KRITIK Medborgarna får av Kommunstyrelsen, byggnads- och kultur- och fritidsnämnderna inte den service de är berättigade till. Det slår kommunrevisorerna fast i en nyligen genomförd granskning. Kommunledningen har till den 15 mars på sig att bemöta kritiken.

Kritiken från revisorerna handlar om att det inte ”fullt ut finns tydliga rutiner och riktlinjer för servicerelaterade kategorier. Bedömningen grundas på att endast en av de granskade nämndernas förvaltningar har upprättat rutiner och riktlinjer för servicerelaterade kategorier.

Då det saknas rutiner och riktlinjer och att få medborgare upplever att de har möjlighet till insyn och inflytande över kommunens beslut och verksamheter bedömer vi kan vara en signal på ett behov av att se över behovet av rutiner och riktlinjer. Enligt vår bedömning kan rutiner och riktlinjer bidra till att säkerställa att medborgarna får den service de är berättigade till.

Vi rekommenderar kommunstyrelsen och kultur- och fritidsnämnden att:

  • Se över behovet av mål som går i linje med kommunfullmäktiges mål och indikatorer gällande bemötande och tillgänglighet.

Vi rekommenderar kommunstyrelsen och byggnadsnämnden att:

  • Se över behovet av tydliga rutiner och riktlinjer för servicerelaterade kategorier i syfte att säkerställa att medborgarna får den service de är har rätt till.

Vi rekommenderar kommunstyrelsen, byggnadsnämnden och kultur- och fritidsnämnden att:

  • Säkerställa en tillräcklig uppföljning av servicerelaterade kategorier genom att upprätta en tydligare styrning av arbetet.
  • Säkerställa att det genomförs en analys avseende eventuella förbättringsområden utifrån den undersökning av arbetet som sker.

Revisorerna önskar svar på vilka åtgärder som kommer att vidtas med anledning av vad som framkommit i granskningen och de rekommendationer som lämnas. För var och en av rekommendationerna ovan ska svar lämnas om ni håller med eller inte, vilka åtgärder som kommer att vidtas och när åtgärderna kommer att vidtas. Svar önskas senast den 15 mars 2023, avslutar revisorerna.

Kommunalrådet Mikael Henrysson (SD) reste när revisor Bengt-Eric Nilsson, vice ordförande för kommunrevisionen, just inlett sin presentation inför Kommunfullmäktige frågan om inte detta kunde vänta tills man hunnit behandla ärendet och formulerat ett svar.

Det tyckte inte Bengt-Eric Nilsson, som påpekade att man alltid i Bjuv hittills hållit en kort presentation av sin kritik innan svarstiden gått ut. Och ämnar fortsätta göra så.

Fullmäktiges ordförande Pia Trollehjelm (SD) hade inget att erinra.

MRG/Bjuvsweek


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.