ARBETSMILJÖ Arbetsmiljöverket förelägger Ekeby Möbelaffär vid vite av 60 000 kronor att senast den 16 mars 2016 ha vidtagit specifika åtgärder rörande arbetsmiljön för de anställda. Enligt VD:när verkets krav snart uppfyllda.
Den 8 juli 2015 inspekterade Arbetsmiljöverket Ekeby Möbelaffär, eller Ekeby Möbler som det nu heter, ett stort och välrennomérat möbelföretag i Bjuvs kommun. Vid inspektionen uppmärksammades brister i arbetsmiljön. I ett inspektionsmeddelande den 9 juli 2015 beskrevs bristerna samt framfördes krav på att dessa skulle avhjälpas.

Vid en uppföljning den 22 oktober 2015 visade det sig att nedanstående brister finns kvar.

Ekeby Möbler är en stor spelare i företagsvärlden i Bjuvs kommun. Företaget har under sina 35 år på olika sätt verkat för att främja Ekeby och dess föreningar och invånare. Icke desto mindre har myndigheten Arbetsmiljöverket efter inspektion haft anmärkningar på verksamheten. Som man nu höjer tonläget för att få åtgärdade.

Följande har både vid inspektion tidigare och nyligen efterlysts av Arbetsmiljöverket:

De chefer och arbetsledare som har arbetsmiljöuppgifter fördelade till sig ska ha tillräckliga kunskaper om gällande arbetsmiljölagstiftning och om hur man tillämpar lagar och föreskrifter i den egna verksamheten. Så att de kan utföra sina arbetsmiljöuppgifter och ge arbetstagarna den arbetsledning som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall i verksamheten.

Verket specificerar de kunskaper som krävs:

- Regler som har betydelse för arbetsmiljön.

- Fysiska, psykologiska och sociala förhållanden som innebär risker för ohälsa och olycksfall.

- Åtgärder för att förebygga ohälsa och olycksfall samt arbetsförhållanden som främjar en tillfredsställande arbetsmiljö.

Skriftliga rutiner krävs
Företaget krävs dessutom på att ta fram skriftliga rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

- Ni ska härvid bestämma när, hur och av vem uppgifterna i det systematiska arbetsmiljö arbetet ska genomföras. Rutinerna ska även omfatta former för att ge berörda arbetstagare och skyddsombud möjlighet att medverka i det systematiska arbetsmiljöarbetet, heter det i verkets delgivning daterad den 24 november 2015.

Ekeby Möbelaffär avkrävs vidare en undersökning av arbetsförhållandena. Undersökningen ska omfatta alla faktorer som har betydelse för arbetsmiljön, d.v.s. såväl fysiska, exempelvis risker med truckar, maskiner och buller, som belastningsergonomiska, psykologiska och sociala faktorer.

Första hjälpen
Företaget ska också i en skriftlig handlingsplan dokumentera de åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall, och som inte genomförs omedelbart. I handlingsplanen ska anges när åtgärderna ska vara genomförda och vem som ska se till att de genomförs.

Skriftliga rutiner för första hjälpen och krisstöd i verksamheten ska tas fram och affären ska anlita företagshälsovård eller annan extern sakkunnig med arbetsmiljökompetens för att uppfylla kraven ovan.

Vidare förelägger Arbetsmiljöverket Ekeby Möbelaffär, vid vite av 2 000 kronor, att meddela om verksamheten överlåts eller på annat sätt övergår till att drivas av annan fysisk eller juridisk person. Namn, organisationsnummer och adress på den som har övertagit verksamheten ska anges.

Gäller tills vidare
- Kravet att ni ska meddela oss om verksamheten överlåts eller på annat sätt övergår till annan person gäller tills dess att vi avslutar ärendet, konstateras det i delgivningen.

- Om ni bryter mot föreläggandet kan detta medföra att förvaltningsrätten, efter ansökan av Arbetsmiljöverket, dömer er att betala vitet.

Patrik Nilsson, Ekeby Möblers VD sedan början av augusti i år, svarar på kritiken från Arbetsmiljöverket:

- Vi har redan åtgärdat en mängd punkter på Arbetsmiljöverkets lista. Men på grund av en tragisk händelse inom familjen kunde vi inte ta allt på en gång när de varit här första gången. Vi mäktade helt enkelt inte med allt på så kort tid.

Punkter som åtgärdats är enligt Nilsson det som har med de anställdas fysiska säkerhet att göra. Som att förbättra på lagret i samband med truckkörning och hanterande av gods. Anställda har också fått höj- och sänkbara skrivbord.

- Det som återstår nu är att ta fram dokumentation för rutinerna, fortsätter Patrik Nilsson. För det har jag tillsatt en arbetsgrupp och vi ska vara klara med allt som krävs av oss före verkets deadline den 16 mars.

Om Ekeby Möbler:

Ekeby Möbler är ett välkänt familjeföretag som ligger i Ekeby, cirka 15 minuters bilfärd från centrala Helsingborg. Ägaren Bengt Persson började sin karriär inom möbelbranchen 1967. I år firar företaget 35-års jubileum och har lanserat en ny logga och bytt namn från Ekeby Möbelaffär till Ekeby Möbler.

Marianne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.