EXTRAPENGAR Regeringens ger i en extra ändringsbudget för 2015 Bjuvs kommun 10 miljoner kronor. Exakt vad pengarna ska användas till är idag oklart. De ska fördelas av Kommunstyrelsen. Men en del kommer säkert att användas till, om nu hela Sverige måste dela ansvaret för.
Enligt fördelningsnyckeln från Finansdepartementet får Skåne län totalt 182 miljoner kronor att fördela mellan samtliga kommuner. Det innebär att genomsnittssumman för belopp i kronor per invånare – inklusive asylsökande och nyanlända - ger 139 kronor per person. Stockholm får motsvarande 80 kronor extra per person.

Ser man på Bjuvs kommun så får den 10,1 miljoner kronor i extra tilldelning vilket innebär en summa på 672 kronor per person. Men vad pengarna ska användas till är ännu för tidigt att säga eftersom Kommunstyrelen inte ännu haft möte om detta.

Förvaltningschef Carina Leffler bekräftar i alla fall att pengarna är på väg till Bjuv.

- De extra pengar som regeringen beslutat om i veckan ger ca 10 000 000 kr enligt den info kommunen fått idag. Dessa pengar kommer att fördelas beroende på var kommunen har för ökade kostnader. I första läget går de till kommunstyrelsen som sedan efter analys kommer att fördela pengarna ut till verksamheterna.

Dagens summor
Att en del av summan därmed hamnar inom området för flyktingmottagande får anses som troligt, enligt vår bedömning. Ersättningen vad gäller ensamkommande barn, som sorterar under Barn och utbildningsnämnden och Carina Leffler, är 1 900 kr per barn och dag och pengarna kommer från Migrationsverket. 

Utöver det tillkommer enligt Carina Leffler schablonbidrag från Migrationsverket för utbildning, schablonbelopp för barn i förskola: 39 800 kr/år per barn, i förskola; 32 500:-/år år per barn, i grundskola och särskola etc. 63 800 kr/år per barn, gymnasiet och gymnasiesärskola etc. 72 500kr/år per barn.

För vuxna asylsökande och nyanlända ger Carina Järold Mattson, chef för Arbete och tillväxt, oss svar:

- Vi har ingen ersättning för asylsökande eftersom det är Migrationsverkets ansvar. Kostnader för SFI oavsett om de är asylsökande eller inom etableringsfasen står staten för.

För en vuxen med uppehållstillstånd får Bjuvs kommun ett schablonbelopp på sammanlagt 194 700 kr fördelat på en 24 månadersperiod. Utbetalningen baseras på folkbokföringsort.

Det kan innebära att om någon nyanländ bosätter sig i Bjuv redan från den dag de får PUT (permanent uppehållstillstånd) och stannar i 24 mån utgår hela summan. Men, om en familj bott i annan kommun i 23 mån och sedan väljer flytta till Bjuv får kommunen endast 8 113 kr, alltså en tjugofjärdedel av summan.

MRG


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.