diakoniassistenten Joanna-Sol Brovinius ansvarar för Bjuvs församlings nya projekt Musikcafé. På plats är också John Gemsöe och Susanne Kristiansson . John representerar RetroBand som ska spela 70- och 80-talsgodingar på det kommande musikcaféet den 11 februari. Susanne ska vara konferencier vid samma tillfälle.

Allt startade med att Joanna-Sol Brovinius fick en idé om hur man skulle kunna skapa värme och gemenskap för församlingsborna och samtidigt förhoppningsvis förmå publiken att ge ett ekonomiskt bidrag till kyrkans arbete med att hjälpa invånare i ekonomisk nöd.

Nöden tilltar märkbart
I dagens samhälle – Bjuv och Billesholm inräknade – har många svårt att klara ekonomin. Folk sitter tysta och rädda i sina hem och skräms tex av tanken på att kanske bli vräkta när elpriset nu skenat. Och pengarna inte räcker till både det och hyra, räkningar, mat osv.

- Antalet som vänder sig till oss har ökat markant den senaste tiden, säger diakonen Mari Ekdahl.

- Det är svårt att säga något antal men om jag hade ett besök per dag tidigare som behövde mat så har jag tre besök per dag nu.

Gemensamma krafter
Musikcaféet med gratis entré och underhållning, gemenskap och fika med hembakat är alltså Bjuvs församlings försök att få ihop pengar till mer hjälp. Med musikcafé varje månad hoppas man på många medkännande besökare som är villiga att ”ha med sig den stora plånboken”.

Musikunderhållning och allsång är RetroBands sätt att bidra till att församlingen lyckas. Evenemanget den 11 är det andra tillfället med musikcafé och när Mari Ekdahl ringde och frågade John Gemsöe om han och gänget kunder tänka sig att ställa upp behövdes ingen lång betänketid.

- När vi hörde vad syftet var, var det lätt att säga ja, säger John Gemsöe och Susanne Kristiansson.

- Vi ska spela musik som många känner igen och kan texten till. Varannan låt blir allsång. Det tror vi alla kan underlätta och öppna upp.

Mari Ekdahl tillägger:

- Om vi lyckas skapa en öppen atmosfär med detta så vågar förhoppningsvis människor komma igen och kanske också be om hjälp.

Omfattande lager
Vi lämnar mötesrummet och går ner i församlingshemmets källare och tittar i det förråd där kyrkan numera förvarar torrvaror, toalettartiklar, tvättmedel osv. Som delas ut till behövande skrivna i Bjuv och Billesholm. Intill står fyra helt nya, höga frysar. Fyllda av kött, korv och andra matvaror. Som också delas ut till behövande församlingsbor.

I hallen står nyinkomna kassar med barnkläder, en barnvagn som någon skänkt mm. Och som säkert kommer att få nya ägare om bara några dagar. Det klädförråd som tidigare fanns i församlingshemmet i Billesholms kyrka har flyttats till Alegården i Bjuv och meningen är att så fort som möjligt få ut kläderna till behövande familjer.

Invånarna givmilda
- Och människor är inte sena att skänka och ge hjälp, berättar Marie Ekdahl. Vi möter stor givmildhet ibland församlingsbor bosatta både i Bjuv och Billesholm.

- Vi har haft ett café tidigare – med bandet Bakken – och då kom 54 personer. Lokalen rymmer, när vi ställt iordning den till en mysig cafémiljö, en publik på max 60 personer. Och vi hoppas såklart att lika många kommer den 11

Ovärderliga frivilligkrafter
Inför musikcaféet gör en rad frivilliga en insats. Inte minst genom att baka alla goda bullar och annat gott kaffebröd.

- Vi har bakat och bakat och bakat, säger Mari med ett leende. Och de volontärer som hjälper oss med detta ska ha ett stort tack. De gör verkligen också skillnad. Utan deras insats hade vi inte haft så mycket gott att erbjuda.

De allra flesta människor mår bra av sång och musik men bakom att kyrkan går utanför den vanliga gudtjänstramen och också lockar med populärmusik finns en klar tanke.

Ett sätt att närma sig
- Traditionella kyrkobesök med predikan etc kan för vissa kännas lite främmande, säger Mari Ekdahl. Alla har inte för vana att gå i kyrkan på det traditionella sättet längre.

- Att istället komma hit och lyssna på medryckande musik – och kanske själv sjunga med i refrängen – det tror jag för dem kan upplevas som en mjuk ”övergång”. Ett sätt för oss alla att kunna närma oss varandra.

- Vi finns ju till för att hjälpa våra medmänniskor, fortsätter Mari Ekdahl. Absolut inte för att få någon att känna sig utstött. Och vi märker ju dagligen hur antalet som är i behov av hjälp och stöd ökar, avslutar hon.

Så varför inte ge musikcaféet i Alegården den 11 februari klockan 14.00 en chans? Vem vet vilka dörrar till både glädje, gemenskap och känslan av att göra något meningsfullt det kan öppna.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.