På torsdagen var det invigning av det kända Billesholmsföretagets nya energicentral.
 
NÄRINGSLIV På torsdagen invigdes Charkprodukters - ett gammalt Billesholmsföretag - nya miljösmarta energicentral. Bygget har gett lokala företag jobb och Charkprodukter har dessutom expansionsplaner som på sikt kan leda till ännu fler.
Vi som är från Billesholm, och som har levt tillräckligt länge för att minnas historian, har svårt att säga något annat än Billesholmskorv när vi talar om företaget Charkprodukter på Fäladen utanför Billesholm. Men det är hur som helt en riktigt gammal företagsklassiker vi pratar om. En klassiker som till skillnad från många andra inte skär ner idag – utan som nyligen köpt till ett rejält stycke mark ner mot Södra Vram – och som har expansionsplaner.

Det som på torsdagen drog till sig uppmärksamheten var invigningen av den miljösmarta Energicentralen. En rad lokala företag har bidragit till bygget sedan Charkprodukters ledning först anlitat bla Söderåsens miljöförbund för råd samt Miljöbron vid Lunds universitet. För att få rätt stuk på anläggningen från start och att också ligga i framkant i mötet med framtiden.

Svaret från konsultationerna med miljöaktörerna har sedan utgjort själva ledstjärnan för bygget, förklarade VD Olle Karlsson i samband med invigningen.

 

 

Kör på biogas
Energicentralen körs på naturgas. Inte minst för att det redan fanns en ledning rakt utanför industritomten som är kopplad till biogasanläggningen på Wrams Gunnarstorp i Norra Vram, när beslut om energikälla skulle tas.

- Vi tog beslutet att köra 90 % gas och 10 % biogas, sa Olle Karlsson. Och 10 % av vår produktion är också ekologisk så det rimmar väl med varandra.

Den nya elcentralen har reducerat elförbrukningen med cirka 15 %, beräknar E.ON. Samtidigt som det fördubblat kapaciteten för produktionen.I och med att man bytt ut eldningsolja mot naturgas har man även fått andra positiva miljökonsekvenser. Exempelvis har koldioxidutsläppen (CO2) minskat med 271 ton per år.

Omfattande kvantiteter
Tryckluft är motsvarigheten till bensin i Charkprodukters maskineri. Ånga värmer både kok- och rökkärlen osv.

- Det har hittills gått åt 350 000 kW⋅h till uppvärmningen men tack vare den nya energicentralen har vi halverat den förbrukningen, berättar företagsledningen stolt. Ni som har villa vet att där går det åt motsvarande 20-30 kW⋅h och då förstår ni vilka kvantiteter vi talar om här.

Kondensen som uppstår under produktionen i fabriken används också på ett energi- och miljömässigt smart sätt genom att den tas tillvara och används till uppvärmning tex i lokalerna.

Gick utan driftstopp
Den nya anläggningen har kostat 10-12 miljoner kronor.

- Jag tackar givetvis alla som varit delaktiga i bygget och sist men inte minst vår personal som ställt upp när det behövts, sa Olle Karlsson (bilden t.v.). Och så vill jag tillägga att det inte någon gång under tiden bygget pågått har varit något driftstopp.

Av Charkprodukters tillverkning går 60 % till detaljhandeln och 40 % till storkunder. Ekoprodukternas andel ökar kontinuerligt enligt Olle Karlsson, men han pekar samtidigt på att biogas ju inte kan köpas ”hur som helst”. När den är slut så är den och det påverkar så klart vilken kvantitet man kan tillverka.

Nyligen klart med markköp
Med start 2017 är det tänkt att Charkprodukter ska expandera mot Södra Vram på de 7 500 nya kvadratmeter mark man nyligen köpt av Bjuvs kommun.

- Det blir en ny hall i den riktningen ja, förklarar Olle Karlsson. Som ska rymma vår expedition samt produktion. Vi räknar med att det bygget ska vara klart i slutet av 2017.

Hur många nya arbetstillfällen det skulle kunna innebära är dock inget Olle Karlsson kan spika idag.

- Vi måste ju hela tiden se till att vi är effektiva så några stora tal kan jag inte lova att det kan bli tal om, siar han.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.