NATURSKÖNT Billesholmsborna Roland Norbo och Annika Hansen vill att det anläggs en våtmark där Isbanan vid Kungsgården finns vintertid. Och de har formulerat sin önskan till ett sk Medborgarförslag som skickats till Bjuvs kommunfullmäktige.

Intill Möllebäcken vid Kungsgården i Billesholm finns ett invallat område. Varje år, sent på hösten, fylls det med vatten som under vintern fryser till is. Och som i decennier bildat en fin skridskobana för allmänheten. Vattnet tas från bäcken genom en nergrävd ledning försedd med en ventil. Rutinmässigt töms vattnet tillbaka till bäcken under våren, så isen smält.

I ett medborgarförslag adresserat Bjuvs kommunstyrelse skriver Billesholmsborna Roland Norbo och Annika Hansen att man i framtiden istället vill se att vattnet behålls kvar och bidrar till en vacker landskapsbild intill Kungsgården. Förslaget lyder:

”Det har visat sig att änder söker sig dit, så länge vattnet finns kvar. Även hägrar har observerats där. Fågellivet förhöjer naturupplevelsen. Ett år då vattnet tömdes ut sent på våren, lekte en massa fridlysta grodor vid den grunda delen av dammen.

Staten uppmuntrar till att anlägga våtmarker och ger för detta ekonomiskt stöd. Praktiskt är det möjligt, genom att låta tilloppsventilen alltid vara öppen och utloppsventilen vara något strypt. Detta kommer att innebära ett visst inflöde och ett visst utflöde av vatten. Detta ger en omsättning av vattnet, så att det inte blir stillastående.”

Roland Norbo och Annika Hansen har kontrollerat de juridiska förutsättningarna innan de tillskrev kommunen:

”Enligt Länsstyrelsen krävs inget tillstånd för anläggande av våtmark, som är mindre än 5 ha.

På kommunens karta över områden är ”Isbanan” inritad med blå färg. Det är den också på informationstavlan vid ”Eken” i Billesholm. För att kartorna skall visa de rätta förhållandena, måste vattnet alltid vara kvar.”

Meborgarförslaget avslutas:

- Då vi har diskuterat vårt förslag med andra, blir vi övertygade om att förslaget välkomnas av flera i Billesholm.

När kommunens svar kommer och om man ”nappar” på Norbos och Hansens förslag – är i dagsläget inte känt. Men vi bevakar frågan.

Historiskt spännande mark
Billesholms Kungsgård där Isbanan bildas är idag bara en källarruin  men då den uppfördes 1571 av byns grundare Jens Bille var den en borg omgiven av en vallgrav. Och Skåne en del av Danmark. Gården uppfördes på fem holmar i en liten sjö som dämts upp just i Möllebäcken.

Jens Billes ursprungliga borg bestod av en huvudbyggnad med ett sexkantigt torn. Idag finns alltså bara en del av källaren kvar. För gamla Billesholmare som undertecknad, minner dock det vatten som varje år sedan urminnes tider samlas här, om vilken spännande historia byn Billesholm är sprungen ur.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.