VARAGÅRDSNYTT Idag torsdag kommer nästa nummer av den digitala skoltidningen Varagårdsnytt. Missa inte det. Chefredaktör Fredrika Persson skriver som vanligt en skarp ledare som du kan läsa här nedan och i övrigt är tidningen späckad med angeläget innehåll.

”Hallå världen, nåja Sverige, dags att vakna! Det pratas om åldersgräns på sociala medier och det verkar som att ord för en gångs skull kommer bli verklighet. Om det är särskilt bra eller inte är ännu väldigt oklart. Alla under 16 år rasar - vad ska de nu ta sig till? Vad ska deras dagar nu gå ut på? - medans många vuxna, framför allt föräldrar till alla dessa ungdomar under 16 år, ser detta som ett mirakel. Mer familjetid och mindre mobilanvändande!

Jag tycker det är bra. Jag tycker också att det är dåligt. Jag vill ju ha kvar min Instagram där jag äntligen börjar få till ett sånt skitfint feed som ska se så perfekt ut, trots att alla vet att så inte är fallet, jag vill ha kvar min Facebook där jag dagligen kan tagga kompisar i kommentarer och, framför allt, så vill jag såklart ha kvar min Snapchat. Jag vill inte släppa allt detta under den månaden som är kvar innan jag faktiskt fyller 16.

Men samtidigt så vill jag inte att min soon-to-be 12 åriga bror ska kunna ha tillgång till detta. Det kryllar av nättroll där ute, hemska människor vars föräldrar glömde berätta vad som är rätt och fel.

De flesta nättrollen är dock inte de under 16 år, det är de vuxna, precis som Kenza Zouiten skrev på Twitter: Åldersgräns på sociala medier kan va en god idé pga alla shitty adults som inte vet hur en föregår med gott exempel. Stor applåd till henne för den tweeten.

Dock! Inte att glömma! De yngre beter sig också rätt shitty titt som tätt. Inte på samma sätt som de vuxna nättrollen, utan där handlar det mer om källkritik och tänk-först-gör-sen som de inte har lärt sig någonting om. Istället för att lägga ut långa “välskrivna” texter om varför Stefan Lövfen borde skjutas eller varför Jimmie Åkesson borde ta över världen, så är det lite mer “roliga skämt” där kvinnoförtryck, rasism och anti-regeringen sprids snabbare än träden föll under stormen Gudrun 2004. Saker som egentligen bara skulle vara på skämt men som allt yngre och yngre barn och ungdomar ser och tar efter. De tror det är rätt.

Visst, jag älskar heller inte Löfven och hans squad, men det handlar om att visa respekt och förstå vad som är rätt och fel. Och att posta bilder där Löfvens huvud dyker upp bland en massa 1:or till texten dela bilden om du hittar nollan inom en minut eller bilder där ordet bög används som skällsord i samband med en photoshopad bild på Justin Bieber, är varken rätt eller särskilt roligt.

Till alla barn och ungdomar under 16 år som nu kommer att gå hem och tigga om målsmans tillåtelse för att kunna ha kvar Snapchat, Instagram, Facebook och allt annat: Tänk en extra gång. Hur beter just DU dig på nätet? Delar du också det där skämtet som ju var kul, men ändå inte kändes 100% rätt? Gör inte det nästa gång. Tänk. En. Extra. Gång.

Till alla föräldrar som har barn och ungdomar under 16 år som snart kommer komma och tigga om er tillåtelse: Prata med dem en extra gång. Hur beter sig just DITT barn på sociala medier? Att du tycker deras selfies inte är en tiopoängare spelar ingen roll, utan här är vi ute efter det finstilta. Vad delar, kommenterar och skriver ditt barn? Det är det viktiga.”


Fredrika Persson

Chefredaktör
Varagårdsnytt



Här kan ni läsa hela Varagårdsnytt nr 2 – 2016.


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.