BUDGET På torsdag 26 november tar kommunfullmäktige ställning till de två budgetförslag för 2016 som inkommit – majoritetens och Moderaternas. Här i huvuddragen i båda.
Jag samtalar med kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson om årets budget från majoriteten, som består av S och stödpartierna KD, FP och Centern. Vad vill han lyfta fram? Hela budgeten är ju de styrandes plan för hur Bjuv ska styras och utvecklas det kommande året men finns det något han särskilt vill peka på?

- Ja först och främst så är det viktigt att framhålla att vi bibehåller kommunskatten även i år, säger han.

Den så kallade fördelningskakan för Bjuvs kommun är 728 miljoner kronor. Hälften av den, eller rättare sagt 50,1 procent eller 374 miljoner, går till Barn och utbildningsnämnden. Vård och omsorg får 25 procent av kakan.

Ökade anslag
- Sedan ger vi samtliga nämnder ökade anslag, säger Anders Månsson. De största summorna går förstås till Barn och utbildning och Vård och omsorg men även Kultur och fritid får t ex ytterligare 3 miljoner kronor, Byggnadsnämnden 600 000 kr osv.

Månsson pekar på den positiva skolutvecklingen som är ett faktum i Bjuv sedan ett par år tillbaka men som han och övriga inblandade anser bör fortsätta. Med bra skolor är det lättare att få fler barnfamiljer att flytta till kommunen. Ett uttalat mål i Vision 2020, Bjuvs strategidokument framför andra.

Äldre måste stanna
Men samtidigt tillstår Anders Månsson att det också gäller att få de äldre att stanna kvar i Bjuvs kommun. Bostäder för dem som tycker den nuvarande är för tungrodd och som inte hittar ett tillräckligt lockande alternativ att flytta till – och som inte ännu är i behov av eller kvalar in för det Bjuv erbjuder mest – Hemtjänst – är minst sagt magert idag. Därför sker det också inom denna kategori en viss utflyttning. En undersökning av vilka skäl som gör att man flyttar är på väg och av allt att döma så pekar den just på att Bjuv förutom bra skolor behöver bra boende av olika art. Inte minst alternativa äldreboenden.

I den kommande budgeten och planen ingår därför inte förvånande uppförandet av ett s k trygghetsboende. Detta har varit på tal ett par år i Bjuv men nu ser det ut att närma sig ett förverkligande.

Framtidstänk
Trygghetsboende i form av ett modern och tilltalande boende där människor ska kunna fortsätta bo även när de kanske är i behov av rullstol, rollator etc. Ett boende som redan från start är planerat och tänkt att hålla in i framtiden, så att säga.

Stora poster i investeringsbudgeten, som är på totalt 78 miljoner kronor och som Anders Månsson vill lyfta fram, är 24 mkr till Va-sidan och så 5 mkr i projekteringskostnad för en ny skola, som av allt att döma lär uppföras vid Brogårdaskolan.

Övriga investeringar
- För IT och datanätverk har vi avsatt 7 mkr för investeringar, säger Anders Månsson. En konstgräsplan för 6 miljoner blir det också och vi håller fortfarande på med att åtgärda gatubelysningen i kommunen och det tillsammans med förbättringar i vår sk yttre miljö får 6 miljoner kronor i vår budget.

Också värt att nämna i sammanhanget är att majoriteten vill satsa en miljon på det s k bemanningsverktyget inom Vård och omsorg. För att få bättre balans i bemanningen.

Utanför budgeten
För en dryg vecka sedan tilldelades Bjuvs kommun 10,1 miljon kronor av regeringens s k extra ändringsbudget .

- De pengarna ligger helt utanför budgeten vi här pratar om. De går först in i kommunkassan och sedan får vi se hur de ska fördelas vidare, säger Anders Månsson.

Att de till betydande del kommer att behövas inom segmentet asylsökande är nog inte en alltför vild gissning med tanke på det växande antalet som behöver hjälp. Både i Skåne och övriga landet.

Moderaternas motförslag
- Vi följer SKL:s (Sveriges Kommuner och Landstings) skatteprognos väldigt noga, säger Ninnie Lindell, ledare för Moderaterna i Bjuvs kommun. För att ha koll på det faktiska skatteunderlaget och göra budget därefter.

Moderaterna är för att skattesatsen fastställs till 20,89 för 2016 (oförändrad). De vill också fastställa internräntan för år 2016 till 2,5 % (minskad).

Den senaste SKL-prognosen, som kom den 1 oktober, visar att Bjuv ska ha en befolkning på 15 088 personer år 2016. Men enligt SCB är invånarantalet lägre – 14 963 personer . Alltså en skillnad på 52 jämfört med 2014.

Satsar säkert
- Majoriteten har beräknat sin budget på SKL:s siffra, vi på SCB:s. Några personers skillnad kan verka som en struntsak men om du tänker att varje person i budgeten motsvarar 51 569 kr och så multiplicerar det med i runda tal 50 – ja, då är skillnaden i kronor hela 5,1 miljoner kronor. Mycket pengar när man talar om Bjuvs kommun, förklarar Ninnie Lindell.

- Som majoriteten väljer att spela med SKL:s höga invånarantal men som vi i M anser kanske inte kommer att finnas i verkligheten. Och som vi därför har justerat befolkningen med minus 5,1 miljoner från driftbudgeten för att vara på den säkra sidan.

Resultat i procent
Resultatbudgeten för 2016 visar ett resultat på 15 386 Tkr på den skattefinansierade delen och detta är ett resultat på 2 % av de samlade skatte- och statsbidragsintäkterna, skriver Moderaterna i sin budget.

- I vår budget har vi valt att avstå från att VA-kollektivet ska gå med vinst. Därmed behövs ingen taxehöjning på VA-taxan på 6%. Som majoriteten föreslår.

”Skrota Kultur och Fritid”
I sitt förslag väljer M att skrota hela Kultur och Fritidsnämnden. Något som tidigare i debatten väckt frågetecken och som här får sin förklaring:

- Vi tycker de frågorna ska ligga under Barn och Utbildning, säger Ninnie Lindell. Där har de också legat tidigare och det enda den nuvarande nämnden gör är i princip att dela ut föreningsbidrag.

- Slopar vi nämnden så sparar vi hela 300 000 kronor.  Men hur ser ett bibliotek i framtiden ut? Det finns teknik som t ex RFID när det gäller utlåning osv så här finns absolut idag pengar som kan användas till annat.

"Gör om och gör rätt"
M vill att kommunen lägger ut all parkskötsel på entreprenad. Inte bara i ett område som hittills. Det har talats en del om hur uppdraget i Ekeby misslyckades men det menar Lindell beror på att anbudsunderlaget var felräknat och fel beskrivet. Misstag som gjorde att kostnaderna för arbetet inte stämde i slutändan utan sköt i höjden.

- Utvärderingen var uppe på tekniska utskottet som behandlade den frågan och där jag reserverade mig emot att ta skötseln av Ekeby i egen regi igen, med motiveringen gå ut och gör en ny upphandling med rätta siffror i förfrågnings underlaget säger Ninnie Lindell .

På torsdag då har kommunfullmäktige att ta ställning till de båda förslagen. Och rösta fram det som ska gälla för 2016.

Marianne Rönnberg Galmor


Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.