FISKODLING I tre års tid har projektet med fiskodling i Bjuvs kommun varit på tapeten. Nu har den styrande majoriteten SD-M tagit det formella beslutet att definitivt säga nej till etableringen.

För en tid sedan tillsattes en ny konsult för norska Nordic Salmon AB:s projekt att tillsammans med bla Rudolf Tornerhjelm på Wrams Gunnarstorps gods och han liksom företrädarna har uppvaktat kommunledningen för att försöka få tillstånd en etablering. Det rör sig alltså om odling av fisk.

Bjuvs kommun med kommunalrådet Mikael Henrysson har ända från start ifrågasatt projektet. Och efter den senaste uppvaktningen, där också de två moderata kommunalråden Matthias Åkesson och Jörgen Johnsson deltagit, är svaret detsamma.

- Det kräver bland mycket annat stora mängder vatten vilket kommunens nuvarande system inte kan avsätta, säger Mikael Henrysson och Matthias Åkesson. Också belastningen på vägarna i trakten av den tänkta fabriken skulle bli överbelastade eller skulle inte räcka till.

- Projektet passar inte heller in i vår egen tänkta stadsutveckling. och riskerar att störa boendemiljön för våra invånare.

Jobbmässigt bedöms ett nej till fiskodlingen inte ha någon större betydelse för invånarna.

- Det skulle ge cirka 80 jobb, säger Mikael Henrysson. Jämför det med Hello Fresh som på samma yta som den fiskodlingen skulle omfatta, till dags dato gett 1 800 arbetstillfällen.

Slutdiskuterat
Efter den senaste uppvaktningen i frågan, och för att få ett slut på diskussionen, har nu den politiska ledningen fattat ett formellt beslut. Ett Nej tack!

På torsdagskvällen kom också ett uttalande som i sin helhet lyder som följer och som undertecknats av förutom Mikael Henrysson (SD) också de övriga kommunalråden Mathias Åkesson (M) och Jörgen Johnsson (M).

Den styrande majoriteten tar ansvar för Bjuvs miljö och framtida utveckling  - ställer oss inte bakom en landbaserad fiskodling i vår kommun

”Vi i den styrande majoriteten vill vara tydliga gentemot våra invånare och företagare med hur vi vill utveckla Bjuvs kommun. Vi ser framför oss ett samhälle där det är fantastiskt att bo, en plats dit människor vill flytta och där det lokala näringslivet har de bästa förutsättningarna att verka. Ett samhälle där människor och företag kan växa tillsammans och där entreprenörskap främjas.

Vi har långt gångna planer för hur vi vill utveckla kommunen bland annat genom att ha förvärvat området Selleberga, som ska utvecklas till en kommundel med boendemiljö för de som vill leva nära stad och natur på en plats med vacker utsikt över Söderåsen och på samma gång ha tillgång till en god infrastruktur. 

Samtidigt välkomnar vi nya företag till vår kommun och sätter näringslivsfrågor högt på agendan. Det är ett långsiktigt arbete och vi har de senaste åren möjliggjort flera stora företagsetableringar, vilket vi ser framemot att fortsätta göra. Dock kommer inte alla företagsetableringar att ha sin rätta plats i vår kommun. Det behöver vara samhällsekonomiskt hållbart att placera en verksamhet i ett område med tillgång till de resurser som etableringen kräver.

Med anledning av att en landbaserad fiskodling vill etablera sig i vår kommun har vi valt att ta ställning i frågan och inte ställa oss bakom denna etablering. Vi ser att den medför för stor negativ påverkan på kommunens omgivning, våra invånares närmiljö och vår framtida växtkraft. Detta i kombination med alla de frågetecken som finns gällande hushållning av naturresurser och projektets realiserbarhet har lett fram till vårt beslut.

Bakgrund om projektet
bjuvsnytt.se har följt projektets gång ända sedan starten och här nedan hittar du länkar till några av våra artiklar i ämnet. Observera att det kommunledningen nu säger ett slutgiltigt nej till rör fisk/laxodlingen och inget annat. Fiskodlingen är bara- eller har tidigare varit - en del i det tidigare presenterade Söderåsens Bioparks.

Fiskodling

Söderåsens Bioparks

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.