Billesholms kyrka ritades av Höganäsbolagets arkitekt Cronsiöö och fyller snart 100 år. Den är uppförd i nationalromantisk stil.
 
KYRKAN Efter år av väntan och förhalning hälsar slutligen nu Kyrkorådets Framtidsgrupp allmänheten till informationsmöte i Billeholms kyrka den 18 februari kl. 18 – 20. Och både ny kyrkoherde och nya präster är på gång.

På dagordningen står bl.a. status efter omorganisationen, församlingens visions-/strategidokument, verksamheten 2016 och Billesholms kyrka 100 år.

Fram till mötesdagen fortsätter människor i Bjuvs församling dock att fråga sig vad som egentligen händer där. Församlingen har länge haft ett mycket slutet arbetssätt och det har ofta lett till att församlingsmedlemmarna spekulerat kring vad som egentligen försiggår i kyrkan.

Sådant föder historier – sanna och ibland också osanna. Sant är det i alla fall att de senaste årens kyrkoherde Patrik Neuhaus slutat och numera tjänstgör som ”vanlig präst” i Strövelstorp. Enligt egen utsago ville han inte längre vara chef. Säkert ett klokt beslut inte minst då hans chefskap i Bjuvs församling kritiserats mycket hårt av en majoritet anställda.

Media lyckades han inte heller hålla god ton med och gentemot. Över huvud taget var demokratisk ordning i form av medarbetares yttrande- och meddelarfrihet kraftigt kringskuren under hans tid som chef. Medarbetare förbjöds stundtals att tala med utomstående om sin arbetssituation mm och de förbjöds även att ha att göra med bjuvsnytt.se:s medarbetare. Detta gick vid ett tillfälle så långt att medarbetare vid biskopens kansli tvangs ingripa för att inte helt kullkasta relationerna med media. Vid skilsmässan staten-Svenska kyrkan beslöts nämligen att öppenheten gentemot media skulle förbli densamma som innan de två gick skilda vägar. En överenskommelse Lund hedrade.

Många anställda slutade under Patrik Neuhaus regim. Eller blev utköpta eller uppsagda. En snabb koll säger att detta gäller så gott som alla av dem som var anställda vid hans tillträde i början av 2000-talet.

Rädsla en röd tråd
Rädda för repressalier har de anställda inte vågat tala öppet om det som hänt men det har pratats desto mer i kulisserna. Om saker som alltid för grävkunniga gått att få bekräftade.

Sommaren 2012 tröttnade även en del församlingsmedlemmar på kyrkoherdens och politikernas agerande - eller brist på. Den populära komministern i Billesholm, Andrea Olming, försvann från sin post. Samtidigt som ledningen för Bjuvs församling beslutade att anställa ytterligare en präst i Bjuv samt framförallt satsa på att omorganisera så att all verksamhet skulle utgå från församlingshemmet i Bjuv. Rykten om att församlingshemmet i Billesholm skulle säljas tog fart men avvisades av församlingsledningen. De barn- och ungdomsaktiviteter som fanns i Billesholm tunnades med tiden ut. Vad ska hända med kyrkan i Billesholm ville folk där veta. Inga svar kom.

Ett extra år
Så småningom tog vi på Bjuvsnytt upp frågan. Vid ett tillfälle inbjöds undertecknad till Socialdemokraterna i kyrkofullmäktige för att ”få en förklaring”. Mötet var öppet och informativt från båda håll och slutade med ett löfte från politikerna om att Billesholmarna skulle få ett möte med kyrkoherden där de skulle få svar på alla sina frågor. Detta var strax före jul. Mötet skulle, lovades det då, bli av i ”början av nästa år”.

 


De från S Bjuv som deltog i mötet med Bjuvsnytt då ett möte med församlingsborna i Billesholm skulle bli av "i början på nästa år". Då var det november 2014. Det tog alltså två år att komma till skott. I soffan syns i mitten två av Framtidshoppen, dvs medlemmar i Framtidsgruppen - Bert Roos och Kersti Jonasson.

