Isac Roth från Billesholm köpte ljus och sålde. För att bidra till att rädda Billesholms Folkets Park.
 
FOLKETS PARK När Billesholms Folkets Park vandaliserades för en tid sedan reagerade folk och ville stötta ekonomiskt. Många har också bidragit. Inte minst unge Isac Roth. Som på tisdagen får ett särskilt tack för sin insats.

Berättelserna och inte minst bilderna från förstörelsen i Billesholms Folkets Park, där ett gäng gymnasieelever härjat runt på ett hänsynslöst och närmast obegripligt sätt, upprörde människor. I Bjuvs kommun och också långt bortom kommungränsen.

Bland annat hade de som hyrt Parken för en skolfest tömt innehållet i ett par brandsläckare på det fina parkettgolvet i danspaviljongen Rotundan och sedan på något sätt blandat upp skummet med lera och vatten så att det när de som arbetar i Parken dagen efter kom dit, hittade parketten dränkt i en 5 centimeter tjock lervälling.

Renoveringen av såväl golvet som allt annat som förstörts påbörjades omgående. I sammanhanget talade man om att bara golvet kunde gå loss på runt 100 000 kronor i reparationskostnader. Till detta kom den sönderslagna damtoaletten, förstörelsen i Musikkårens hus mm.

En som reagerade var Isac Roth, 11 år, från Billesholm. Han har förstått att Parken är värd att bevara och när han gick dit för att plocka sopor med en kompis och såg förstörelsen dagen efter röjarskivan bestämde han sig för att han ville dra sitt strå till stacken.

- Han ringde hem och sa att han ville baka kakor och sälja, berättar Isacs mamma. Och att han ville ordna en loppis och få i pengar den vägen. Vi diskuterade saken och kom fram till att det nog var bättre att sälja något som ingen annan sålt tidigare. Det var så vi kom på ljusen.

- Sedan körde vi och köpte ljus som jag sålde slut på en dag, säger Isac. Bland annat via Facebook. Jag fick ihop 900 kronor och det känns jättebra. Parken är viktig att ha kvar och jag hoppas jag bidragit till detta genom min insats.

- Det är viktigt att uppmärksamma Isacs bedrift, säger Reijo Turja i Parkstyrelsen. Det känns varmt i hjärtat och ger en verkligen hopp inför framtiden. Underbart att Parken kan vara en så viktig plats för en så ung person.

Förvånansvärt lite
Vad gäller insamlingen till Rotundan så har den stannat av lite grann, enligt Turja. När förstörelsen blev känd och omskriven gick tongångarna om hjälp och bistånd höga men nu verkar den behöva "knuffas på" lite grand.

- Många har valt att sätta in direkt på vårt Bankgirokonto, säger Reijo Turja. Detta syns ju inte i statistiken. Andra initiativ och insamlingar pågår också parallellt.

- Den totala summan som kommit in hittills uppskattar vi till cirka 17 000 kronor.

Detta föranleder oss att ställa frågan: Vart tog givmildheten vägen? Hos oss på bjuvsnytt.se konstaterar vi att vår artikel om vandaliseringen i Parken lästes av 11 856 personer. Mot bakgrund av denna siffra tycker vi att summan insamlade kronor borde vara betydligt högre. Tycker inte du det?

Fotnot: På tisdag 17 november kl 16.00 kommer medlemmar i Parkens styrelse att särskilt uppmärksamma Isac Roth för att hans bidrag.

 Marianne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.