POLITIK Den politiska majoriteten i Bjuvs kommun har beslutat att inrätta ett tekniskt utskott som ska ha kontroll över de olika byggprojekt mm som planeras framöver. Moderaterna har reserverat sig mot beslutet.
Ett tekniskt utskott har funnits tidigare i kommunen och lagts ner för att det, enligt KS-ordförande Anders Månsson ”inte fungerade”.
- Jag ser trots det ingen annan möjlighet än att inrätta ett nytt råd. För att helt enkelt skapa ordning i arbetet och få rätt personer att syssla med det de är bäst på.
- Vi har så stora projekt på gång i kommunen nu, inom ramen för Vision 2020 inte minst. Ska de bli lyckade så måste vi få rätt fokus på dem och det får vi genom att lägga arbetsuppgifterna i en särskild nämnd.
Några exempel
Som exempel på projekt nämner Anders Månsson upprustningen av Billesholms centrum, om- och tillbyggnaden av Bjuvs Folkets Hus samt den nya Brogårdaskolan. Tekniskas roll i allt detta kan inte överskattas. Överallt där det byggs och renoveras – oavsett om det gäller nämnda projekt eller nya trottoarer, cykelvägar, andra nyanläggningar eller upprustningsarbeten så har enheten del i arbetet.
I dagsläget hanteras beslut om tekniska frågor på politisk nivå av Kommunstyrelsen medan tjänstemän ser till att omvandla beslut till verklighet. Ledamöterna i det nybildade tekniska utskottet är också politiker.
- Om inte vi har ett särskilt utskott hamnar frågorna bland alla andra, hos Ksau. Gör vi så här istället så renodlar vi och effektiviserar arbetet. Får rätt sak på rätt plats.
Kunniga och intresserade
- Vårt visionsarbete har kort sagt bäst förutsättningar att lyckas om ett tekniskt utskott får fokusera och arbeta djupare med specifika frågor inom sitt kompetensområde. De som ingår i utskottet är också särskilt kunniga och intresserade av frågorna och det gör ju bara saken ännu bättre, förklarar Anders Månsson.
Vid sidan av Ksau finns redan Kommunstyrelsens utskott för arbete och tillväxt (Kuat). Syftet med det tekniska utskottet är enligt Månsson detsamma som med Kuat. Alltså att renodla.
Enligt honom är tanken på ett tekniskt utskott inte ny. Den har diskuterats i S-gruppen och alliansen före valet 2014.
Moderaterna i Bjuv tycker dock inte utskottet behövs och på mötet i Kommunstyrelsen där beslutet fattades reserverade de sig. Dock ingår oppositionsledaren Ninnie Lindell, efter taget beslut, som ledamot i utskottet.
"Inte bättre den här gången"
- Efter att ha studerat de senaste årens resultat på Drift- och fastighetsavdelningen tror inte Moderaterna att det är rätt väg att gå med att bilda ett nytt tekniskt utskott, skriver M i sin reservation.
- Underskotten har pågått under flera år, även under den period när det tidigare fanns ett tekniskt utskott.
Vad är det som säger att det skulle bli bättre den här gången, undrar oppositionen.
- Driftenheten har ju dessutom nyligen fått en ny chef, tillägger Ninnie Lindell. Ska inte hon få en chans att komma in i arbetet? Vi tycker att enheten ska få vänja sig vid den förändring ett chefsbyte innebär, innan ännu en nyhet inträffar.
Moderaterna hänvisar i sin reservation också till den rapport från Arbetsmiljöverket (se artikel här) som kom i december och innehöll stark kritik mot enhetens arbetsmiljö. Detta var innan den nya chefen tillträtt.
"Dålig styrning och ledning"
- När man läser rapporten inser man att styrning och ledning av tjänstemännen på enheten inte har varit den bästa, säger Ninnie Lindell. De har haft en massa chefsbyten och en tjänst har inte återsatts när den nuvarande innehavaren slutade.
- Med rapporten som underlag tycker vi att problemen på enheten ska lösas av förvaltningschefen/kommunchefen. Situationen blir inte bättre av att man mitt i alltihop bildar en ny instans för det tekniska arbetet. Det tror vi inte absolut inte löser problemen på driftenheten.
Enligt Ninnie Lindell och M är det överhuvud taget inte alls lämpligt att politiker ska sköta det praktiska jobbet.
- Vi politiker har inte där att göra. Vi ska säga vad som ska göras och tjänstemännen hur uppgifter ska lösas.
"Ekonomiska resurser saknas"
Moderaterna avslutar sin reservation med att peka på det faktum att enheten 2014 gick back med 2,7 Mkr samt att ramen för 2015 minskats med cirka 1 Mkr.
- Det finns inga ekonomiska resurser för att klara av jobbet på Tekniska. Planeringen är usel. Hela 80 procent av arbetet utförs akut och bara 20 procent är planerat. Detta är troligen den stora orsaken till underskottet.
- Med dålig framförhållning och svag kassa säger det sig redan nu att enheten inte kommer att hålla sin budget innevarande år.
Anställningsstopp?
Under tiden problemen på Tekniska hopat sig har det från tid till annan talats om att det råder anställningsstopp. Personal har klagat på att man är för få och att tjänster som blir vakanta inte återbesätts.
- Det där handlar nog om vilka ord man själv använder, tror Anders Månsson på en rak fråga om politikerna beslutat om anställningstopp på enheten. Varje enhetschef måste hålla budget och ibland blir det så att man inte återbesätter en tjänst. För att rädda ekonomin. Men det är tillfälligt.
- I ett sådant läge kanske man säger att ”nu tar vi inte in någon” eller ”nu får vi inte köpa mer”. Det kan nog vara något sådant uttryck som av någon tolkats som ”anställningsstopp”. Formellt har vi politiker inte tagit något sådant beslut, säger Anders Månsson.
På tal om Arbetsmiljöverkets inspektion och kritiken som framkommit säger Månsson:
- Att skapa det tekniska utskottet anser vi är viktigt. Just för att förbättra arbetet i hela den tekniska organisationen.
Här kan du se vilka som leder det tekniska utskottet - liksom övriga utskott. Perioden 2014-2018.
Text: Marianne Rönnberg Galmor