FLYKTINGAR Bjuvs Kommunstyrelse föreslår kommunfullmäktige att teckna avtal med Länsstyrelsen om 10 sk anvisningbara platser. Det vill säga 10 lägenheter för vuxna. Inte ensamkommande barn som hittills.
Det är länsstyrelserna som träffar överenskommelser med kommunerna i respektive län om platser för mottagande. I överenskommelsen framgår hur många personer med uppehållstillstånd som kommunen ska ta emot under en viss tid.
Anvisningsbara platser fördelas till dem som får uppehållstillstånd och vistas på anläggningsboende och till vidarebosatta, vilket är kvotflyktingar som vidarebosätts från flyktingläger. Även individer som tidigare har bosatt sig på egen hand i en kommun, men ansökt om och beviljats stöd till boende inom 6 månader från uppehållstillstånd, räknas in i gruppen.
Själva anvisningen sker först när kommunen meddelar Arbetsförmedlingens bosättningsenhet om att det nu finns en ledig lägenhet.
Kommer till Bjuv ändå
Viktigt i sammanhanget är att det redan under tex 2014 till Bjuvs kommun kom 119 vuxna och barn ”utanför” ett sådant här avtal. Vilket kort sagt innebär att kommunen gick miste om de pengar från myndigheten som följer med ett avtalat mottagande.
Det finns idag ingen möjlighet för Migrationsverket att tvångsanvisa vuxna nyanlända till kommuner som inte har anmält att de har en ledig lägenhet. Vid förfrågan i våra närliggande kommuner har det inte framkommit något som uppfattas som negativa konsekvenser av att ha ett avtal om mottagande, skriver Arbete och tillväxt, Bjuv.
Avgörs den 26:e
Det diskuteras idag på departementsnivå att tvångsanvisa till kommuner med lägre mottagande. Tjänstemännen i Bjuv gör bedömningen att tvångsanvisningar främst kommer att ske i de kommuner som idag har lågt mottagande. Vilket i så fall inte skulle bli aktuellt för Bjuvs kommun. Detta är dock endast en kvalificerad gissning.
Om det faktiskt blir ett avtal mellan Bjuvs kommun och Länsstyrelsen avgörs av Kommunfullmäktige som nästa gång sammanträder den 26 november.
Marianne Rönnberg Galmor