SOCIALTJÄNSTEN Omhändertagna romska barn har glömt bort sitt modersmål romani chib samt sin kultur eftersom deras föräldrar av socialtjänstemän i Bjuvs kommun sägs ha uppmanats att bara tala svenska med dem. DO och IVO har granskat kommunens agerande tidigare och nu gör JO detsamma.

Susanne Axelsson, jurist vid Antidiskrimineringsbyrån Helsingborg har anmält Socialtjänsten i Bjuvs kommun för att Justitieombudsmannen ska bedöma socialtjänstens agerande under omhändertagande av barn enligt LVU (Lagen om vård av unga). I Axelssons brev heter det:

Enligt föräldrarna har de av tjänstemän i Bjuv uppmanats att tala svenska med barnen, inte romani chib. Enligt juristen på Antidiskrimineringsbyrån är huvudfrågan att eftersom föräldrarna inte vågat prata romani chib med barnen så förstår barnen inte längre sitt språk. Barnen har inte heller haft kontakt med andra personer än sina föräldrar som kunnat prata deras språk med dem. Periodvis har de haft mycket glesa umgängen med föräldrarna. Barnen har inte tillgodosetts sitt språk eller sin kultur under omhändertagandet, varken under perioder med mer eller mindre umgänge.

- Ärendet grundar sig i såväl de grundläggande förvaltningsrättsliga principerna om myndigheternas osaklighet och opartiskhet, principen om allas lika värde och rättigheter oavsett etnisk tillhörighet, lagen om de nationella minoriteterna och språklagen, barns rättigheter enligt barnkonventionen som på de övriga socialrättsliga och förvaltningsrättsliga principer som ska prägla ett omhändertagande av LVU. Det vore av stor betydelse om JO granskade socialtjänstens handläggning i ovan nämnda avseenden.

- Den fråga som jag främst skulle önska klargjord är frågan om barnens rätt att under själva omhändertagandet få behålla sitt språk och sin kultur, skriver Susanne Axelsson.

Senaste datum för svar från Barn- och utbildningsnämnden i Bjuvs kommun till JO är den 14 oktober 2015.

Fotnot: DO är förkortningen för Diskrimineringsombudsmannen och IVO är Inspektionen för vård och omsorg. IVO:s främsta uppgift är att svara för tillsyn och tillståndsprövning inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och verksamhet enligt lagen för stöd och service till vissa funktionshindrade.

Marianne Rönnberg Galmor

 


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.