 

En rak fråga till Patrik Neuhaus gav motsatt svar. Eller rättare sagt så sa han att om kyrkorådet ger honom en order att åka till Billesholm och tala med församlingen så gör han det. Annars inte. Stelbent, men enligt regelboken korrekt. Neuhaus var noga med att följa regelverk.

Löftet som gavs till Bjuvsnytt skrev vi om den 5 november 2014. Nu räknar vi februari 2016. Ett extra år har alltså gått sedan utfästelsen om ett möte utan att något hänt i fråga om verksamhet i Billesholm. Men nu ska det kanske till slut bli en ändring. Bland annat diskuteras det bland bland kyrkfolket att bygga ut Billesholms kyrka. Lagom till 100-årsjubiléet. Detta innan man vet vad kyrkan ska användas till men ändå.

Virrvarr
Neuhaus är alltså inte i Bjuv längre men även ungdomsprästen Michael Andersson och prästerna Kristina Karlsson och nu senaste Charles Hägg, har lämnat, är sjukskriven eller är på väg bort. För Kristina Karlsson, som är sjukskriven, vikarierar Carina Henricsson och nyligen tillträdde prästen Lars Åkesson som vikarie på kyrkoherdestolen. Tills sökandet efter en ordinarie burit frukt, dvs på obestämd tid.

Kamrer Gert Ljungqvist arbetar halvtid i Bjuv numera och resterande 50 procent i Lund. Micke Håkansson, kyrkogårds- och fastighetschef, slutar nu i vår. För inte så länge sedan köptes också en vaktmästare ut med en årslön och fick gå på dagen. Och när man idag besöker Norra Vrams kyrka och kyrkogård så finns det ingen representant där. Utrymmena inklusive toaletten, står och skräpar igen osv. Så riktigt lugnt verkar det inte vara i församlingen ännu.

Var är de unga?
Återstår då att se vad framtidsgruppen kan åstadkomma i form av kontinuitet och arbetsro. Framtidsgruppen som består av Kersti Jonasson, Kenneth Bolinder, Bert Roos, Göran Nilsson och Ann-Britt Lord.

Vän av ordning konstaterar att för att sia om framtiden är samtliga ledamöter i gruppen tämligen till åren komna. Finns det inga unga i församlingen som också kan vara med och tänka till, är en berättigad fråga. Eller var räknar man med att de ungas önskemål och röster ska framkomma?

Med det sagt ska vi också säga att det i alla fall finns något för moderatorn Christer Pålsson, kommunchef i Bjuvs kommun, att inleda möteskvällen med:

Upp till bevis!
- Kyrkorådet vill genom Framtidsgruppen informera om nuläget i församlingen, verksamheten 2016, tankarna inför Billeholms kyrkas 100-årsjubiléum samt ge de närvarande tillfälle att ställa frågor, heter det i inbjudan till den 18:e.

Nu gäller det att se om Billesholmarna menar allvar med sitt intresse för kyrkan och dess verksamhet. Svaret lär ge sig den 18 februari.

 

Tidigare artiklar i Bjuvsnytt om kyrkofrågor - OBSERVERA att de är skriva 2012, 2014 och framåt.

De är mäktigast i Bjuvs församling

Översikt över maktfördelningen i förhållande till personkryssen.

Så mycket får de förtroendevalda i Bjuvs församling betalt.

Föräldrar oroas över nedläggningsrykten.

Ytterligare ett antal artiklar i ämnet finns på bjuvsnytt.se. Sök på Billesholms församlingshem. /redaktionen

 

Möt Lars Åkesson

Ni kan möta Lars på torsdag den 4 februari då det är Andrum kl.12.30 i Billesholms församlingshem.
Anmälan 042-85650.

Eller på måndag den 8 februari kl 14.00 i Alegården i Bjuv, och då krävs ingen anmälan.

På söndag den 7 februari predikar Lars i Gudstjänsten i Billesholms kyrka kl 11.00. Efteråt bjuds det på semlor och kaffe i kyrksalen.

Marianne Rönnberg Galmor

 

anne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.