BJUVSWEEK - UTRIKESPOLITIK Omgivningens press på Storbrittanniens premiärminister Boris Johnsons avgång blev för stor. På torsdagen meddelade han därför sin avgång. .Som dock inte fullbordas förrän hans parti Tory utsett hans efterträdare

Det var som vanligt en "easy going" premiärminister som mötte pressen utanför 10 street i London och berättade om att han avgår som premiärminister men "stannar kvar tills min efterträdare utsetts".

- Jag ville vara kvar som premiärminister, sa Boris Johnson också. Inte för att JAG ville men för att det är det uppdrag jag fått från brittiska folket och som jag ansåg att jag borde fullfölja. 

Kritiken inifrån såvä som utanför partiet blev dock till sist för stor och Johnson tvingades inse fakta.

- Jag är uppriktigt ledsen att jag nu ska lämna världen bästa jobb, avslutade han.

Vägen utför
Droppen som fick bägaren att rinna över var att Boris Johnson verkade tala osanning om vetskapen om att en nära medarbetate, den högt uppsatta parlamentsledamoten Chris Pincher, tvingades avgå efter anklagelser om att berusad ha tafsat på två män. Och det faktum att han tidigare anklagats för samma sak.

En premiärminister som ljuger är oacceptabelt för väljarna, menade bla finansministern Rishi Sunak som i måndags avgick från sin post i protest mot Johnson.

Sunak är inte ensam kritiker. Sammanlagt 53 personer har nyligen lämnat sina uppdrag i protest mot premiärministern.

Det s.k. Partygate har självklart också banat väg för dagens brittiska regeringskris. Fester anordnade med Boris Johnsons goda minne. Mitt under Coronapandemins värsta härjningar. Då det brittiska samhället stängdes ner. Medan man på 10 Downing street alltså obekymrat festade på.

Vem det är som nu ska leda den europeiska stormakten Storbrittannien återstår att se. Att det har stor betydelse för oss i Sverige är hur som helst odiskutabelt.

Marianne Rönnberg Galmor

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.