FINDUS Bjuvsnytts reportage med förre VD:n på Findus, Christer Denrell, har uppmärksammats över hela landet och nu också lett till att Bjuvspolitikern och riksdagsledamoten Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) ställt ansvarige landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) samt Bjuvs kommunalråd till svars för vad han gjort för att rädda Findus Bjuv.
I det som i Sveriges Riksdag fått benämningen Fråga 2016/17:1817 Nedläggningen av Findus i Bjuv frågar Ann-Charlotte HammarJohnsson från Bjuvsmoderaterna minister Sven-Erik Bucht följande:
- Utifrån de uppgifter som nyligen framkommit i ett reportage i bjuvsnytt.se vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:
På vilket sätt agerade statsrådet i förhandlingarna för att dessa skulle bli framgångsrika och produktionen kunna stanna i Bjuv?
Landsbygdsministerns svar kom snabbt. Lika snabbt som närningsministern Mikael Dambergs (S) svar till bjuvsnytt.se och snabbare än LO-basen Karl-Petter Thorwaldssons. Damberg avböjer att svara utan vidare kommentarer än att redaktionen önskas en trevlig sommar. Bucht får på Thorwaldssons linje och lägger hela skulden på Nomad Foods.
"Ägarens beslut"
- Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig på vilket sätt jag agerade i förhandlingarna för att dessa skulle bli framgångsrika och för att Findus produktion skulle kunna stanna i Bjuv, heter det i svaret.
- Jag vill först klargöra att när det gäller försäljningen av anläggning och mark i Bjuv är regeringen ingen förhandlande part, utan det är Nomad Foods beslut. Frågan om vad som sker med anläggningen i Bjuv är däremot av stort intresse för regeringen som därför följer utvecklingen noga.
"Kontinuerlig dialog"
Beskedet om nedläggningen av Findus produktion i Bjuv kom i mars 2016, heter det vidare i landsbygdsministerns svar till Bjuv via Hammar Johnsson. Regeringen har sedan dess haft en kontinuerlig dialog med ledningarna för såväl Findus som Nomad Foods, Bjuvs kommun, Region Skåne och andra berörda aktörer.
- Som ett led i denna dialog bjöd jag bl.a. i december 2016 in ledningen för Nomad Foods till ett möte i februari 2017 för att informera mig om status för försäljningsprocessen, och för att informera om hur regeringen avser att stötta den fortsatta utvecklingen i Bjuv och Skåne.
Sekretess
- Med hänsyn till den försäljningsprocess som fortsatt pågår vill jag inte närmare kommentera mötet med Nomad Foods eller andra kontakter som regeringen har i det här ärendet.
- Jag konstaterar att staten har en viktig roll att spela vid större varsel eller omställning i näringslivet och den nationella nivåns stöd ska främst tillhandahållas genom de ordinarie system och resurser som finns.
Nytt stödsystem och mer pengar
- Regeringen har dessutom ytterligare förstärkt statens förmåga att stödja vid större varsel och strukturomvandling på enskilda orter. Tillväxtverket fick i februari 2017 regeringens uppdrag att vid varsel och omställning bistå berörda orter med de erfarenheter, resurser och kunskaper avseende omställningsarbete som myndigheten förfogar över. Det är något som efterfrågats av de orter som tidigare berörts av omställningar liknande den i Bjuv.
- Regeringen beslutade i juli 2017 om medel till Region Skåne för att genomföra insatser som stärker innovationer i livsmedelskedjan och stödjer utvecklingen av innovativa livsmedelsföretag. Regeringen kommer att fortsätta arbetet för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att livsmedelsföretag ska välja att ha sin produktion i Sverige, avslutar Sven-Erik Bucht.
Sektretess binder Månsson
Ann-Charlotte Hammar Johnsson ställde på torsdagens fullmäktigemöte samma fråga till Bjuvs kommunalråd som hon gjorde till Bucht. Det med anledning av att det i reportaget med Christer Denrell framkom att kommunalrådet från Bjuv deltagit i ett möte med Denrell i dennes sommarvilla i Arild.
Anders Månsson högläste i sitt svar i fullmäktige ur bjuvsnytt.se:s artikel. Han ifrågasatte delar av innehållet. Använde i något fall uttryck som ledde tanken till att texten skulle innehålla någon form av spekulation - vilket naturligtvis inte stämmer. Artikeln är en konkret historiebeskrivning direkt ur Christer Denrells mun och det faktum att sedan parter på regeringsnivå väljer att ge "icke-svar" tyder på att beskrivningen är korrekt. Varaför skulle annars t.ex. näringsministern tiga? När redaktionen erbjuder honom att inkomma med replik?
Smutskastning
Månsson tillade sedan han försökt kasta en skugga över reportaget och storyn att han lyder under sekretess vad gäller det som sades hemma hos Denrell. Och så radade han upp en hel kalenderlista på när och var han haft diverse möten rörande Findus nedläggning.
Ann-Charlotte Hammar Johnsson tackade för svaret, sa att hon ville veta vad som sagts och som fortsatt hemlighålls via sekretesstämpeln, och avslutade med att hon har för avsikt att fortsätta gräva. I syfte att få fram om det verkligen stämmer att Sveriges regering missade att rädda Findus kvar i Bjuv.
Läs intervjun med Christer Denrell som rört om i maktens korridorer, här. En text som i skrivandets stund lästs av mer än 109.400 personer - enbart på bjuvsnytt.se. Och som dessutom spridits på Twitter mm och kommenterats i olika politiska läger.
Marianne Rönnberg Galmor