TEKNISKA För en tid sedan visade en revision av investeringsprocessen på Tekniska förvaltningen på stora brister. Något som kommunchefen Christer Pålsson dock inte är förvånad över.

- Det är glädjande att någon vill prata om innehållet i rapporten, säger kommunchef Christer Pålsson när jag ringer upp honom.

 

Bilden: Christer Pålsson, Bjuvs kommunchef.

Sedan mötet i Bjuvs kommunfullmäktige, där revisionsrapporten som visade på många brister i organisationen presenterades, har både Pålsson och ”hans” tjänstemän och - kvinnor varit fullt upptagna med att försöka hitta svaren på och förklara varför revisorn Linus Aldefors från revisionsbyrån Ernst & Young som anlitats av kommunrevisorerna, inte fått ut en del handlingar som han begärt.

Just den delen som handlade om att Linus vid åtta olika tillfällen begärt ut handlingar rörande två specifika byggprojekt, men inte fått dem, har väckt både förvåning och upprördhet bland både oppositionen och Moderaterna Bjuv. De senare del av den politiska majoritet som styr Bjuvs kommun.

Men att det ”finns problem på Tekniska” kan inte ha kommit som en total överraskning för någon. Själv har jag hört påståendet både bland politiker och allmänhet ända sedan jag för snart 10 år sedan startade tidningen.

Frågan som ska ställas är snarare: Varför har det tagit så lång tid innan någon dragit i bromsen? Behövdes det en extern revisor för att komma på detta?

- Självklart är jag inte förvånad över det som framkommit i rapporten, säger Christer Pålsson. En hel del i den är riktigt. Revisorer har sällan fel. Och vi har onekligen en hel del att göra.

- Jag håller dock inte med om allt som sägs. En del är ryckt ur sitt sammanhang. Exempelvis gör vi prioritetslistor. Men sammanfattningsvis ja, vi har en del att jobba med. Riktigt vad kommer i det svar som just nu sammanställs.

Flera omorganisationer
Problem har alltså funnits länge. Låt oss rekapitulera lite. Det som idag heter Tekniska förvaltningen är sprunget ur en rad olika omorganisationer under åtminstone de senaste 10 åren. Christer Pålsson efterträdde kommunstrategen Christel Sundberg som efter en omorganisation fått Samhällsbyggnadsenhet under Kommunstyrelsen, att styra över. Det blev inte som upphovsmännen tänkt sig och sedan kom alltså Christer Pålsson och satte sig på kommunchefsposten istället. När han tillträtt uppstod en del turbulens. Folk slutade, facket jobbade och en del verksamhet slogs så småningom ihop med Klippans kommun.

Så bildades Tekniska utskottet som även det efter en tid upplöstes och därefter kom samhällsbyggnadsförvaltningen. Som Kerstin Wulff så småningom kom att leda.

Även Wulff har lämnat Bjuv och även om inte Christer Pålsson håller med om påståendet att personalomsättningen varit hög så har såklart alla dessa turer haft sin inverkan på hur dagens Tekniska förvaltning fungerar.

- Vi har försökt få allt att fungera, säger Christer Pålsson. Men det är svårt. Vi har t ex sålt fastigheter och byggt upp strukturer och processer. Efter samhällsförvaltningens kollaps för några år sedan. Sedan den omorganisationen pågår ett stort arbete. Även om det funnits ett behov länge – under olika majoriteter. Alla problem har inte uppstått nu.

”Det brast i kommunikationen”
För ett par år sedan bildades alltså Tekniska förvaltningen. Med en ny chef som rekryterade personal och sedan påbörjade det arbete som Christer Pålsson menar pågår. En intressant pusselbit i det är det investeringsråd som ekonomichefen tagit initiativ till.

- Förvaltningschefen mfl arbetar med uppgiften. Och jag vill än en gång understryka att INGEN här har förvägrat någon några efterfrågade dokument., avslutar Pålsson.

- Dagarna före midsommar brast det i kommunikationen mellan E&Y och oss . Inklusive mig själv. Men vi har talat ut om detta och vad gäller själva rapporten så är vi alltså medvetna om bristerna och har inte tagits på sängen av några överraskningar.

Läs mer här.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.