POLITIK Torsdagskvällens möte i Kommunfullmäktige (KF) blev långdraget. En fråga som var föremål för en ovanligt lång diskussion var kommunens köp av Flamman i Ekeby. Vars öde fortfarande omgärdas av frågetecken.
Att kommunen ville köpa Flamman – Ekebys gamla Folkets Hus – är ingen nyhet. Det skrev vi om redan den 17 juli i år. Trots detta blev det en förhållandevis lång och livlig debatt om ärendet i höstens första KF.

Ninnie Lindell och Moderaterna har reserverat sig mot förslaget ända sedan det blev känt och gjorde så också på torsdagskvällen. Bland annat ifrågasätter Moderaterna hur kommunen kan göra en så i deras ögon dålig affär med ett kvadratmeterpris som vida överstiger det gängse markpriset i byn.

Allan Jönsson från Framstegspartiet sa bl.a. sig inte kunna förstå varför man under punkten före den om Flamman beslutade att lämna den sk Rudolfska fastigheten i Bjuv till försäljning  - för att så köpa en ny och minst lika underhållskrävande fastighet i Ekeby istället.

Folkets Hus öde
Vid sidan om priset diskuterades också vad marken och den nuvarande byggnaden ska användas till framöver. En del invånare i Ekeby tror och hoppas att själva byggnaden Flamman, i och med att kommunen köpt fastigheten, ska räddas kvar. Men det finns absolut inga garantier för detta. Det enda som är säkert när det gäller verksamheten där är att hyresgäster i lägenheten på andra våningen inte kommer att bli bostadslös. Samt att inbokade evenemang kan genomföras.

- Vi har inte köpt fastigheten i Ekeby för att rädda Flamman, sa Anders Månsson, kommunstyrelsens ordförande som svar på frågan om pris och ändamål.

- Min förhoppning är att det ska komma något byggföretag och köpa hela området för att bygga nya villor där. Det ger oss intäkter, nya invånare etc – och för oss därmed ett steg närmare uppfyllandet av Vision 2020.

Väljer kund
Christer Landin (S), revisor i S-föreningen i Ekeby som är ägare till fastigheten, har länge känt till att S-föreningen i Ekeby haft ekonomiska problem och till slut beslutat att sälja fastigheten. Han säger som flera andra i den politiska ledningskoalitionen att man velat styra valet av köpare så att egendomen inte säljs till ”vem som helst” utan förblir en del i den tilltänkta utvecklingsplanen för orten.

- Nu har vi haft våra dialogmöten med Ekebyborna, säger han. Men konsultfirman som gör det jobbet åt oss har ännu inte sammanfattat vad de boende tycker och vill. Så vi väntar på deras rapport.

Guldbollsfavorit
Så mycket vet dock både Christer Landin och Bjuvsnytt redan att den sk Guldboll som Ekebyborna fick placera på en plats med ett alldeles speciellt värde för dem själva, i de allra flesta fall satte den på Flamman.

- Just nu är det fritt fram för vem som helst att komma med förslag på vad hela området, inklusive byggnaden, kan användas till.  Kanske finns det t.ex. människor i Ekeby som har förslag och själva kan köpa och exploatera? Avslutar Christer Landin.

Upplösningen på kapitlet Flamman är med andra ord inte här ännu. Tvärtom kan det bli så att vi framöver kommer att få höra betydligt mer om Flammans vara eller icke vara. Både från väntat och oväntat håll.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.