POLITIK- DEBATT Inför måndagskvällens möte konstaterar vi att den debatt som hittills pågått på Bjuvsweeks och andra mediers debattsidor nu fortsätter i Bjuvs kommunfullmäktige. Temat är demokrati och debattklimat.

Först ut är Socialdemokraternas oppositionsråd Ulrika Thulin med följande interpellation till kommunalrådet Mikael Henrysson (SD).

Interpellation Demokrati och debattklimat

Under några år och fram för allt på senare tid har det blivit väldigt tydligt att synen på demokrati skiljer sig åt mellan styret och oppositionen i Bjuvs kommun. Även det politiska debattklimatet har blivit påtagligen mycket hårdare.

Öppenhet och transparens är några av de avgörande delarna i en demokrati och är viktigt i en offentligt styrd organisation. Ett styre måste även klara av att bli granskade och ifrågasatta av bl.a. medborgare, opposition och media.

I samband med sammanträden ställer vi ifrån oppositionen frågor i olika ärenden, för att vi vill ha förtydliganden och försöka förstå varför styret lägger fram olika förslag.

Alltför ofta blir svaret ifrån Kommunstyrelsens ordförande exempelvis: ”litar ni inte på tjänstemännen”, ”vi gör det för att vi kan”, ”vi gör det för att vi vill”, ”vi gör det för att vi har majoritet” och ”ja, det kan ni ju tycka”.

Det är för mig självklart att ett styre tar upp olika frågor på en dagordning för att man ”kan” och ”vill”, men styret bör även argumentera för varför man vill ta de beslut man föreslår. Det är ett sätt att hålla igång det politiska samtalet och debatten.

Innan Kommunstyrelsens ordförande svarar med att ”när jag var oppositionsråd fick inte jag heller så mycket information”, så blir min direkta motfråga ”om du nu tyckte att du blev orättvist behandlad, varför fortsätter du då själv agera på det sättet?”

Frågorna till Kommunstyrelsens ordförande blir därför följande:

  • Vad har du för syn på ovanstående text?
  • Vad är din syn på demokrati?
  • Vad tänker du som Kommunstyrelsens ordförande göra för att det politiska debattklimatet ska bli bättre?

Bjuv 2022-11-24

Ulrika Thulin (S)

 

KSO Mikael Henrysson svarar

Tack för din interpellation Ulrika Thulin!

I din text gör du det klart för mig att du inte vill förstå vad majoritet innebär. Vi tog över en kommun som ni styrt i många år men inte gjort några verktyg för kommunen eller vilken riktning Bjuvs kommun ska gå i. En öp från 2006, ingen underhållsplan, alltså var det en kommun i fritt fall som vi tog över. Det är som att famla i mörker.

Vi i den styrande majoriteten jobbar febrilt med alla dessa saker, öp är på väg fram liksom underhållsplanen, skötselplanen mm. För att nå framgång i det har man en styrande majoritet som Bjuvs kommuns invånare har valt. Ut efter de beslut som behöver tas, gör vi ju det för att majoriteten tycker att det är bäst för kommunen.

Min syn på demokrati:

Tycker demokrati är fantastiskt, och i Sverige visar vi prov på att den fungerar. Genom åren har ni försökt stoppa Sverigedemokraterna från att ha inflytande, men tack var demokratin är vi nu med och styr i flera kommuner, regioner och i Riks. Så tack för att vi är ett demokratiskt land.

Tycker du vi har ett dåligt debattklimat? Det tycker inte jag. Jag förstår att du tycker det, för det är för du inte får som du tycker.

Mikael Henrysson KSO

På fullmäktigemötet som du kan se på bjuvsweek.se fortsatte oppositionen och de styrande att diskutera ämnena demokrati och debattklimat. Hör och se samtalen här. 

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.